Όταν ήσουν παιδί, πιθανότατα βίωσες συναισθηματική κακοποίηση από τους γονείς σου. Όταν έγινες γονιός, ίσως την εφάρμοσες ασυναίσθητα κι εσύ. Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen εξήγησε πρόσφατα πώς να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας τον 21ο αιώνα, επισημαίνοντας πως οι τιμωρίες, οι φωνές και οι απειλές επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο των ανηλίκων, προκαλώντας μόνιμες αλλαγές που μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
Είναι γνωστό ότι οι γονείς που μεγάλωσαν σε υπερβολικά αυστηρά περιβάλλοντα ή που έπεσαν οι ίδιοι θύματα κακοποίησης, καταλήγουν να αναπαράγουν τα ίδια μοντέλα. Η παιδίατρος παραθέτει δεδομένα από έρευνα της UNICEF, σύμφωνα με τα οποία τέσσερα στα πέντε παιδιά μεγαλώνουν με διαπαιδαγώγηση η οποία είναι είτε λεκτικά είτε σωματικά βίαιη. Ένα εντυπωσιακό 80% εξ αυτών δέχεται κάποιου είδους σωματική τιμωρία.
🗞 #LaSemanaEnELPAÍS | Regular punishments and threats not only don’t work, but actually damage the brain of minorshttps://t.co/nH5T1109CU
— EL PAÍS América (@elpais_america) June 26, 2023
Η Gueguen αναφέρεται και στα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη στη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2022, στην οποία το 79% από ένα δείγμα 1.314 οικογενειών παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν ψυχολογική βία κατά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Μέσω της «αρνητικής εκπαίδευση», η αμυγδαλή του εγκεφάλου (μια ομάδα νευρώνων που σχετίζεται με τις πιο ενστικτώδεις λειτουργίες του εγκεφάλου) γίνεται πιο αντιδραστική στα αρνητικά αισθήματα και έτσι η περιοχή που διαχειρίζεται τα συναισθήματα, ο προμετωπιαίος λοβός, γίνεται λιγότερο ικανή στο να διαχειριστεί το άγχος και το στρες.
Οι ανήλικοι αυτοί καταλήγουν περισσότερο απαθείς, δυσκολεύονται να βρουν κίνητρα και πράγματα που τους εξιτάρουν, και είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο εθισμού στα ναρκωτικά
Tην ώρα που ένα παιδί τιμωρείται, ενεργοποιούνται οι κατώτερες περιοχές του εγκεφάλου, αυτές που έχουν να κάνουν με την επιβίωση. Εκλύονται μεγάλες δόσεις αδρεναλίνης και κορτιζόλης, οι οποίες μπλοκάρουν την σκέψη, με άλλα λόγια η τιμωρία σπρώχνει τα παιδιά στην εκδίκηση, εφόσον το μέρους του εγκεφάλου τους που αφορά τα ένστικτα και τα συναισθήματα είναι υπερενεργοποιημένο. Δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά το τι συνέβη αλλά υπακούνε απόλυτα στο πιο ενστικτώδες και συναισθηματικό τους μέρος». Γι' αυτό είναι τόσο αναγκαία η αγάπη, ο σεβασμός, η υπομονή και η καλοσύνη.
Η Gueguen αναφέρει: «Υπάρχει η εντύπωση ότι η βία προς τα παιδιά δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο, αλλά είναι. Ως παιδίατρος, έχω ακούσει πολλούς γονείς να παραδέχονται ότι όταν χάνουν την ψυχραιμία τους, τιμωρούν, απειλούν ή ακόμη και χτυπούν τα παιδιά τους».
Τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις παίζουν βασικό ρόλο στη λογική σκέψη μας
Τα συναισθήματα γενικά είναι αυτά που παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και διαμορφώνονται και αναλύοντας τι χρειάζεται να έχει ένας γονιός για να εκπαιδεύσει σωστά το παιδί του, οι ειδικοί καταλήγουν ότι πρέπει πρώτα από όλα να έχει ενσυναίσθηση και να είναι σε επαφή πρώτα από όλα με τα συναισθήματά του. Να τα αποδέχεται όλα και να τα εκφράζουν.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.