WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 σημάδια πως έχεις συσσωρευμένο θυμό μέσα σου


JTeam

31 Ιανουαρίου 2024

3 σημάδια πως έχεις συσσωρευμένο θυμό μέσα σου
Ο θυμός δεν είναι ένα κοινωνικά αποδεκτό συναίσθημα και αυτό δημιουργεί προβλήματα

Δεν θα δεις όλους τους ανθρώπους να φωνάζουν, να ξεσπούν, και να κοκκινίζουν μόλις το συναίσθημα του θυμού τους κατακλύσει. Ορισμένοι μπορεί να μείνουν ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι, έχοντας όμως μέσα τους αισθήματα θυμού και μάλιστα έντονου και συσσωρευμένου.

Επειδή ο θυμός δεν είναι ένα κοινωνικά αποδεκτό συναίσθημα, τα περισσότερα άτομα μαθαίνουν να μην τον εξωτερικεύουν με υγιή τρόπο. Το γεγονός αυτό όμως, δημιουργεί με τη σειρά του ακόμη περισσότερα προβλήματα, γι' αυτό οφείλουμε να απενοχοποιήσουμε τον θυμό και να βρούμε τρόπους να τον εξωτερικεύσουμε σωστά. Αν κάτι πρέπει να κρατήσεις από αυτό το άρθρο, είναι να μην εσωτερικεύεις τον θυμό σου, καθώς αυτό θα βλάψει τόσο εσένα, όσο και τους γύρω σου.

Κάποια από τα βασικά σημάδια στη συμπεριφορά μας, τα οποία φανερώνουν εσωτερικευμένο θυμό, είναι:

  • Έχεις μηδαμινή υπομονή σε λάθη και παρεξηγήσεις

Μια προσωπικότητα με αυξημένα επίπεδα συσσωρευμένου θυμού, μπορεί να χάσει την υπομονή της πάρα πολύ εύκολα. Είναι σημαντικό να δείχνουμε κατανόηση και υπομονή με τα λάθη, τόσο τα δικά μας, όσο και των γύρω μας. Αντιθέτως, όταν δεν βρισκόμαστε σε μια υγιής συναισθηματική ηρεμία και επικρατεί ένταση και θυμός μέσα μας, έχουμε μηδαμινή αντοχή και υπομονή και οτιδήποτε μπορεί να πάει λάθος μέσα στη μέρα μας, όσο μικρό και αν είναι.

  • Χρόνιο άγχος

Το να κρατάς μέσα σου έντονα συναισθήματα όπως είναι ο θυμός δεν θα βλάψει μόνο τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους, αλλά και εσένα την ίδια. Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να εμφανίσουν τον θυμό τους προς του άλλους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν τεράστιο άγχος. Αυτό γίνεται σταδιακά ένα μόνιμο μοτίβο συμπεριφοράς, που θα σε δυσκολέψει ακόμη περισσότερο.

  • Γίνεσαι παθητικά επιθετικός

Είναι η γνωστή «passive - aggressive» συμπεριφορά. Ο παθητικά επιθετικός τύπος είναι αυτός που εκφράζει την επιθετικότητά του συγκαλυμένα. Μπορεί να αντιστέκεται συστηματικά στα αιτήματα των άλλων, να είναι αναβλητικός ή πεισματάρης, και να έχει μούτρα. Η παθητική επιθετικότητα είναι ο σκόπιμος και «καμουφλαρισμένος» τρόπος κάποιου να εκφράζει την οργή, τον θυμό ή τη δυσαρέσκειά του, ωστόσο είναι πολύ καταστροφικός για τις σχέσεις, και εις βάρος των άλλων ατόμων.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.