WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν χρησιμοποιείς αυτές τις 5 φράσεις σημαίνει πως έχεις το «σύνδρομο του απατεώνα»


JTeam

18 Αυγούστου 2023

Αν χρησιμοποιείς αυτές τις 5 φράσεις σημαίνει πως έχεις το «σύνδρομο του απατεώνα»
Πως θα καταλάβεις ότι σαμποτάρεις τον εαυτό σου, και την επιτυχία σου

Το «σύνδρομο του απατεώνα» έγινε ιδιαίτερα γνωστός σαν όρος, καθώς αντιπροσώπευε πολλά από τα άτομα, τα οποία είχαν την τάση να αμφισβητούν τον εαυτό τους, να σαμποτάρουν την επιτυχία τους και να μην εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες τους.

Σύμφωνα με την Christina Helen, η οποία έχει συμβουλέψει εταιρείες όπως ς η Google, η Apple, η Meta και η Linked για το δυναμικό προσωπικό, υπάρχουν ορισμένες φράσεις που χρησιμοποιούν όσα άτομα αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους, δυσκολεύονται να αναδειξουν τις ικανότητες τους, αλλά και να διεκδικήσουν όσα τους αναλογούν.

Αυτά τα τοξικά μοτίβα σκέψης, συνήθως περιλαμβάνουν φράσεις όπως:

«Δεν θέλω να κάνω ερωτήσεις γιατί θα δείξω πόσο λίγα ξέρω»

Είναι λάθος να πιστεύουμε πως οι ερωτήσεις δείχνουν έλλειψη γνώσης. Αντιθέτως φανερώνουν πρόθεση να μάθουμε περισσότερα πράγματα, φανερώνουν ενδιαφέρον, αλλά και μια δραστήρια προσωπικότητα. Η ειδικός συστήνει να μην φοβόμαστε να ζητάμε οδηγίες, λεπτομέρειες και οποιαδήποτε διευκρίνιση που θα μας βοήθησε να κάνουμε πιο σωστά τη δουλειά μας.

«Δεν είμαι ικανός να το κάνω αυτό»

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με άτομα τα οποία μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε κατώτεροι. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, γιατί κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και υπερισχύει ή είναι πιο αδύναμο σε διαφορετικές πτυχές. Επομένως σημασία έχει να αποδεχτούμε τις καταστάσεις όπως είναι, και να προσπαθήσουμε πραγματικά για την εξέλιξη μας.

«Οι υπόλοιποι είναι πιο έξυπνοι από έμενα και έχουν περισσότερες δυνατότητες»

Η κοινωνία μας, και μερικές φορές και η οικογένεια, άθελα της έστω, “μας γειώνει απότομα”. Μας περιορίζει και ίσως μας οδηγεί στο να σκεφτούμε πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για όλα. Κάτι τέτοιο όμως, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να μας περιορίζει. Όσο πιο γρήγορα ξεπετάξεις τέτοιες αντιλήψεις από επάνω σου, τόσο το καλύτερο.

«Ίσως και να μην το αξίζω αυτό»

Δεν έχει σημασία αν έχεις προσπαθήσει λίγο ή πολύ. Μείνε ανοιχτός στο να διεκδικείς τις ευκαιρίες που έρχονται μπροστά σου, και άφησε την πορεία σου να εξελιχθεί, χωρίς ηττοπάθειες ή σκέψεις κατωτερότητας.

«Δεν είμαι τόσο καλός, όσο πιστεύουν»

Η σύγκριση βρίσκεται παντού μπροστά μας σε μια σύγχρονη κοινωνία, και έστω και υποσυνείδητα μας βάζει στην διαδικασία ανταγωνισμού, ή αμφισβήτησης του εαυτού μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.