WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτοσαμποτάζ: Πώς θα καταλάβεις αν βάζεις εμπόδια στον ίδιο σου τον εαυτό


JTeam

20 Φεβρουαρίου 2024

Αυτοσαμποτάζ: Πώς θα καταλάβεις αν βάζεις εμπόδια στον ίδιο σου τον εαυτό
Οι συμπεριφορές που αποδεικνύουν πως ο μόνος εχθρός, είναι ο ίδιος σου εαυτός

Καλώς ή κακώς, η ανθρώπινη φύση μπορεί να είναι πολλές φορές αυτοκαταστροφική. Οι ανθρώπινες σχέσεις και οι γονεΐκοί δεσμοί, δεν θα μπορέσουν ποτέ να είναι τέλειοι, με αποτέλεσμα να πυροδοτούν ορισμένες τοξικές συμπεριφορές απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

Μια από αυτές τις συμπεριφορές, είναι και το αυτοσαμποτάζ. Δηλαδή μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που μας κρατούν στάσιμους, είτε μας βγάζουν εμπόδια στο να συνεχίσουμε και να εξελιχθούμε στην ζωή. Στην πραγματικότητα, το αυτοσαμποτάζ είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός, που δημιουργείται για να σε προστατέψει από κάτι άγνωστο. Ξεχνάμε, όμως, πως η ζωή και η εξέλιξη χρειάζονται ρίσκο και αποφάσεις που δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν.

Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι να αναγνωρίσουμε τις συμπεριφορές που μας βάζουν εμπόδια, κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο εύκολο.

Σημάδια που δείχνουν πως κάνεις αυτοσαμποτάζ στον εαυτό σου

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο για τον καθένα. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πλαίσιο:

  • Αναβάλλεις διαρκώς πράγματα, τα οποία έχεις αποφασίσει ότι θες να κάνεις
  • Αποφεύγεις ευθύνες και ρίσκα
  • Δεν κρατάς τις υποσχέσεις προς τον εαυτό σου
  • Δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις επιθυμίες και τις πράξεις σου
  • Εύκολη παραίτηση όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν
  • Δυσκολία στην λήψη αποφάσεων και διαρκής αναποφασιστικότητα
  • Η άποψη των άλλων σε επηρεάζει σε βαθμό που σε περιορίζει
  • Ανησυχία για το τι θα πιστέψουν οι άλλοι για σένα
  • Αποφυγή οποιουδήποτε συναισθηματικού πόνου

Όλοι οι άνθρωποι μέχρι ένα βαθμό, έχουμε συμπεριφορές αυτοσαμποτάζ. Το θέμα όμως, είναι να τις αναγνωρίσουμε και να τις περιορίσουμε προκειμένου να μην μας κρατούν στάσιμους στη ζωή και χωρίς εξέλιξη. Η αλλαγή, η συνέχιση της πορείας μας, έχει πολλές φορές αποφάσεις που μπορεί να μην μας αρέσουν, αλλά που τελικά θα μας βγουν σε καλό. Το ζητούμενο είναι να σκεφτόμαστε τις καταστάσεις και να ακούσουμε καλά τον εαυτό και τις επιθυμίες μας, χωρίς να επηρεαζόμαστε σε υπερβολικό βαθμό από τις απόψεις τρίτων. Τέλος, αν δυσκολεύεσαι πολύ να εξελιχθείς στη ζωή σου, να αφήσεις κύκλους πίσω σου και να αναλάβεις δράση για ένα καλύτερο μέλλον, μη διστάσεις να ζητήσεις την καθοδήγηση ενός ειδικού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.