WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Gaslighting: Τι είναι και πώς επηρεάζει τις σχέσεις


9 Ιουλίου 2020

Gaslighting: Τι είναι και πώς επηρεάζει τις σχέσεις

Το gaslighting έχει θεωρηθεί ως μια τεχνική χειραγώγησης που παρατηρείται σε καταχρηστικές σχέσεις. Η λέξη φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε από έναν ανθρωπολόγο το 1960 σε ένα βιβλίο με τίτλο Culture and Personality. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε από πολλούς ειδικούς ψυχικής υγείας, οι οποίοι μίλησαν για τη χειριστική αυτή τακτική, συνήθως ανθρώπων με ναρκισσιστική προσωπικότητα.

Το άτομο που χρησιμοποιεί αυτή την τακτική, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη δύναμη, κάνει τον άλλον να αμφισβητήσει την πραγματικότητά του, τις σκέψεις, τις αναμνήσεις ακόμα και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του, ορισμένες φορές σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να αμφισβητήσει ακόμα και την λογική του. Το gaslighting, είτε γίνεται εκ προθέσεως είτε όχι, αποτελεί μια μορφή χειραγώγησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προσωπικές, διαπροσωπικές, επαγγελματικές ακόμα και οικογενειακές σχέσεις.

Μερικά χαρακτηριστικά ανθρώπων που ασκούν gaslighting

Αρνούνται ότι έχουν πει κάτι, παρόλο που έχετε αποδείξεις 

Ξέρετε ότι είπαν ότι θα κάνουν κάτι, ξέρετε ότι το έχετε ακούσει. Αλλά το αρνούνται τόσο πολύ που σας κάνουν να αμφισβητείτε για την πραγματικότητα. Και όσο περισσότερο το κάνουν, τόσο περισσότερο αμφισβητείτε την αλήθεια και αρχίζετε να δέχεστε τη δική τους. 

Είναι αναβλητικοί

Αναβάλλουν τις προσπάθειές σας να συζητήσετε ή σας κατηγορούν ότι προσπαθείτε να μπερδέψετε τα συμβάντα.

Γνωρίζουν ότι η σύγχυση αποδυναμώνει τους ανθρώπους

Γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να έχουν μια αίσθηση σταθερότητας και ομαλότητας. Ο στόχος τους είναι να σας κάνουν να αμφισβητείτε συνεχώς τα πάντα. 

Λένε σε εσάς ή σε άλλους ότι είστε τρελοί

Αυτό είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία του gaslighting, γιατί είναι περιφρονητικό. Όποιοι ασκούν gaslighting ξέρουν πώς να αμφισβητούν τη λογική σας. 

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε το gaslighting

Είναι σημαντικό να μπορέσετε να διαχειριστείτε σωστά αυτό το ζήτημα, καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στη συναισθηματική σας υγεία αλλά και να επηρεάσει αρνητικά τις υπόλοιπες σχέσεις σας. Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε. 

Σιγουρευτείτε ότι πρόκειται για gaslighting

Το gaslighting δεν είναι εύκολο να αναγνωριστεί, ειδικά επειδή ξεκινά από μικρές και καθημερινές συμπεριφορές, που μπορεί να οφείλονται και σε άλλες αιτίες. 

Πάρτε απόσταση 

Είναι λογικό να έχετε πολλά συναισθήματα όπως θυμό, ανησυχία, θλίψη και είναι καλό να τα αποδεχτείτε, αλλά μην τα αφήνετε να σας καθοδηγούν. Αντ αυτού διατηρείστε τη ψυχραιμία σας, για να μπορέσετε να επικεντρωθείτε στην κατάσταση. 

Μιλήστε

Είναι σημαντικό, αφού σιγουρευτείτε ότι πρόκειται για gaslighting να συζήτησε το πρόβλημα και να δείξετε ότι δεν φοβάστε. Επίσης είναι σημαντικό να μιλήσετε σε κοντινούς σας ανθρώπους, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.