WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 βραδινές συνήθειες που σαμποτάρουν την εξέλιξή σου


JTeam

31 Αυγούστου 2024

5 βραδινές συνήθειες που σαμποτάρουν την εξέλιξή σου
Unsplash/ IIona Panych
Αυτές οι συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε έναν αέναο κύκλο στασιμότητας

Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνονται κολλημένοι στο ίδιο μέρος, ανίκανοι να σημειώσουν πρόοδο, τότε ίσως οι βραδινές τους συνήθειες σου δώσουν κάποιες απαντήσεις. Σύμφωνα με την ψυχολογία, η ρουτίνα που ακολουθούμε κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούμε, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη συνολική μας επιτυχία και πρόοδο στη ζωή.

Σε περίπτωση που νιώθεις συνεχώς ότι τρέχεις και δεν φτάνεις πουθενά, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις τις συνήθειες σου. Από την αναβλητικότητα, μέχρι την αρνητική σκέψη, αυτές οι συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε έναν αέναο κύκλο στασιμότητας. Δεν είναι συνειδητή επιλογή – συχνά είναι απλώς θέμα ρουτίνας.

  • Το «θα το κάνω αύριο»

Γιατί να αναβάλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα; Η ψυχολογία μας λέει ότι η χρόνια αναβλητικότητα δεν αφορά μόνο στην κακή διαχείριση του χρόνου, αλλά είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που περιλαμβάνει δυσκολίες με την αυτορρύθμιση, φόβο αποτυχίας, ακόμα και τελειομανία. Εάν λες συνεχώς στον εαυτό σου ότι θα ξεκινήσεις αυτό το κάτι που έχεις να κάνεις «αύριο», τελικά απλώς παραμένεις στάσιμος.

  • Το να δουλεύεις υπερβολικά μέχρι αργά το βράδυ

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις δουλεύοντας, τόσο περισσότερα θα καταφέρεις, σωστά; Λοιπόν, όχι ακριβώς. Η ψυχολογία μας λέει ότι η συνεχής υπερκόπωση μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσει την πρόοδό μας στη ζωή. Δεν έχει να κάνει με το πόσες ώρες αφιερώνεις, αλλά την ποιότητα της δουλειάς που παράγεις αυτές τις ώρες. Η υπερβολική εργασία οδηγεί σε εξάντληση, μειωμένη παραγωγικότητα, ακόμα και προβλήματα υγείας.

  • Το να παραμελείς την αυτοφροντίδα

Η ζωή μπορεί να είναι ταραχώδης, και μερικές φορές, νιώθεις ότι απλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μέσα στην ημέρα για τα πάντα. Μέσα σε όλο το χάος, είναι εύκολο να ξεχάσουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Αλλά να θυμάσαι, είσαι εξίσου σημαντικός με κάθε εργασία στη λίστα υποχρεώσεων σου. Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.

  • Το να μη βάζεις στόχους για την επόμενη μέρα

Δεν μπορείς να περιμένεις να προχωρήσεις στη ζωή εάν δεν θέτεις σαφείς στόχους. Αν τα βράδια σου, περνούν άσκοπα, χωρίς καμία σκέψη για το μέλλον, ήρθε η ώρα να δεις τι συμβαίνει πραγματικά. Αυτή η έλλειψη κατεύθυνσης μπορεί να είναι αυτό που σε κρατά κολλημένο στο ίδιο σημείο. Το να θέτεις στόχους για τον εαυτό σου σου δίνει μια αίσθηση σκοπού και κατεύθυνσης. Μετατρέπει τα ασαφή όνειρά σου σε συγκεκριμένα σχέδια.

  • Το να μην είσαι συνεπής

Τα σπουδαία πράγματα απαιτούν χρόνο και συνεχή προσπάθεια. Το ίδιο ισχύει και για την προσωπική ανάπτυξη και πρόοδο στη ζωή. Εάν περνάς τα βράδια σου, χωρίς καμία συνέπεια στις πράξεις σου και «πηδάς» από το ένα πράγμα στο άλλο χωρίς να μένεις σε τίποτα, δεν είναι περίεργο που νιώθεις ότι μένεις στάσιμος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.