WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 πράγματα που δεν πρέπει με τίποτα να κάνεις την πρώτη εβδομάδα στην καινούργια δουλειά


JTeam

11 Απριλίου 2024

7 πράγματα που δεν πρέπει με τίποτα να κάνεις την πρώτη εβδομάδα στην καινούργια δουλειά
Unsplash
Η πρώτη εβδομάδα σε μια νέα δουλειά είναι αναγνωριστική και καλό θα ήταν να κάνεις καλή εντύπωση στους συναδέλφους σου

Είτε είσαι 20 είτε είσαι 40, η πρώτη εβδομάδα σε μια καινούργια δουλειά συνοδεύεται πέρα από χαρά, από άγχος και αγωνία για το άγνωστο που υπάρχει μπροστά σου. Όσο κι αν αγαπάς τη δουλειά σου, η προσαρμογή σε ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον είναι δύσκολη υπόθεση, ωστόσο όλα θέλουν τον χρόνο τους για να αρχίσουν να λειτουργούν σωστά.

Και μπορεί η μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων να είναι αρκετά αγχωμένη την πρώτη εβδομάδα σε έναν νέο εργασιακό χώρο, ωστόσο υπάρχει και εκείνη που είναι απολύτως χαλαρή και, μάλιστα, κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της, γεγονός που δεν είναι πάντοτε επιθυμητό.

Αν βρίσκεσαι σε μια παρόμοια φάση ζωής, δηλαδή ετοιμάζεται να αποχαιρετήσεις την τωρινή δουλειά σου και να κάνεις ένα καινούργιο βήμα στην καριέρα σου, υπάρχουν επτά γενικοί και απαράβατοι κανόνες που πρέπει να τηρήσεις, αν θέλεις αυτό το ξεκίνημα να στεφθεί από επιτυχία και να έχεις καλή σχέση με τους συναδέλφους σου. Άλλωστε, το ⅓ της ημέρας σου, θα το περνάς μαζί τους.

Jenny.Gr
Unsplash

Τα 7 sos don’ts σε μια καινούργια δουλειά

Να είσαι αργοπορημένη

Εντάξει, σε όλους έχει τύχει έστω και μια φορά στη ζωή τους να αργήσουν στη δουλειά. Ωστόσο, όταν πρόκειται για μια καινούργια δουλειά, είναι απαραίτητο να είσαι πάντοτε στην ώρα σου, για να μην γράψουμε και λίγο νωρίτερα. Το να είναι κάποιος συνεπής δείχνει επαγγελματισμό και εμπνέει εμπιστοσύνη.

Να είσαι ο άνθρωπος που τα ξέρει όλα

Κανείς δε συμπαθεί τους ξερόλες και αυτό είναι δεδομένο. Όση ανασφάλεια κι αν έχεις σε ένα καινούργιο επαγγελματικό περιβάλλον, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να λες (και να θεωρείς) ότι τα ξέρεις όλα, μη ζητώντας βοήθεια από τους συναδέλφους σου, που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και είναι γνώστες του συγκεκριμένου αντικειμένου. Κανείς δεν θα αμφισβητήσει τις ικανότητές του, αν ζητήσεις βοήθεια. Άλλωστε, είναι μια νέα αρχή.

Να είσαι υπερβολική με τις φιλοφρονήσεις

Άλλο η ευγένεια, άλλο ο καταιγισμός θετικών σχολίων για να κάνεις καλή εντύπωση. Κράτησε μια ισορροπία στα λόγια σου και απέφυγε να κάνεις τα ίδια σχόλια σε όλους τους συναδέλφους σου ορμώμενη από το άγχος σου να σε συμπαθήσουν. Κανένα κομπλιμέντο δεν στάθηκε ικανό να αλλάξει τη γνώμη κάποιου. Αρκέσου στο να είσαι ο εαυτός σου και να ακολουθείς τις συμβουλές των παλιότερων συναδέλφων σου.

Να παραβλέπεις το dress code

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2024, ωστόσο πολλές εταιρείες έχουν ακόμα dress code και από τη στιγμή που επέλεξες να γίνεις μέλος αυτής της επιχείρησης, οφείλεις να υπακούς και τους κανόνες της. Σεβάσου, λοιπόν, το dress code που έχει τεθεί και ντύσου ανάλογα, όπως κάνουν και οι υπόλοιποι υπάλληλοι. Δεν χρειάζεται να ξεχωρίσεις με αυτόν τον τρόπο.

Jenny.Gr
Unsplash

Να μιλάς πολύ για τον εαυτό σου

Ακόμα κι αν η ζωή σου είναι πιο ενδιαφέρουσα από των υπολοίπων και τα βιώματά σου μοναδικά, δεν χρειάζεται να τα διατυμπανίζεις, ειδικά την πρώτη εβδομάδα σε μια καινούργια δουλειά. Κράτησε χαμηλό προφίλ και απάντα μόνο στις ερωτήσεις που σου γίνονται.

Να κουτσομπολεύεις

Το να κουτσομπολεύεις τους συναδέλφους σου, τους οποίους γνωρίζεις μόλις μερικές ημέρες και συνεπώς δεν γίνεται να έχεις άποψη γι' αυτούς, είναι κακό για την εικόνα σου. Κανείς δεν θέλει να συναναστρέφεται με κουτσομπόληδες, αφού δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί σε τίποτα. Αν το κάνει, τα νέα του θα διαδοθούν σε όλη την εταιρεία σε χρόνο ντετέ.

Να αγνοείς τον μάνατζέρ σου

Είναι ο άνθρωπος που κατά πάσα πιθανότητα σε επέλεξε γι’ αυτή τη δουλειά και ο άνθρωπος που θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς και να βρεις τους ρυθμούς σου. Το να τον αγνοείς και να μην τον σέβεσαι την πρώτη εβδομάδα σου (και γενικότερα) στη δουλειά σε καθιστά μη επαγγελματία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.