Η εποχική κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική κατάσταση με συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένας, λιγότερο κοινός, τύπος εποχικής κατάθλιψης που εμφανίζεται τις ημέρες του καλοκαιριού, και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εξίσου σοβαρός.
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Μπορεί οι περισσότεροι να ανυπομονούμε για το καλοκαίρι, αλλά πάντα υπάρχει και μια μερίδα ατόμων που αυτή την εποχή θα νιώσει μελαγχολία. Επιστημονικά, η συγκεκριμένη αλλαγή στη διάθεση, περιγράφεται με τον όρο εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) και τα άτομα που τη βιώνουν συνήθως παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα κατάθλιψης για περίπου τέσσερις έως πέντε μήνες κάθε χρόνο, όταν ο καιρός αλλάζει. Και ναι, είναι εξίσου κοινή και το καλοκαίρι.
Η έλλειψη ηλιοφάνειας δεν είναι πάντα ο «ένοχος» πίσω από τη μελαγχολία. Εξάλλου, οι αλλαγές στη θερμοκρασία, έχουν από καιρό συνδεθεί και με διάφορες ψυχολογικές αλλαγές ή διακυμάνσεις. Ουσιαστικά, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος φτάνει σε ακραία επίπεδα, οι άνθρωποι βιώνουν σχετικές αλλαγές και σωματικά, κάτι που μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στον ψυχισμό τους. Οι χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, μαζί με την έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως, έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με θλιβερή διάθεση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Ομοίως, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει συσχετιστεί με αυξημένη ευερεθιστότητα.
Μερικά από τα σημάδια που πρέπει να σε θορυβήσουν:
- Ευερεθιστότητα
- Άγχος
- Αλλαγές στην όρεξη
- Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
- Δυσκολία στην εστίαση
- Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου
- Αίσθηση απελπισίας
- Αδυναμία χαλάρωσης
- Λιγότερο ενδιαφέρον για κοινωνική επαφή
Πώς να αντιμετωπίσεις την καλοκαιρινή μελαγχολία
Γνωρίζοντας τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι ακραίες θερμοκρασίες στον ψυχισμό σου, καλό είναι να προσέχεις αυτές τις αλλαγές και να προετοιμάζεσαι ώστε να τις αντιμετωπίσεις. Ορισμένες τακτικές που μπορείς να δοκιμάσεις, είναι:
- Αποδέξου τα συναισθήματά σου
Ο καθένας είναι μοναδικός όσον αφορά στην ανθεκτικότητα και στην αντοχή του σώματος. Είναι χρήσιμο να παρακολουθείς τον εαυτό σου και να προσπαθήσεις να αποδεχτείς τις δικές σου δυνατότητες.
- Βάλε όρια
Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το κάνεις πάντα. Όταν κάτι σε πιέζει, απλώς πρέπει να το βγάζεις από τη ζωή σου.
- Επικοινώνησε με έναν ειδικό
Πολλά άτομα είναι περισσότερο ευάλωτα στις ακραίες θερμοκρασίες, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ένας ειδικός, μπορεί πάντα να προτείνει τις κατάλληλες προφυλάξεις και τις αλλαγές.
- Εξασφάλισε επαρκή πρόσληψη υγρών
Το να διατηρείς τον εαυτό σου ενυδατωμένο, θα σε βοηθήσει στη ρύθμιση της σωματικής άνεσης και της ενέργειας. Μια συνηθισμένη φυσιολογική επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας είναι η απώλεια νερού από το σώμα, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.