WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 σημάδια ότι αντιμετωπίζεις τον σύντροφό σου σαν να είναι παιδί σου (και αυτό είναι πρόβλημα)


JTeam

12 Οκτωβρίου 2023

6 σημάδια ότι αντιμετωπίζεις τον σύντροφό σου σαν να είναι παιδί σου (και αυτό είναι πρόβλημα)
pexels
Και όλοι οι λόγοι που πρέπει να καταλάβεις ότι δεν κάνει καθόλου καλό στην καθημερινότητά σας

Μήπως κάθε πρωί γκρινιάζεις στον σύντροφό σου και του υπενθυμίζεις αμέτρητες φορές να πάρει μαζί του ζακέτα, να φάει το πρωινό του και να θυμηθεί να κάνει όσα πρέπει μες στη μέρα; Αν ναι, τότε μάλλον έχεις αρχίσει να κάνεις "parenting" στη σχέση σας. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Δρ. Μισέλ Γκόλντμαν: «το να κάνεις "parenting" στον σύντροφό σου σημαίνει ότι - με πρόθεση ή χωρίς- μιμείσαι τον ρόλου του γονιού και του φροντιστή».

Η έννοια του «να είσαι γονιός» μες στη σχέση με τον ερωτικό σου σύντροφο, ποικίλλει και σε καμία περίπτωση δεν είναι υγιής. «Η φροντίδα και η ανησυχία για τον σύντροφό μας, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό όταν δεν ξεπερνά τα όρια. Όταν τα υπερβαίνει, καλλιεργεί ανισότητα στη σχέση, κάτι το οποίο συνήθως φέρνει αρνητικά συναισθήματα στην επιφάνεια».

6 σημάδια ότι κάνεις "parenting" στον σύντροφό σου

1. Του υπενθυμίζεις συνέχεια πράγματα

Αν του λες συνέχεια να κάνει ό,τι πρέπει όπως να αφήνει τα πιάτα στον νεροχύτη και να πετάει τα σκουπίδια όταν είναι γεμάτα, τότε αυτό είναι πρόβλημα. Κυρίως επειδή όλες αυτές οι παρατηρήσεις και το επιτακτικό σου ύφος, τον κάνουν να χάνει κάθε κίνητρο να κάνει το οτιδήποτε την επόμενη φορά ακριβώς επειδή πιστεύει ότι δεν κάνει τίποτα αρκετά καλά.

2. Αρχίζεις να απομακρύνεσαι επειδή δεν γίνεται το δικό σου

Αν κάθεσαι δίπλα στον σύντροφό σου αλλά είναι σαν να ζείτε σε παράλληλα σύμπαντα, τότε αυτό δείχνει ότι η όλη αποξένωση που έχει προκληθεί ανάμεσά σας, είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς σου ως γονιός απέναντί του.

3. Θες να τον αλλάξεις

Όλοι ευχόμαστε να κάνουμε μικρά βήματα προς μια καλή αλλαγή αλλά όταν αρχίζεις να κριτικάρεις τα πάντα πάνω στον σύντροφό σου και θες διακαώς να τον αλλάξεις, τότε δείχνει ότι θες να τον εκπαιδεύσεις ώστε να αφήσει πίσω του συνήθειες που σε ενοχλούν.

4. Κάνεις δικές του δουλειές

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει δικές του δουλειές όπως να κλείσεις ένα ιατρικό του ραντεβού, αυτό δείχνει ότι δεν τον θεωρείς ικανό να το κάνει μόνος του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη σεβασμού και εμπιστοσύνης.

5. Διαφωνείς μαζί του σχεδόν για τα πάντα

Έχεις συνέχεια διάθεση για τσακωμό επειδή δεν κάνει ό,τι του λες. Του φωνάζεις σαν να είναι μικρό παιδί (που ούτε και αυτό είναι σωστό και δες εδώ γιατί), με αποτέλεσμα να δημιουργείται όλο και μεγαλύτερο χάσμα και ανισότητα ανάμεσά σας.

6. Του μιλάς υποτιμητικά

Είναι ίσως το ισχυρότερο σημάδι ότι είσαι σύντροφος σε ρόλο γονιού. Αυτό επειδή θες να ελέγχεις την κατάσταση και επειδή πιστεύεις ότι ο δικός σου τρόπος αντιμετώπισης είναι ο καλύτερος. Έλα όμως που δεν είναι!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.