WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αποσπάται συνεχώς η προσοχή σου; Ίσως, έχεις «popcorn brain»


JTeam

8 Απριλίου 2024

Αποσπάται συνεχώς η προσοχή σου; Ίσως, έχεις «popcorn brain»
Unsplash/Aiony Haust
Ο όρος «popcorn brain» δημιουργήθηκε το 2011 από τον Ντέιβιντ Λέβι, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον

Κάντο εικόνα: Έχεις μόλις λίγες ώρες περιθώριο για να ετοιμάσεις μια πολύ σημαντική παρουσίαση για ένα project στη δουλειά. Και εκεί που έχεις ξεκινήσει σιγά-σιγά να συγκεντρώνεσαι για να φέρεις εις πέρας το task σου, έρχεται μήνυμα στο κινητό σου από έναν φίλο. Αφού πιάσεις το κινητό στο χέρι, το ένα φέρνει το άλλο και χωρίς να το καταλάβεις, μέσα σε πέντε λεπτά έχεις τσεκάρει το email σου, έχεις ανοίξει όλες τις ειδοποιήσεις στο Facebook, έχεις δει όλα τα (σημαντικά) story στο IG και έχεις κάνει like σε πάνω από 10 βίντεο στο TikTok. Ναι, για την ακρίβεια, αυτά τα «πέντε λεπτά», ήταν μερικές ώρες που ήσουν κολλημένος στα social media, μην μπορώντας να συγκεντρωθείς σε αυτό που πρέπει να κάνεις. Μην αγχώνεσαι, όμως, δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα.

Πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να εστιάσουν την προσοχή τους σε ένα και μόνο task, με τη σκέψη τους να μετατοπίζεται εύκολα και σε χρόνο dt από το ένα στο άλλο πράγμα. Κι εδώ είναι που έρχεται ο όρος «popcorn brain», να λύσει όλες τις απορίες σου.

Τι είναι το «popcorn brain»

Αρχικά, θα σε ενημερώσουμε ότι ο όρος δημιουργήθηκε το 2011, από τον Ντέιβιντ Λέβι, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ως φαινόμενο αναφέρεται, ουσιαστικά, στο γνωστικό «χάος» που επικρατεί στον εγκέφαλό των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή. Οι σκόρπιες σκέψεις, η κατακερματισμένη προσοχή και η τάση να μεταβαίνουμε γρήγορα από το ένα θέμα στο άλλο, παρομοιάζεται με τον τρόπο που το καλαμπόκι «χοροπηδάει» και σκάει, όταν γίνεται popcorn. Όταν ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου μοιάζει με popcorn, μπορεί να δυσκολεύεται να επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη εργασία ή να διατηρήσει μια συνεκτικότητα στον τρόπο σκέψης του. Όμως, πίσω από όλα αυτά, κρύβονται πάντα το αυξημένο άγχος, η κόπωση και η υπερφόρτωση πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Άντριου Καν, το ήδη υπάρχον πρόβλημα επιδεινώνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες εφαρμογές και τα social media έχουν σχεδιαστεί ώστε να μας μυούν στη φιλοσοφία της «μεταπήδησης» από το ένα περιεχόμενο στο άλλο ξανά και ξανά. Έτσι, ο εγκέφαλος εθίζεται στους περισπασμούς. «Αυτός ο συνεχής "ανταγωνισμός" για την προσοχή μας, έχει προκαλέσει τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων να συντομεύουν τις εκρήξεις πληροφοριών, να αυξάνουν τα ερεθίσματα που παρέχουν και να τραβούν το μυαλό μας προς νέες πληροφορίες. Το αποτέλεσμα, είναι μια αξιοσημείωτη συντόμευση της ικανότητάς μας να περνάμε εκτεταμένο χρόνο κάνοντας μόνο ένα πράγμα».

Στο ίδιο συμπέρασμα, είχε καταλήξει και έρευνα του 2019, η οποία διαπίστωσε ότι ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γνώση. Η συνεχής και γρήγορη αλληλεπίδραση με τα social media, «εκπαιδεύει» τον εγκέφαλο να προτιμά σύντομες εκρήξεις πληροφοριών, καθιστώντας τη διαρκή προσοχή σε μεμονωμένες εργασίες πολύ απαιτητική.

Πώς θα προστατεύσεις στον εγκέφαλό σου από το «popcorn brain»

  • Βάλε όρια στον χρόνο που χρησιμοποιείς τα social media

Κάποιες φορές, χρειάζεται και λίγη αποτοξίνωση. Αλλά αυτό, δεν σημαίνει πως πρέπει να σβήσεις τα social media. Απλώς, καθόρισε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα που θα αφήνεις μακριά το κινητό σου, όσο δύσκολο κι αν είναι. Αυτή η πρακτική μπορεί να βελτιώσει, με την πάροδο του χρόνου, την εστίασή σου και τη διανοητική σου διαύγεια. Εάν, θέλεις να κάνεις κάτι πολύ σημαντικό, κλείσε για λίγο το κινητό σου, άστο στην άκρη, και απλώς παρατήρησε πόσο πιο παραγωγικός θα γίνεις.

  • Εφάρμοσε την τεχνική pomodoro

Η συγκεκριμένη τεχνική είναι, ουσιαστικά, μια μέθοδος διαχείρισης του χρόνου. Για την εφαρμόσεις, όρισε μια διάρκεια 25 λεπτών κατά την οποία θα εργαστείς πάνω σε ένα task, και μετά κάνε ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη πρακτική καθημερινά, θα μυήσεις τον εγκέφαλό σου στη νοοτροπία ότι όσο πιο πολύ επικεντρώνεσαι σε ένα συγκεκριμένο πράγμα για λίγα λεπτά, τόσο πιο παραγωγικός μπορείς να γίνεις.

  • Άσκησε το σώμα και το μυαλό σου πιο τακτικά

Η τακτική σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και προάγει τη νευροπλαστικότητα, η οποία μπορεί να υποστηρίξει την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης τηλεφώνου. Παράλληλα, η άσκηση του εγκεφάλου, μέσω της ενασχόλησης με δραστηριότητες που προκαλούν τις γνωστικές ικανότητες, όπως παζλ, η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της προσοχής και της γνωστικής λειτουργίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.