Η αρνητική κριτική σε καταβάλλει; 4 tips για να τη διαχειριστείς αποτελεσματικά
JTeam
4 Απριλίου 2024
Σε μια καθημερινότητα με έντονους ρυθμούς και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, η προσπάθεια να συνδυάσεις προσωπική και επαγγελματική ζωή είναι δύσκολη. Κι ενώ κάθε φορά δίνεις το 100% της ενέργειάς σου, υπάρχουν φορές που λαμβάνεις αρνητικό feedback για τη δουλειά σου. Ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται να το πάρεις κατάκαρδα, ούτε να τα βάψεις μαύρα. Υπάρχει τρόπος να το διαχειριστείς.
Η αλήθεια είναι πως όλες έχουμε ακούσει μια αρνητική κριτική ή κακοπροαίρετα σχόλια για την εργασία ή τις επιλογές μας. Ωστόσο, τα λόγια κάποιου - είτε είναι προϊστάμενος είτε φίλος είτε απλώς γνωστός - είναι απλώς λόγια και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα παίρνουμε προσωπικά. Η κριτική είναι αναπόφευκτη, οπότε καλό θα ήταν να μάθουμε να ζούμε με αυτή και να μην ρίχνουμε την αυτοεκτίμησή μας επηρεαζόμενες από τη θέση κάποιου.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείς αντιμέτωπη με μια κριτική που θα σε στενοχωρήσει, κράτησε την ψυχραιμία σου, πάρε μερικές ανάσες και υιοθέτησε τις συμβουλές των ειδικών για τέτοιες περιπτώσεις.
4 τρόποι να διαχειριστείς αποτελεσματικά την αρνητική κριτική
Μείνει για λίγο μόνη σου
Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει να πας στο μπάνιο, να βγεις στο μπαλκόνι ή να πεταχτείς στον απέναντι φούρνο, αλλά προσπάθησε να αφήσεις το γραφείο σου για λίγα λεπτά προκειμένου να αλλάξεις παραστάσεις. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η απόφαση να μεταβείς σε έναν άλλο χώρο, θα σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο καθαρά, χωρίς άγχος, και να δεις την κατάσταση που επικρατεί από μια άλλη οπτική.
Απόσπασε την προσοχή σου με τεχνικές ασκήσεις
Πρόκειται για τη μέθοδο «5-4-3-2-1», η οποία στοχεύει στο να απασχολήσει το μυαλό σου και να αποσπάσει την προσοχή σου από την κριτική που μόλις έλαβες. Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια Ελίζ Μαρτινέζ, που ειδικεύεται στο άγχος και στην αυτοεκτίμηση, αυτή η τεχνική λειτουργεί ως εξής: Αρχικά, μέτρησε 5 πράγματα που υπάρχουν γύρω σου, μετά 4 πράγματα που μπορείς να αγγίξεις, κατόπιν 3 πράγματα που μπορείς να ακούσεις, έπειτα 2 πράγματα που μπορείς να μυρίσεις και τέλος 1 πράγμα που μπορείς να γευτείς.
Η απασχόληση των αισθήσεων μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου από τις άσχημες σκέψεις και να σε φέρει πιο κοντά στην ισορροπία.
Διώξε κάθε αρνητικό σενάριο από το μυαλό σου
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν σενάρια με το μυαλό τους, ακούγοντας ένα αρνητικό σχόλιο, τα οποία σενάρια είναι υπερβολικά και έχουν άσχημο περιεχόμενο. Αυτή η συνήθεια μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ψυχολογία μας και καλό θα ήταν να σταματήσεις να σκέφτεσαι ανεξέλεγκτα και χωρίς ουσία.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε αυτή τη δυσάρεστη θέση, θέσε λογικά ερωτήματα στον εαυτό σου για να καθαρίσεις τη σκέψη σου και να καταλήξεις σε ένα ορθό συμπέρασμα. Δώσε αυτόν τον χρόνο στον εαυτό σου και θα καταλήξεις σε μια πιο ρεαλιστική και λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένη άποψη.
Πάρε μια δεύτερη γνώμη
Όλοι έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας που θέλουμε να συζητάμε μαζί τους όσα μας απασχολούν. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και μίλα με τον συνάδελφο/σύντροφο/φίλη/αδερφό σου για όσα σε απασχολούν, ζητώντας τη γνώμη του. Πολλές φορές, όταν βιώνουμε μια κατάσταση δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικές με το θέμα και έτσι καλό είναι να ακούμε και μια δεύτερη άποψη, που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο που έχουμε μπει στο μυαλό μας.
Όταν είσαι κολλημένη σε μια κριτική είναι δύσκολο σκεφτείς λογικά και να σου δώσεις περισσότερες επιλογές για το τι μπορεί να συμβαίνει. Η απάντησή σου είναι μία και είναι η χειρότερη εναλλακτική. Συνεπώς, εμπιστεύσου τον προβληματισμό σου σε κάποιον τρίτο που εκτιμάς και άκουσε με προσοχή τα λόγια του.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.