Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που επανήλθε με δριμύτητα στη μνήμη μας τις προηγούμενες ημέρες αποτελεί μία πληγή για την κοινωνία μας, είτε μας αφορά άμεσα είτε όχι. Πόνος, θλίψη, θυμός, πένθος, μεγάλα «γιατί», κυριαρχούν στο μυαλό όλων μας. Πρόκειται σαφώς για ένα συλλογικό τραύμα που ως κοινωνία θα φέρουμε μαζί μας για πολλά χρόνια. Πώς όμως λειτουργεί μέσα μας μια τέτοια κατάσταση;
Το συλλογικό τραύμα και πώς μας επηρεάζει
«Γεγονότα όπως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, μαζικοί πυροβολισμοί, φυσικές καταστροφές, πανδημίες, πόλεμοι και εκτεταμένη κοινωνική βία δημιουργούν κοινές εμπειρίες σε μια κοινωνία. Διαταράσσουν το αίσθημα ασφάλειας. Προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα. Αυτό το άγχος είναι γνωστό ως συλλογικό τραύμα, το οποίο συμβαίνει όταν ένα τραυματικό γεγονός επηρεάζει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με παρόμοιους τρόπους», εξηγεί η Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή, BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια. «Ως αποτέλεσμα συλλογικού τραύματος, οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Ο φόβος, το άγχος, η θλίψη και η κατάθλιψη είναι τα πιο κοινά συμπτώματα συλλογικού τραύματος. Ωστόσο, η ένταση του αντίκτυπου της τραγωδίας, άρα και των συμπτωμάτων, μπορεί να είναι διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους, ανάλογα με ένα ευρύ φάσμα παραγόντων. Μάλιστα, εάν δεν αντιμετωπιστεί, το συλλογικό τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε νέους κοινωνικούς κανόνες που γεννιούνται από τις αρνητικές επιπτώσεις του όπως είναι ο φόβος, το άγχος, η απελπισία και η αποφυγή» προειδοποιεί η ειδικός και συνεχίζει τονίζοντας τον ρόλο της ψυχικής υγείας στη διαχείριση αυτής της κατάστασης.
Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.