WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Χρησιμοποιείς αυτές τις 4 φράσεις; Τότε, έχεις υψηλότερο EQ από τους άλλους


JTeam

14 Μαρτίου 2024

Χρησιμοποιείς αυτές τις 4 φράσεις; Τότε, έχεις υψηλότερο EQ από τους άλλους
Unsplash/ averie woodard
Κάθε φράση που χρησιμοποιείς, μπορεί να δείξει πολλά για τον χαρακτήρα σου

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα του να παρατηρείς και να κατανοείς τα δικά σου συναισθήματα, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων, αλλά και να τα διαχειρίζεσαι σωστά. Ουσιαστικά, αποτελεί ένα διαφορετικό είδος νοημοσύνης, και ναι, δεν σχετίζεται με το πόσο γρήγορα σκέφτεσαι ή με άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Οι άνθρωποι με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη, τείνουν να «χτίζουν» πιο εύκολα διαπροσωπικές σχέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός από τον χώρο εργασίας τους, αλλά και να βελτιώνουν τη συνολική ευημερία τους. Και ο τρόπος για να καταλάβεις εάν έχεις υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη; Απλώς, σκέψου τις συζητήσεις που κάνεις. Εξάλλου, κάθε φράση που χρησιμοποιείς, μπορεί να δείξει πολλά για τον χαρακτήρα σου.

Πάντως, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, τείνουν να κάνουν τα ακόλουθα:

  • Κάνουν παράφραση

Η περίληψη των όσων λέει ο συνομιλητής σου, δείχνει ότι ακούς και αντιλαμβάνεσαι σωστά το μήνυμα του. Ορισμένες φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιείς σε αυτή την περίπτωση είναι:

  • «Αυτό που ακούω/ καταλαβαίνω ότι λες είναι…»
  • «Επίτρεψέ μου να το καταλάβω σωστά ...»

Στη συνέχεια, μπορείς να παραφράσεις όσα είπε. Με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν να επικυρώνεις τον συνομιλητή σου και να δημιουργείς συμπάθεια και εμπιστοσύνη

  • Kάνουν πολλές ερωτήσεις

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη επιδεικνύουν βαθιά και ενεργή ακρόαση. Πώς; Κάνοντας πολλές ερωτήσεις ή σχολιάζοντας σε μια συζήτηση μερικά σημεία-«κλειδιά» που δείχνουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά. Ορισμένες φράσεις, είναι:

  • «Πώς σε έκανε να νιώσεις αυτό;»
  • «Τι μπορεί να σε οδήγησε να κάνεις αυτό;»

Και οι δύο ερωτήσεις, δείχνουν ενδιαφέρον και ανησυχία για το άλλο άτομο, συνδυαστικά, με τη σωστή στάση και την οπτική επαφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.