WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έρευνα αποκάλυψε το μυστικό για να μεγαλώνεις συναισθηματικά ευφυή παιδιά


JTeam

31 Μαΐου 2024

Έρευνα αποκάλυψε το μυστικό για να μεγαλώνεις συναισθηματικά ευφυή παιδιά
Freepik
Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι τα παιδιά επηρεάζονται άμεσα από τους γονείς τους

Είτε είσαι ήδη γονιός είτε σκοπεύεις να γίνεις στο μέλλον, είμαστε σίγουρες πως σκοπός σου είναι να μεγαλώσεις χαρούμενα και ψυχικά και σωματικά υγιή παιδιά. Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και προσπαθούν να ενημερώνονται, να μαθαίνουν και λαμβάνουν συμβουλές από ψυχολόγους για τον σωστό τρόπο ανατροφής τους.

Μία μεγάλη και πολυετή έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια βρήκε το μυστικό για να μεγαλώνεις συναισθηματικά ευφυή παιδιά. Στην εν λόγω μελέτη, που ξεκίνησε το 1998, συμμετείχαν 184 άνθρωποι, οι οποίοι και παρακολουθήθηκαν από την εφηβεία τους για συνολικά 25 χρόνια. Οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων ατόμων ως παιδιά, τη σχέση που είχαν με τους γονείς τους, αλλά και πώς δρούσαν μετέπειτα, όταν έγιναν οι ίδιοι γονείς.

Jenny.Gr
Freepik

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Child Development», τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους, συνεπώς αν οι γονείς έχουν ενσυναίσθηση, νοιάζονται για τους ανθρώπους δίπλα τους, είναι υπεύθυνοι, έχουν σωστή συμπεριφορά και δείχνουν κατανόηση και σεβασμό, υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες τα παιδιά να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι.

Αυτή η έρευνα υποστηρίζει ότι η ενσυναίσθηση είναι μεταδοτική και έτσι, αν τα παιδιά συνηθίσουν να βλέπουν τους γονείς τους να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα κάνουν αυτό το μοτίβο κτήμα τους και θα εξελιχθούν σε ενήλικες που θέτουν σε προτεραιότητα την ευγένεια, τη συγκαταβατικότητα και νοιάζονται ανιδιοτελώς για τον πλησίον τους.

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον με στοργή και αγάπη, είναι σε θέση να αναπτύξουν τη δική τους συναισθηματική νοημοσύνη. Το να καταλαβαίνουμε, να κατανοούμε και να σεβόμαστε τα συναισθήματα των άλλων ήδη από την εφηβεία μας είναι μια σημαντική δεξιότητα και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του συνολικού χαρακτήρα του ατόμου.

Jenny.Gr
Unsplash

Τα παιδιά μας μαθαίνουν από τις πράξεις κι όχι από τα λόγια μας. Αν, λοιπόν, θέλεις να επηρεάσεις θετικά τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού σου και να καλλιεργήσεις την ενσυναίσθησή του, τότε δεν έχεις παρά να προσέξεις τη στάση και τη συμπεριφορά σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.