WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 τρόποι να καταλάβεις ότι είσαι πιο συναισθηματικά ευφυής απ' όσο νομίζεις


JTeam

7 Απριλίου 2024

4 τρόποι να καταλάβεις ότι είσαι πιο συναισθηματικά ευφυής απ' όσο νομίζεις
Unsplash/ Christin Hume
Μήπως το EQ σου είναι υψηλό και δεν το ξέρεις;

Τα άτομα με υψηλό ΕQ έχουν ορισμένες συνήθειες που τα βοηθούν να προχωρήσουν μπροστά. Βάζουν στόχους και τους κατακτούν, δεν αφήνουν τίποτα να τους σταθεί εμπόδιο κι αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο.

Έρευνα δείχνει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη και η εξέλιξή της οδηγεί σε καλύτερες εργασιακές επιδόσεις και υψηλότερο μισθό ενώ βελτιώνει τις επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις.

Αν αναρωτιέσαι πόση συναισθημαιτκή νοημοσύνη έχεις, μπορείς να το ανακαλύψες. Έχεις τα παρακάτω χαρακτηριστικά;

1. Εκτιμάς την αρνητική κριτική

Σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε ότι μπορεί και καλύτερα. Έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι από εμάς σπάνια ζητάμε feedback όταν πιστεύουμε ότι θα είναι αρνητικό.

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ελέγχουν τα συναισθήματά τους και εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να βελτιώνονται. Αυτό σημαίνει ότι δέχονται εύκολα την αρνητική κριτική αφού τους βοηθάει να εξελιχθούν περισσότερο και να μην επαναλάβουν τα λάθη τους.

2. Λες συχνά "μπράβο"

Ακόμη κι εκείνους που δεν συμπαθείς. Ακριβώς επειδή ξέρεις πόσο σημαντικό είναι οι άλλοι να αναγνωρίζουν την προσπάθειά σου.

Όλο αυτό κρύβει τεράστια δύναμη που είναι κομμάτι της υψηλής συναισθηματικής σου ευφυίας.

3. Ζητάς συμβουλές

Ζητάς εύκολα συμβουλές για να εξελίσσεσαι. Έρευνα του Harvard Business School δείχνει ότι όσοι συμμετέχοντες ζητούσαν βοήθεια, σημείωναν πρόοδο και βελτιώνονταν κατά 56%.

Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάς τα άτομα από τα οποία ζητάς συμβουλές να νιώσουν σημαντικά και ότι μπορούν να σε βοηθήσουν.

4. Παραδέχεσαι εύκολα τα λάθη σου

Είναι ίσως το σημαντικότερο όλων και το εφαρμόζουν ακόμη και οι ικανότεροι ηγέτες. Το να παραδέχεσαι τα λάθη σου, δείχνει ότι έχεις αυτογνωσία και διάθεση για να βελτιώσεις τον εαυτό σου περισσότερο.

Αισθάνεσαι πιο ευάλωτος, κι αυτό είναι υγιές. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεις κίνητρο στους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.