Σταμάτα τον κύκλο της αρνητικής αυτό-ομιλίας: Οι σκέψεις σου δεν λένε πάντα την αλήθεια
JTeam
20 Μαΐου 2024
Οι σκέψεις μας μπορούν πολλές φορές να επηρεάσουν την αυτοπεποίθησή μας και γενικότερα την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, όταν είναι αρνητικές και κακοπροαίρετες. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η αρνητική αυτό-ομιλία, δηλαδή το να κάνω άσχημες σκέψεις για την εικόνα και την προσωπικότητά μου, μπορεί να μου δημιουργήσει επιπλέον άγχος και να χαλάσει τη διάθεσή μου, χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος.
Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας που έγινε το 2019 στο Πανεπιστήμιο του Penn State, 29 άτομα, που είχαν διαγνωστεί με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, έλαβαν μέρος και κλήθηκαν να καταγράφουν για δέκα ημέρες όσα τους ανησυχούσαν, τα οποία τα παρακολούθησαν μετά για διάστημα ενός μήνα. Σχεδόν το 92% από τις ανησυχίες που είχαν δεν πραγματοποιήθηκε.
Αυτή η μελέτη επαληθεύει πως πολλές φορές αγχωνόμαστε και ανησυχούμε για πράγματα που αφενός δεν αξίζουν και αφετέρου δεν υπάρχει λόγος. Η αρνητική αυτό - ομιλία μπορεί να μας απομακρύνει από τους στόχους μας κι όχι να μας δώσει κίνητρα να τους κατακτήσουμε, διότι θεωρούμε τους εαυτούς μας ανίκανους να καταφέρουμε κάτι τέτοιο.
Για να βγεις, λοιπόν, από τον κύκλο της αρνητικής αυτό-ομιλίας, πρέπει να βρεις τους παράγοντες που πυροδοτούν την απαισιοδοξία σου και την πηγή των αρνητικών σκέψεων που σε αγχώνουν και σε θέτουν εκτός της διαδρομής σου. Τα βήματα είναι απλά και το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι συγκεντρωμένη στον στόχο σου.
1.Εντόπισε τι σου προκαλεί συσσωρευμένες αρνητικές σκέψεις
Το πρώτο βήμα ίσως να είναι και το δυσκολότερο, αφού πρέπει να πας στην πηγή αυτής της κατάστασης και να εντοπίσεις τους λόγους που σε κάνουν να σκέφτεσαι αρνητικά και να έχεις άγχος και ανησυχίες για πράγματα που γίνονται γύρω σου. Αν εστιάσεις σε αυτές τις αιτίες, θα δεις πως για τις περισσότερες δεν υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας.
2.Αμφισβήτησε τις σκέψεις σου
Οι σκέψεις σου δεν είναι πάντα η αλήθεια σου. Δεν είναι κακό, λοιπόν, να τις αμφισβητείς, δημιουργώντας γύρω τους μία λίστα με ερωτηματικά. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να ξεκαθαρίσεις το πεδίο και να καταλάβεις, αν πραγματικά αξίζει να αγχώνεσαι.
3.Ναι…αλλά…
Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος να ξεδιαλύνεις τις σκέψεις σου και να απομακρύνεις εκείνες που σε αγχώνουν και σε κάνουν να νιώθεις δυσάρεστα. Δίπλα σε κάθε πρότασή σου, πρόσθεσε το «ναι, αλλά», αποδομώντας κατά κάποιον τρόπο την ισχύ της. Αλήθεια, άξιζε πράγματι να αγχώνεσαι; Δεν νομίζω.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.