WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γλώσσα του σώματος: 4 μυστικά που «λένε» τα μάτια σου


JTeam

24 Αυγούστου 2023

Γλώσσα του σώματος: 4 μυστικά που «λένε» τα μάτια σου
pexels
Τα μάτια είναι βασικός τρόπος επικοινωνίας. Αποτελούν από τα πιο ισχυρά μη λεκτικά σήματα της γλώσσας του σώματος και θα εκπλαγείς από όσα αποκαλύπτουν

Ήξερες ότι η μη λεκτική επικοινωνία, ή αλλιώς η γλώσσα του σώματος, αντιπροσωπεύει το 55% του μηνύματος που στέλνουμε, ενώ μόνο το 7% είναι η λεκτική επικοινωνία (φράσεις, λέξεις) και το 38% η ένταση της φωνής μας (χρωματισμός, τόνος, χροιά); Τα μάτια αν αναρωτιέσαι, κάνουν όλη τη δουλειά!

Το χαμόγελο, ο τρόπος της χειραψίας, η διάρκεια του αγγίγματος, η κλίση του κεφαλιού, και κυρίως η βλεμματική επαφή είναι από τα πιο ισχυρά μη λεκτικά κανάλια επικοινωνίας. Κερδίζουν εντυπώσεις, σηκώνουν τείχη, απογοητεύουν, καθορίζουν γενικά την εξέλιξη μιας σχέσης.

Τα μάτια σύμφωνα με το Psychology Today, παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας μέσω των εκφράσεων του προσώπου.

Jenny.Gr
pexels

Οι κινήσεις που κάνουν, είναι από τις πιο σημαντικές μορφές επικοινωνίας.

4 μυστικά που «λένε» τα μάτια μας στους άλλους

1. Είναι το πιο ισχυρό κανάλι από όλες τις εκφράσεις του προσώπου

Παρόλο που συνήθως ψάχνουμε ένα χαμόγελο για να πάρουμε το «πράσινο φως» από κάποιον όταν πχ φλερτάρουμε, τα μάτια στέλνουν τα πιο δυνατά μη λεκτικά μηνύματα ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε εύκολα. Ο ψυχολόγος Πολ Έκμαν αποδεικνύει με έρευνες, πως τα μάτια δείχνουν πότε νιώθουμε πραγματική ευτυχία και πότε την προσποιούμαστε.

2. Είναι πηγή ερωτικής διέγερσης

Όταν υπάρχει αμοιβαία οπτική επαφή, είναι πιο εύκολο να προκληθεί αυτομάτως, ερωτική διέγερση. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το ποιον έχεις απέναντί σου. Αν είναι για παράδειγμα, κάποιος άγνωστος, το πιο πιθανό είναι ότι θα σου προξενηθεί φόβος ή απειλή.

Jenny.Gr
pexels

3. Μπορεί να οδηγήσουν σε φλερτ

Μιλώντας για την ερωτική διέγερση που προκαλείται από αμοιβαίες ματιές, το να κοιτάς κάποιον επίμονα στα μάτια και να κρατάς την οπτική αυτή επαφή για λίγα λεπτά, μπορεί να καλλιεργήσει το φλερτ και τη σεξουαλική επιθυμία.

4. Μπορεί να γίνουν μέσο εξαπάτησης των άλλων

Παρόλο που οι εκφράσεις των ματιών δεν ελέγχονται εύκολα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για παράδειγμα, ένα άτομο που σου λέει ψέματα, να έχει εξασκηθεί τόσο ώστε να σε κοιτάει επίμονα στα μάτια σαν να λέει αλήθεια. Μαζί με άλλα μη λεκτικά σήματα ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μπορεί να σου κρυφτεί εύκολα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.