WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια super δύναμη - Οι 6 λέξεις που το επιβεβαιώνουν


JTeam

27 Μαΐου 2024

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια super δύναμη - Οι 6 λέξεις που το επιβεβαιώνουν
Unsplash
Αν έχεις υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης, έχεις λύσει πολλά από τα προβλήματα της ζωής

Οι άνθρωποι με υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους κάποια βασικά θέματα που προκύπτουν σε αυτή τη ζωή και μας καλούν να αναμετρηθούμε με τις δυνάμεις μας και να επιβεβαιώσουμε αν έχουμε ή όχι εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Από κοινωνικά μέχρι προσωπικά θέματα ο τρόπος που σκέφτονται και πράττουν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν καταφέρει να βρουν το νόημα της ζωής και έτσι δεν σπαταλούν τον χρόνο τους σε ανούσια πράγματα, καταναλώνοντας ενέργεια και σκέψη.

Τα συναισθήματά μας έχουν δύναμη. Ο φόβος, ο θυμός, η λύπη μπορούν να μας κινητοποιήσουν, ώστε να πράξουμε ή να σκεφτούμε κάτι που αργότερα θα μετανιώσουμε. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να έχουν ένα αρνητικό πρόσημο, ωστόσο αν τα εκμεταλλευτούμε με το σωστό τρόπο, μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα ανέλπιστα καλό μονοπάτι.

Δεν είναι τυχαίο που η συναισθηματική νοημοσύνη έχει βοηθήσει στην πορεία τους επιτυχημένους επαγγελματίες με υψηλόβαθμες θέσεις να έχουν δυναμική παρουσία και να διαχειρίζονται με επιτυχία σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα. Σύμφωνα με την ψυχολογία, η συναισθηματική νοημοσύνη παρακινεί τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια δεύτερη οπτική για όλα τα πράγματα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι και η σωστότερη.

Jenny.Gr
Unsplash

Οι 6 λέξεις που κρύβουν ένα βαθύτερο νόημα και αποτελούν κινητήρια δύναμη για τους ανθρώπους με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

1.Αποτυχία

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρομάζουν και φοβούνται, όταν ακούν τη λέξη αποτυχία. Η συγκεκριμένη κατηγορία, όμως, γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό που προηγείται της επιτυχίας είναι μια σειρά από βήματα, πολλά από τα οποία θα είναι αποτυχημένα. Συνεπώς, μετά από κάθε λάθος δεν κλείνονται στο καβούκι τους, αλλά γνωρίζουν πως αποτελεί μια ευκαιρία για μια επόμενη ημέρα που θα έχουν μάθει από το λάθος τους και θα προσπαθήσουν ξανά έχοντας μια επιπλέον γνώση.

2.Κριτική

Η κριτική συχνά ταράζει τους ανθρώπους, προκαλώντας τους αμηχανία και ανασφάλεια. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης, αφού λαμβάνουν την κριτική ως μια άποψη ενός ατόμου. Άλλοτε μπορεί να έχει κάποια ισχύ κι άλλοτε όχι. Συνεπώς, δεν αντιδρούν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου και επεξεργάζονται με ψυχραιμία τα λεγόμενα αυτού του ανθρώπου που έκρινε τις πράξεις τους.

3.Ησυχία

Η ησυχία μπορεί να είναι φοβιστική για κάποιους και αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν να τη διαταράξουν. Οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη λατρεύουν την ησυχία, καθώς τη θεωρούν ως ευκαιρία για ενδοσκόπηση και ανάλυση πράξεων.

4.Συγγνώμη

Η συγγνώμη είναι μια λέξη με βαθύτερο νόημα κι όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη γνωρίζουν και κατανοούν την αξία της. Τη χρησιμοποιούν χωρίς δεύτερες σκέψεις, όποτε νιώθουν την ανάγκη, γεγονός που αποδεικνύει ότι σέβονται τις ανθρώπινες σκέψεις και τα όρια του καθενός.

5.Συγχώρεση

Όλοι κάνουμε λάθη σε αυτή τη ζωή, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Κι αν κάποιοι δυσκολεύονται να τα διαχειριστούν και να συγχωρήσουν τους ανθρώπους, προχωρώντας παρακάτω, οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη έχουν καταφέρει να το πετύχουν. Συγχωρούν, δείχνοντας ωριμότητα και συνεχίζουν την πορεία τους είτε με είτε χωρίς τα άτομα που τους πλήγωσαν.

6.Ταπεινότητα

Η αλήθεια είναι πως για πολλούς η ταπεινότητα είναι συνώνυμο της αδυναμίας, γεγονός όμως που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όσοι έχουν συναισθηματική νοημοσύνη θεωρούν ότι η ταπεινότητα φανερώνει δύναμη, καθώς έχεις το θάρρος να παραδεχτείς τα λάθη σου και να τα διορθώσεις, ενώ παράλληλα δεν καυχιέσαι για τις επιτυχίες σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.