WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Gaslighting: 9 τοξικές φράσεις που χρησιμοποιεί όποιος σε χειραγωγεί συναισθηματικά


Έλενα Κρητικού

5 Ιουλίου 2023

Gaslighting: 9 τοξικές φράσεις που χρησιμοποιεί όποιος σε χειραγωγεί συναισθηματικά
pexels
Μήπως τις ακούς συχνά από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο στη ζωή σου;

Το gaslighting σε περίπτωση που δεν το έχεις ζήσει ποτέ (και μακάρι), προέκυψε από την ταινία του 1944 με τίτλο Gaslight. Η υπόθεση αφορά τις προσπάθειες ενός άνδρα να αποσπάσει από τη γυναίκα του σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα την κάνει να αμφισβητήσει τη λογική της, αρνούμενος γεγονότα, πράξεις και λόγια που της είπε.

Πρόκειται για μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης και χειραγώγησης που συμβαίνει σε καταχρηστικές σχέσεις. Είναι ένας ύπουλος, και μερικές φορές συγκεκαλυμμένος, τύπος συναισθηματικής κακοποίησης όπου ο θύτης έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τις κρίσεις και την πραγματικότητά του θύματος, το οποίο μπορεί να καταλήξει να αναρωτιέται εάν είναι ψυχικά ασταθές.

Συμβαίνει συνήθως στα ζευγάρια, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να συμβεί και ανάμεσα σε φίλους ή σε συγγενείς. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο χειραγώγησης, για να ασκήσουν εξουσία έναντι των άλλων προκειμένου να χειραγωγήσουν φίλους, μέλη της οικογένειας και μερικές φορές ακόμη και συναδέλφους. Όταν υποβάλλεις μάλιστα, μια ερώτηση στους Gaslighters για κάτι που έκαναν ή είπαν, μπορεί να αλλάξουν το θέμα συζήτησης, αντί να απαντήσουν στο ζήτημα. Μπορεί επίσης να σε κατηγορήσουν, λέγοντας πως αυτό δεν συνέβη ποτέ και ότι το φαντάστηκες.

Σύμφωνα με τη Δρ. Κόρτνεϊ Γουόρεν, που είναι εκπαιδευόμενη ψυχολόγος στο Χάρβαρντ και ειδικεύεται στο τραύμα και τις σχέσεις, υπάρχουν 9 τοξικές φράσεις που αν τις χρησιμοποιεί κάποιος, σου κάνει σίγουρα gaslighting.

Οι τοξικές φράσεις που χρησιμοποιούν τα άτομα που σου κάνουν gaslighting, είναι οι εξής:

1. «Έχεις τρελαθεί»

Οι gaslighters προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν συναισθηματικά, λέγοντάς σου πως είσαι τρελός/η. Είναι η συνηθέστερη τακτική τους να προσπαθούν να σε υποτιμούν, προσπαθώντας να σε κάνουν να φαίνεσαι εντελώς παράλογος/η.

2. «Αντιδράς υπερβολικά»

Το άτομο που σου κάνει gaslighting, επιμένει να σε κατηγορεί πως οι αντιδράσεις σου είναι υπερβολικές και δραματικές.

3. «Αστειευόμουν»

Κάθε φορά που σε κακοποιούν συναισθηματικά, προσπαθούν να θολώσουν το τοπίο, λέγοντας πως αυτό που έκαναν δεν είναι παρά μόνο ένα αστείο. Έτσι προσπαθούν να σε αποπροσανατολίσουν και να σε μπερδέψουν.

4. «Εσύ με έκανες να φερθώ έτσι»

Όταν κάτι δεν εξελίσσεται όπως θέλουν, συμπεριφέρονται άσχημα κι έπειτα σε κατηγορούν πως εσύ ευθύνεσαι γι' αυτή τους τη συμπεριφορά. Έτσι αποφεύγουν κάθε είδους κριτική, μετατοπίζοντας τις ευθύνες πάνω σου.

5. «Αν με αγαπούσες, θα με άφηνες να κάνω ό,τι θέλω»

Κάθε φορά που προσπαθείς να θέσεις τα όριά σου σε έναν gaslighter, προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα λέγοντάς σου πως αν τον αγαπούσες πραγματικά, θα τον άφηνες να δρα ανεξέλεγκτα.

6. «Στο λέω αυτό μόνο επειδή σε αγαπώ»

Το άτομο που σου κάνει με άνεση gaslighting, αποδίδει την αγενή και κακοποιητική του συμπεριφορά στη μεγάλη αγάπη που τρέφει για σένα. Όλο ψέμα και λάθος.

7. «Εσύ φταις για όλα»

Ναι, δεν θα αναλάβει ποτέ τις ευθύνες για το φέρσιμό του. Αντίθετα, φορτώνει τα πάντα πάνω σου. Απαλλάσσεται έτσι από τις κατηγορίες στα μάτια σου και σε κάνει να αισθάνεσαι ενοχικά.

8. «Όλοι συμφωνούν μαζί μου στο ότι είσαι δύσκολο άτομο»

Ο στόχος ενός τέτοιο ατόμου είναι να σε κάνει να πιστέψεις ότι κανείς δεν συμφωνεί μαζί σου και ότι η συμπεριφορά σου είναι εντελώς παράλογη. Και σε μεγάλο βαθμό, το καταφέρνει.

9. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι...»

Με αυτή τη φράση, προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μακριά από εκείνον. Έτσι, εστιάζει στο τι έχουν κάνει λάθος οι άλλοι, και σίγουρα όχι ο ίδιος. Αυτή είναι μία από τις πιο έξυπνες στρατηγικές των gaslighters που πιάνει σχεδόν πάντα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.