WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Πώς ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά σου, επηρεάζει την υγεία σου


JTeam

15 Μαΐου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Πώς ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά σου, επηρεάζει την υγεία σου
Unsplash/ Klara Kulikova
Το να περνάς ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σου, μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ευημερία σου

Η οικογένεια είναι μια από τις σημαντικές σταθερές στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Όσες σημασίες ή διαστάσεις κι αν λαμβάνει η συγκεκριμένη λέξη στο μυαλό μας, η οικογένεια είναι – και πρέπει να είναι, πάντα συνώνυμη με την υποστήριξη, την ασφάλεια και την αγάπη. Όσες διαφορές ή συγκρούσεις κι αν έχουμε με τα μέλη της οικογένειάς μας, οι περισσότεροι άνθρωποι πάντα θεωρούμε πως εκεί βρίσκεται το «καταφύγιό» μας, το σημείο στο οποίο γυρνάμε σε κάθε δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσουμε τη ζωή.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας, που καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου, είναι μία μέρα που αντανακλά ακριβώς αυτή τη σπουδαιότητα της οικογένειας. Είναι μία μέρα που γιορτάζει τη σημασία των οικογενειακών δεσμών και, φυσικά, η κατάλληλη αφορμή για να εξετάσουμε λίγο περισσότερο τους τρόπους με τους οποίους ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια μας, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία μας.

Ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα άτομα που περνούν ουσιαστικό χρόνο με την οικογένειά τους, μπορούν να αναπτύξουν καλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη. Ουσιαστικά, η παρατήρηση και η συμμετοχή στην οικογενειακή δυναμική, έχει την ικανότητα να διδάξει σε έναν άνθρωπο πώς να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του – αλλά και των άλλων, να συμπάσχει με τις δυσκολίες των ανθρώπων γύρω του, καθώς και να επικοινωνεί αποτελεσματικά τις δικές του σκέψεις και συναισθήματα, ενισχύοντας έτσι τις προσωπικές σχέσεις και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Η ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους στην οικογένειά σου, δημιουργεί μια ισχυρή συναισθηματική υποστήριξη και σου δίνει ώθηση να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της ζωής. Αυτό, πρακτικά, μεταφράζεται και στο ότι ο ποιοτικός χρόνος με τους αγαπημένους ανθρώπους σου, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους και του στρες και στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής ευεξίας. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα, οπότε η αίσθηση του ανήκειν, σου επιτρέπει να μοιραστείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην πρόληψη των συναισθημάτων μοναξιάς και απομόνωσης.

Jenny.Gr
Unsplash/Ryunosuke Kikuno

Διδάσκει την αποτελεσματική επίλυση των συγκρούσεων

Το να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου είναι διασκεδαστικό, αλλά μπορεί να είναι και δύσκολο. Κι όταν προκύπτουν συγκρούσεις, η λύση δεν βρίσκεται στο να απομακρύνεσαι για πάντα. Κάποιες φορές, χρειάζεται να συνεργάζεσαι με τους ανθρώπους σου για να λύσεις όλα τα ζήτημα που προκύπτουν. Το αποτέλεσμα; Αυτό σε διδάσκει εν μέρει δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων υγιών, εποικοδομητικών τρόπων συζήτησης, αντιπαράθεσης και επίλυσης προβλημάτων.

Βοηθά στην ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων

Η τακτική αλληλεπίδραση με τα μέλη της οικογένειας σου, παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη αποτελεσματικών δεξιοτήτων επικοινωνίας. Η συμμετοχή σε συζητήσεις και η ενεργή ακρόαση των σκέψεων, των προβληματισμών και των συναισθημάτων του άλλου, προάγει την ενσυναίσθηση και την κατανόηση. Αυτές οι δεξιότητες, όμως, επεκτείνονται πέρα από την οικογενειακή «μονάδα» και επηρεάζουν θετικά τις σχέσεις σε άλλους τομείς της ζωής σου, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών και των επαγγελματικών πλαισίων.

Μειώνει το άγχος/στρες

Το να περνάς χρόνο με την οικογένεια σου, λειτουργεί ως ισχυρό αγχολυτικό. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που προάγουν τη χαλάρωση, όπως το να δείτε όλοι μαζί μια ταινία, να κάνετε μια βόλτα, ή να ασχοληθείτε με χόμπι, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων άγχους. Η συναισθηματική υποστήριξη και οι στιγμές χαράς που βιώνεις κατά τη διάρκεια του οικογενειακού χρόνου, απελευθερώνουν διάφορες ορμόνες ευεξίας, όπως η ωκυτοκίνη, οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν το στρες και το άγχος, προάγοντας μια κατάσταση ηρεμίας και ευεξίας.

Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Το να περνάς ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σου, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο σου, καθώς και τα επίπεδα άλλων ορμονών που προκαλούν ευεξία. Η ωκυτοκίνη, βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους, αυξάνει τα συναισθήματα δεσμού και προάγει τη γενική ευεξία. Επιστημονικά, είναι αποδεδειγμένο πως οι υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους στην οικογένειά σου, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής σου ακόμα και κατά 50%. Όλα τα σωματικά και ψυχικά οφέλη για την υγεία, μπορούν να σε κάνουν να καταλάβεις γιατί ο οικογενειακός χρόνος έχει συνδεθεί με μια υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.