WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έχεις νεύρα; Οι Ιάπωνες ξέρουν το μυστικό για να καταπολεμήσεις τον θυμό σου


JTeam

12 Απριλίου 2024

Έχεις νεύρα; Οι Ιάπωνες ξέρουν το μυστικό για να καταπολεμήσεις τον θυμό σου
Unsplash/Лиза Кружилова
Tο μόνο που χρειάζεσαι για να «πνίξεις» τον θυμό σου, είναι ένα κομμάτι χαρτί;

Ξυπνάς ένα ηλιόλουστο πρωινό της Παρασκευής, και όλα σου φταίνε. Έχεις νευρά χωρίς λόγο (ή με λόγο) και δεν ξέρεις πώς να «καταπνίξεις» τα αρνητικά συναισθήματά σου. Το ξέρουμε, δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά δεν είναι λύση το να ξεσπάς στους άλλους ανθρώπους. Μην αγχώνεσαι, όμως, γιατί μια νέα έρευνα, μπορεί να σου αποκαλύψει το μυστικό.

Ιάπωνες ερευνητές, διεξήγαγαν μια μελέτη προκειμένου να βρουν τη σχέση μεταξύ του γραπτού λόγου και της μείωσης του θυμού. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, συμμετείχαν 57 φοιτητές, στους οποίους ζητήθηκε να μοιραστούν γραπτώς τις σκέψεις τους για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Στη συνέχεια, διδακτορικοί φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Ναγκόγια στην Ιαπωνία, αξιολόγησαν τα γραπτά. Οι ίδιοι, ωστόσο, έβαλαν σκοπίμως «κακούς» βαθμούς στα γραπτά των συμμετεχόντων, αξιολογώντας τα σε χαμηλά επίπεδα ως προς την ευφυΐα, το ενδιαφέρον, τη φιλικότητα, τη λογική και τον ορθολογισμό - ανεξάρτητα από τις απαντήσεις. Ουσιαστικά, οι διδακτορικοί φοιτητές έκαναν αυτή την αξιολόγηση για να προκαλέσουν «θυμό» στους συμμετέχοντες. Σε πολλά γραπτά, έγραψαν και προσβλητικές απαντήσεις.

Με τη σειρά τους, οι φοιτητές κλήθηκαν να γράψουν τα συναισθήματά τους σε ένα φύλλο χαρτί, αφού πήραν τις βαθμολογίες τους. Οι μισοί εξ αυτών, έπρεπε μετά να σκίσουν το φύλλο και να το πετάξουν. Οι άλλοι μισοί, έπρεπε να το αποθηκεύσουν.

Jenny.Gr
Unsplash/ Lacie Slezak

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Φυσικά, όλοι οι μετέχοντες είδαν τον θυμό τους να αυξάνεται, αφού έλαβαν τα προσβλητικά σχόλια. Ωστόσο, ο θυμός της ομάδας που πέταξε το χαρτί μειώθηκε, σχεδόν εξαφανίστηκε, ενώ αυτός της ομάδας που κράτησε το φύλλο παρέμεινε υψηλός, αποκάλυψαν οι ερευνητές. «Περιμέναμε ότι η μέθοδός μας θα καταπνίξει τον θυμό σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, μείναμε έκπληκτοι που ο θυμός εξαλείφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Νομπουγιόκι Καβάι από το Graduate School of Informatics του πανεπιστημίου της Ναγκόγια.

«Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η πράξη της φυσικής απόρριψης ενός φύλλου χαρτιού, που περιέχει τις αρνητικές σκέψεις για τα αίτια ενός γεγονότος, εξουδετερώνει τον θυμό, ενώ αν απλώς αποθηκευτεί το χαρτί δεν υπάρχει το αποτέλεσμα αυτό», τόνισε ο ίδιος. Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτή η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί, καταγράφοντας την πηγή του θυμού σαν να κρατούσατε σημειώσεις εν μέσω μιας συνάντησης και στη συνέχεια να το πετάτε όταν αισθάνεστε θυμωμένοι σε μια επαγγελματική κατάσταση».

Άρα πού καταλήγουμε; Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι ο θυμός σου σε «πνίγει», γράψε τα συναισθήματά σου σε ένα φύλο χαρτί, και πέτα το. Ίσως σε βοηθήσει. Σίγουρα, πάντως, μη ξεσπάσεις στους άλλους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.