WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Δεν είσαι καλά, αλλά δεν θέλεις να το μοιραστείς; Η συμβουλή των ψυχολόγων


JTeam

4 Απριλίου 2024

Δεν είσαι καλά, αλλά δεν θέλεις να το μοιραστείς; Η συμβουλή των ψυχολόγων
Unsplash
Το «είμαι καλά, ευχαριστώ» είναι μια απάντηση, δεν είναι, όμως, η αλήθεια σου

Ζώντας σε μια κοινωνία που τα ειδεχθή εγκλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, «μουδιάζοντας» το πανελλήνιο, είναι λογικό να μην είσαι καλά και η ψυχολογία σου να είναι πεσμένη. Όση θετική ενέργεια κι αν έχουμε στη ζωή μας, όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν μπορούν παρά να μας επηρεάζουν και έτσι οι «γκρίζες» μέρες είναι συχνό φαινόμενο. Ο συνδυασμός αυτών με προσωπικά θέματα μπορεί να είναι καταστροφικός για τη διάθεσή μας.

Μπορεί στο παρελθόν να αποφεύγαμε να διατυπώσουμε τη φράση «δεν είμαι καλά» για να μην σχολιαστούμε ή βάλουμε σε σκέψεις τον άνθρωπο που στεκόταν απέναντί μας, όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει κι όλοι μιλάμε με περισσότερη ειλικρίνεια για όσα γίνονται στη ζωή μας, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι εντάξει να μην είσαι καλά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταπιέσεις τα συναισθήματά σου ή να προσποιηθείς ότι όλα είναι τέλεια, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Πριν κρυφτείς πίσω από ένα προσωπείο, εμπιστεύσου τους ειδικούς που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις σε κάποιον ότι δεν είσαι καλά, χωρίς να ξεπεράσεις τα όρια σου, αλλά κυρίως χωρίς να πεις ψέματα, που σου μεταφέρουν επιπλέον άγχος.

Jenny.Gr
Unsplash

Όταν, λοιπόν, βρεθείς στο οικογενειακό τραπέζι ή σε έναν καφέ μαζί με τα αδέρφια ή τις φίλες σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις εξής φράσεις για να αποφύγεις να μπεις σε λεπτομέρειες για το θέμα που σε απασχολεί και σου έχει ρίξει την ψυχολογία.

- Δεν είμαι καλά, αλλά δεν θέλω να το συζητήσω αυτή τη στιγμή.
- Ευχαριστώ για την ερώτηση, τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω διάθεση να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα.
- Ξέρω ότι ενδιαφέρεσαι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θέλω να κάνω σοβαρή συζήτηση. Πώς είσαι εσύ;
- Δεν νιώθω πολύ καλά, αλλά δεν νιώθω έτοιμη να μιλήσω αυτή τη στιγμή.
- Ευχαριστώ για την ερώτηση, πέρασα δύσκολα, αλλά θα προτιμούσα να συζητήσουμε για κάτι άλλο.

Αν πάλι, βρεθείς σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, όπως δείπνο με συναδέλφους ή επαγγελματικό ταξίδι, που οι ερωτήσεις είναι συνεχόμενες και ατέλειωτες, υπάρχει τρόπος να αποφύγεις να δώσεις προσωπικές απαντήσεις, αλλάζοντας θέμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το χιούμορ είναι σωτήρια λύση.

- Έχω υπάρξει και χειρότερα, αλλά τι να κάνεις.
- Δεν είμαι στα καλύτερά μου, αλλά ποιος είναι τη σήμερον ημέρα;
- Δεν έχω καλή ψυχολογία αυτή την περίοδο, αλλά είμαστε εδώ για να χαλαρώσουμε.
- Είναι μια δύσκολη περίοδος, όμως δεν χάνω το χαμόγελό μου.

Jenny.Gr
Unsplash

Πολλές φορές, η απάντηση «είμαι καλά, ευχαριστώ» μπορεί να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση να αποκαλύψεις την ψυχολογική σου κατάσταση, όμως μια ειλικρινή απάντηση είναι αυτή που θα σε αναζωογονήσει και θα σε ανακουφίσει. Δεν χρειάζεται να μπεις σε λεπτομέρειες.

Αν αυτή η περίοδος (ή οποία περίοδος) είναι δύσκολη για εσένα, δεν υπάρχει λόγος να κρατάς μέσα σου όσα σε βαραίνουν. Εμπιστεύσου ένα μέλος της οικογένειάς σου ή μια φίλη σου και άνοιξε την καρδιά σου, περιγράφοντας όλα όσα σε απασχολούν. Μια δεύτερη γνώμη ή μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων μπορεί να σου φανεί χρήσιμη και να σε βοηθήσει να αναθεωρήσεις όσα σκέφτεσαι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.