WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσεις να νοιάζεσαι, εάν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος


JTeam

26 Ιουλίου 2024

7 πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσεις να νοιάζεσαι, εάν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος
Unsplash/Tetiana Kobzeva
Μερικές σκέψεις, δεν σε αφήνουν να γίνεις ευτυχισμένος

Καθημερινά περνούν από το μυαλό σου αμέτρητες σκέψεις. Άλλες σημαντικές, άλλες ασήμαντες. Άλλες θετικές, άλλες αρνητικές. Ξέρουμε, είναι δύσκολο να επιλέξεις τι θα σκεφτείς, όταν γύρω σου αμέτρητα ερεθίσματα σε επηρεάζουν καθημερινά.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως μερικές σκέψεις, δεν σε αφήνουν να γίνεις ευτυχισμένος. «Οι άλλοι πιστεύουν ότι είμαι αποτυχημένος;», «γιατί έκανα αυτό το λάθος;», «γιατί αυτός ο συνάδελφος στη δουλειά έχει καλύτερο μισθό από τον δικό μου;». Εδώ, βλέπεις ένα μικρό δείγμα των σκέψεων που κάνεις καθημερινά και σε ρίχνουν ψυχολογικά. Ναι, είναι δύσκολο να τις αποβάλεις, αλλά μόλις συνειδητοποιήσεις πόσο κακό σου κάνουν, θα αλλάξεις άποψη.

Αυτά, είναι 7 πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσεις να νοιάζεσαι, εάν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος

  • Τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα

Το πρώτο και το κυριότερο. Κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου για να μη λαμβάνεις υπόψη σου αυτά που σκέφτονται οι άλλοι. Είναι η ζωή σου, οι αποφάσεις και οι επιλογές σου. Σε άλλους αρέσει να κρίνουν, αλλά γιατί να σε νοιάζει; Μόνο εσύ γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου.

  • Τα λάθη του παρελθόντος

Όλοι κάνουμε λάθη. Τι να κάνουμε. Έτσι ακριβώς κυλάει η ζωή. Μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου, όμως. Αποδέξου ότι όλοι το κάνουν λάθος μερικές φορές, είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Πραγματικά επιτρέπεται να χαλαρώσεις και να συγχωρείς τον εαυτό σου πιο συχνά, έαν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος.

  • Τις αποτυχίες

Αυτό, είναι κάτι που όλοι φοβούνται. Ωστόσο, δεν χρειάζεται. Αν σκέφτεσαι μόνιμα την αποτυχία, τότε θα είσαι και μόνιμα μίζερος. Μια πιο ρεαλιστική ιδέα της αποτυχίας είναι η παραίτηση. Αν δεν τα παρατήσεις, δεν έχεις αποτύχει. Δες την αποτυχία ως ένα μάθημα μια διαδικασία δοκιμής και σφάλματος.

  • Αυτό που δεν έχεις

Οι άνθρωποι εστιάζουμε σε αυτά που δεν έχουμε και καταλήγουμε να νιώθουμε βαθιά στέρηση. Τι νόημα έχει αυτό; Γιατί να θέλεις να βασανίσεις τον εαυτό σου με όλα αυτά που δεν έχεις; Αυτή η σκέψη δεν σε εξυπηρετήσει με κανέναν παραγωγικό τρόπο. Κάνε μια λίστα με όλα τα πράγματα στη ζωή σου που εκτιμάς. Πάντα θα υπάρχουν άλλοι με περισσότερα και άλλοι με λιγότερα. Αυτό που έχεις είναι αρκετό.

  • Τις κοινωνικές προσδοκίες

Όταν αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι, δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν. Μην «αγοράζεις» τις εικόνες τελειότητας στα social. Σε όλους μας αρέσει η τελειότητα, αλλά η αποδοχή του εαυτού είναι αληθινή ελευθερία.

  • Την απόρριψη

Πολλοί από εμάς φοβόμαστε τόσο πολύ την απόρριψη και μένουμε στις ζώνες άνεσής μας. Όσο περισσότερο κρύβεσαι από φόβο, όμως, τόσο μεγαλύτερος θα γίνεται. Δείξε στον εαυτό σου ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Κι αυτό θα γίνει. Θα νικήσεις τον φόβο της απόρριψης με αυτόν τον τρόπο και θα νιώσεις πιο ξέγνοιαστος.

  • Το ότι πρέπει να είσαι πάντα καλός σε όλα

Είναι εύκολο να αισθανόμαστε ότι δεν μετράμε με κάποιο τρόπο. Ζούμε σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο. Είναι φυσιολογικό να θέλεις να βελτιωθείς και να αναπτυχθείς ως άνθρωπος. Γίνεται ανθυγιεινό, όμως, όταν εσωτερικεύεις αρνητικές ιδέες για το πώς δεν είσαι αρκετά καλός. Πάντα να αμφισβητείς αυτόν τον τύπο σκέψης. Για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να αφήνεις τα πράγματα να κυλούν πιο χαλαρά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.