WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτοσαμποτάζ: Οι 4 παγίδες που βάζεις στον ίδιο σου τον εαυτό


JTeam

26 Ιουλίου 2023

Αυτοσαμποτάζ: Οι 4 παγίδες που βάζεις στον ίδιο σου τον εαυτό
pexels
Μήπως τις αναγνωρίζεις;

Αν μεγάλωσες με έντονη κριτική, το πιο πιθανό είναι ότι ξέρεις καλά πώς να κάνεις αυτοσαμποτάζ στον εαυτό σου (χωρίς καν να το καταλαβαίνεις). Αν αναρωτιέσαι αν σου βάζεις παγίδες, οι ειδικοί καταλήγουν πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα σημάδια που το μαρτυρούν.

Για αρχή, ας μετρήσουμε πόσες φορές έχεις κατηγορήσει τον εαυτό σου το τελευταίο διάστημα. Η συνήθεια να τα ρίχνεις όλα σε σένα, είναι αποτέλεσμα του overthinking και μπορεί μόνο επιζήμιες επιπτώσεις να έχει πάνω σου.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποβεί αυτοκαταστροφική και η αναγνώριση ότι σαμποτάρεις συχνά τον ίδιο σου τον εαυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Πώς όμως θα φτάσεις μέχρι εκεί; Υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορούν να σου δείξουν την αλήθεια.

Οι 4 παγίδες προς τον εαυτό σου

1. Διακατέχεσαι από το σύνδρομο του απατεώνα

Αν παρόλο που έχεις πετύχει διάφορα, αμφιβάλλεις για τις γνώσεις και τις ικανότητές σου, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις το Σύνδρομο του Απατεώνα. Τότε ξεκινά η έντονη αμφισβήτηση του εαυτού μας και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διάφορα πράγματα και αυτό φωνάζει «σαμποτάζ».

2. Χρονοτριβείς διαρκώς

Νιώθεις ένοχα όταν αναβάλλεις tasks και καθυστερείς deadlines αλλά η συνεχής χρονοτριβή είναι ένα σημάδι ότι δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, (ή και όχι), και αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα ακόμη σημάδι του αυτοσαμποτάζ.

3. Κάνεις καταστροφολογικά σενάρια

Είμαστε φτιαγμένοι για καταστροφολογικά συνέχεια και πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει καλά και όπως το έχουμε υπολογίσει. Είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα με αποτέλεσμα να υιοθετούμε μια άκρως αρνητική συμπεριφροά, πρωτίστως απέναντι στον εαυτό μας.

4. Σου ασκείς αυστηρή κριτική

Είτε είναι για τη δουλειά, είτε για οτιδήποτε άλλο στην καθημερινότητά μας, τείνουμε να μας κάνουμε τη χειρότερη και πιο αυστηρή κριτική και όλο αυτό προέρχεται από τραυματικές εμπειρίες από τα παιδικά μας χρόνια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.