WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η μητέρα σου είναι πιο κοντά στο παιδί σου απ' ότι σε εσένα; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση


JTeam

11 Απριλίου 2024

Η μητέρα σου είναι πιο κοντά στο παιδί σου απ' ότι σε εσένα; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση
Unsplash
Η σχέση γιαγιάς - εγγονιού φαίνεται πως είναι πιο δυνατή από τη σχέση που είχε h μητέρα με το παιδί της μέχρι πρότινος

Η έλευση ενός νέου παιδιού στην οικογένεια αποτελεί μεγάλη στιγμή και όπως είναι φυσικό τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πάνω του. Κι ενώ η μητέρα σου είναι - στις περισσότερες περιπτώσεις - η σανίδα σωτηρίας σου, ειδικά τον πρώτο καιρό με το παιδί στο σπίτι, όταν αυτό μεγαλώσει, νιώθεις πως εκείνη είναι πιο κοντά μαζί του από ότι ήταν μαζί σου. Δεν είσαι η μόνη.

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο οι πλέον γιαγιάδες να συνδέονται με τα εγγόνια τους περισσότερο από ότι με τα ίδια τα παιδιά τους και σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει εξήγηση. Μια μελέτη σε Πανεπιστήμιο της Ατλάντα έδειξε πως οι γιαγιάδες έχουν διαφορετική συμπεριφορά προς τα εγγόνια τους σε σύγκριση με αυτή που είχαν στα παιδιά τους, διότι ο ρόλος τους είναι διαφορετικός κι έχουν λιγότερες ευθύνες.

Στην εν λόγω έρευνα, μετρήθηκε η εγκεφαλική λειτουργία 50 γυναικών, οι οποίες είχαν τουλάχιστον ένα βιολογικό εγγόνι από 3 ως 12 ετών, μέσω μαγνητικού τομογράφου και διαπιστώθηκε πως όταν οι γιαγιάδες έβλεπαν φωτογραφίες των εγγονιών τους ενεργοποιούνταν περιοχές που συνδέονταν με την ενσυναίσθηση, που σχετίζεται τόσο με την κατανόηση των συναισθημάτων όσο και των σκέψεων των άλλων.

Το πείραμα, όμως, δε σταμάτησε εκεί. Στη συνέχεια, ένα γκρουπ από πατεράδες είδε τις ίδιες φωτογραφίες των παιδιών που είχαν δει και οι γιαγιάδες, ώστε να συγκριθούν οι αντιδράσεις στον εγκέφαλο. Οι γιαγιάδες, έχοντας ικανοποιητική διαφορά, φάνηκε να έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση για τα εγγόνια τους από τους ίδιους τους μπαμπάδες των παιδιών.

Jenny.Gr
Unsplash

Αυτό το δέσιμο που υπάρχει συνήθως ανάμεσα στη γιαγιά και στο εγγόνι σχετίζεται και με τον τρόπο που αναπτύσσεται ένα παιδί στην ελληνική κοινωνία. Στις πλείστες περιπτώσεις, τα παιδιά μεγαλώνουν δίπλα στις γιαγιάδες τους, περνώντας πολλές ώρες της ημέρας μαζί τους όσο οι γονείς τους εργάζονται, συνεπώς είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον.

Μετά από γκάλοπ που έγινε σε γιαγιάδες, επιβεβαιώθηκε ξανά η ισχύ αυτής της έρευνας, καθώς όλες οι γιαγιάδες υποστήριξαν ότι υπάρχει περισσότερος ενθουσιασμός, χαρά και ευχαρίστηση, όταν είναι με τα εγγόνια τους, καθώς δεν φέρουν την ευθύνη να είναι αυστηρές μαζί τους και έτσι μπορούν με άνεση να τους κάνουν τα χατίρια. Δεν υπάρχουν όρια σε αυτή τη σχέση και υποστηρίζουν πως ό,τι κάνουν και ό,τι λένε τα εγγόνια τους είναι υπέροχο.

Μία μητέρα έχει περισσότερες ευθύνες, άγχη και υποχρεώσεις απέναντι στο παιδί της, προσπαθώντας να κάνει το καλύτερο στην ανατροφή του. Από την άλλη, η γιαγιά έχει την ελευθερία να πράξει χωρίς κανόνες και να απολαύσει τη χαρά που προσφέρει στα εγγόνια της. Αν, λοιπόν, θυμάσαι τη μητέρα σου να έχει εντελώς διαφορετική στάση και συμπεριφορά, όταν εσύ βρισκόσουν στην ηλικία των παιδιών σου, τώρα γνωρίζεις την εξήγηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.