WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς το «σύνδρομο του καλού παιδιού» οδηγεί το παιδί σε καταπίεση των «θέλω» του και κατάθλιψη


JTeam

6 Νοεμβρίου 2023

Πώς το «σύνδρομο του καλού παιδιού» οδηγεί το παιδί σε καταπίεση των «θέλω» του και κατάθλιψη
Ένα σύνδρομο που περνά από γενιά σε γενιά και αναπτύσσει δυστυχισμένες προσωπικότητες

Από μικροί βλέπαμε να επιβραβεύονται τα «καλά παιδιά», μια από τις συνηθέστερες εντολές/συμβουλές, είναι το «να είσαι καλό παιδί», ενώ «το καλό παιδί» ήταν και εκείνο που γνώριζε τη μεγαλύτερη αποδοχή από τους γονείς και στη συνέχεια, το ίδιο συνέβαινε και στο σχολείο.

Ωστόσο το «σύνδρομο του καλού παιδιού» δημιουργεί δυστυχισμένα παιδιά, τα οποία προσπαθούν να είναι τέλεια για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους. Θεωρούν καθήκον τους αυτή τη τη συμπεριφορά, και καταπιέζουν παράλληλα τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Κατ' επέκταση, δεν εκφράζουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και υποκρίνονται, κάτι που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξή τους. Το σύνδρομο του καλού παιδιού αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία και συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Τα παιδιά αυτά ως ενήλικες συνεχίζουν να αρνούνται τις δικές τους ανάγκες και δεν μπορούν να βρουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Η κατάσταση αυτή τους κάνει ευάλωτους σε ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, αλλά και σε άλλες σοβαρές διαταραχές που μπορεί να οφείλονται σε καταπιεσμένες ανάγκες. Το χειρότερο όμως είναι, ότι μπορεί ασυνείδητα να μεταφέρουν αυτή την κληρονομιά και στα δικά τους παιδιά.

Τι προκαλεί στο σύνδρομο του «καλού παιδιού»

Εάν ένας γονιός μαλώνει το παιδί του επειδή συμπεριφέρεται άσχημα ή επειδή είναι άτακτο και δεν του δείχνει ότι το αγαπάει, αυτό μπορεί να φοβίσει το παιδί και να το ωθήσει να είναι πάντα «τέλειο» για να έχει την άνευ όρων αγάπη από τους γονείς του. Άλλο αίτιο είναι όταν οι γονείς επιβάλλουν τις απόψεις και τις επιλογές τους στα παιδιά τους και παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό τους. Τότε εκείνα χάνουν την ικανότητα να σκέφτονται και να είναι ανεξάρτητα.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του «καλού παιδιού»

  • Τα «καλά παιδιά» πιέζονται πέρα από τις δυνατότητές τους για να επιτύχουν όσα θέλουν οι άλλοι
  • Δεν μπορούν να αξιολογήσουν τα εσωτερικά τους συναισθήματα και φοβούνται να ακολουθήσουν τα δικά τους ένστικτά.
  • Συμπεριφέρονται σαν ενήλικες, κάτι μη συμβατό με την ηλικία τους. Νιώθουν πως αν φέρονται έτσι, θα τους επαινέσουν οι γονείς τους.
  • Ασχολούνται μόνο με πράγματα που θεωρούνται παραγωγικά και ουσιώδη.
  • Αποφεύγουν τις διενέξεις και την κριτική στους γονείς τους, για να μην τούς δυσαρεστήσουν.
  • Λένε ψέματα ή κρύβουν κάποιες συμπεριφορές από τους γονείς τους.

Συνέπειες του «συνδρόμου του καλού παιδιού»

  • Το «καλό παιδί» μαθαίνει πως θα επιτύχει μόνο υπακούοντας και συμφωνώντας διαρκώς. Αυτό το εμποδίζει από το να ανοιχτεί και να πει τη γνώμη του.
  • Συμφωνεί με όλους ακόμα και αν οι άλλοι κάνουν λάθος.
  • Δεν μπορούν να αντέξουν σε σχέσεις εάν τους ασκείται κριτική, αστειεύονται μαζί τους ή δεν τους επαινούν.
  • Γίνονται εσωστρεφή.
  • Τα καλά παιδιά μπορεί να αποκτήσουν κακές συνήθειες, όπως κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ για να ξεπεράσουν την πίεση που νιώθουν.
  • Μπορεί να μην καταφέρνουν να πάρουν ούτε τις πιο απλές αποφάσεις.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τα «καλά παιδιά»

  • Η συνειδητοποίηση ότι οι γονείς μας ακολούθησαν καταστροφικά πρότυπα στην ανατροφή μας είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να απελευθερωθούμε από το σύνδρομο του καλού παιδιού. Η συνέχεια ίσως είναι πιο εύκολη.
  • Να λένε τη γνώμη τους: Είναι αποδεκτό να διαφωνεί με τη γνώμη κάποιου άλλου. Δεν χρειάζεται να το κάνει με απότομο τρόπο ή με αγένεια, αλλά με ευγένεια. Όλοι κάνουμε λάθη.
  • Να θέτει όρια και να τα υπερασπίζεται υπερασπίζονται. Να μην έχουν σχέσεις με άτομα που τους φέρονται άσχημα. Πρέπει να ξεφορτώνονται τέτοιους τοξικούς ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο, κερδίζουν τον σεβασμό του εαυτού τους και των άλλων.
  • Να αγνοούν τους αρνητικούς ανθρώπους: Όσο καλός και να είναι κάποιος, πάντα θα υπάρχει κάποιος άλλος που θα τον απεχθάνεται.
  • Να δοκιμάζουν νέα πράγματα: Να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες στις οποίες δεν είναι συνηθισμένοι. Εάν αποτύχουν στις πρώτες τους προσπάθειες, να είναι έτοιμοι να ζητήσουν βοήθεια και να διορθώσουν το λάθος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.