WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κάρμα: πώς λειτουργεί ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος και πώς μπορείς να το "καθαρίσεις";


JTeam

22 Αυγούστου 2024

Κάρμα: πώς λειτουργεί ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος και πώς μπορείς να το "καθαρίσεις";
Από παιδιά μαθαίνουμε ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες. Αυτό στην ενήλικη ζωή είναι το κάρμα. 

Η λέξη κάρμα προέρχεται από το σανσκριτικό «karman», που σημαίνει «δράση» και υποδηλώνει ότι κάθε πράξη έχει ένα αποτέλεσμα που με τη σειρά του γίνεται η αιτία άλλων γεγονότων. Σύμφωνα με τον Ινδουισμό ή το Βουδισμό το κάρμα επηρεάζει και – τελικά – καθορίζει τη ζωή του ανθρώπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι καλές πράξεις θα δημιουργήσουν θετικό κάρμα, ενώ οι κακές αρνητικό. Το κάρμα που συσσωρεύεται θα καθορίσει τόσο αυτή τη ζωή όσο και τις μελλοντικές. Πράγμα που σημαίνει ότι για να ελευθερωθούμε από αυτόν τον κύκλο, θα χρειαστεί να εξοφλήσουμε το καρμικό μας χρέος μέσω συνειδητών ενάρετων ενεργειών.

Πώς λειτουργεί ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος

Το κάρμα είναι ένας από τους παγκόσμιους νόμους σύμφωνα με τον οποίο κάθε πράξη παράγει μια συνέπεια, άρα κάθε αιτία έχει ένα αποτέλεσμα και κάθε αποτέλεσμα έχει μια αιτία. Σύμφωνα με τον καρμικό νόμο υπάρχει επομένως μια σύνδεση μεταξύ των γεγονότων της ζωής, τα οποία εξαρτώνται ακριβώς από το είδος των ενεργειών που έχουμε κάνει. Έτσι, κάθε πράξη μας δημιουργεί ένα αποτέλεσμα το οποίο με τη σειρά του γίνεται η αιτία άλλων γεγονότων.

Πως μπορείς να ξέρεις τι κάρμα έχεις;

Αν αναρωτιέσαι αν έχεις θετικό ή αρνητικό κάρμα υπάρχει απάντηση. Όπως είπαμε μέσα από τις πράξεις μας συσσωρεύουμε θετικό ή αρνητικό κάρμα, αλλά δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην ίδια τη δράση. Πρέπει να αναλογιστούμε την πρόθεση πίσω από τις πράξεις μας, δηλαδή την επίγνωση πίσω από αυτές.

Αν για παράδειγμα σε προηγούμενες ζωές κακομεταχειριζόταν κάποιος άντρας τις γυναίκες εν γνώσει του, σε αυτή τη ζωή θα πληρώσει τις συνέπειες, έχοντας ενδεχομένως δυσκολίες στις σχέσεις του.

Γνωρίζοντας το κάρμα σου θα σε βοηθήσει να επηρεάσεις θετικά τη ζωή σου. Αυτή η γνώση μπορεί να έρθει μέσω του αυτοστοχασμού, του διαλογισμού και της αυξανόμενης επίγνωσης των πράξεών σου και των συνεπειών τους.

Η επίγνωση του τρόπου με τον οποίο οι πράξεις σου έχουν επηρεάσει τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για το πώς θα προχωρήσεις αλλάζοντας.

Πώς τιμωρεί το κάρμα;

Όταν όλα πάνε στραβά θα μποορύσες να σκεφτείς ότι το κάρμα είναι ο κύριος ένοχος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το κάρμα δεν τιμωρεί, αλλά αντικατοπτρίζει τις προηγούμενες ενέργειες και προθέσεις μας. Η κατανόηση και η επιρροή του κάρμα είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη μιας πιο ισορροπημένης ζωής.

Τελικά μπορούμε να καθαρίσουμε το αρνητικό κάρμα;

Για να φτιάξεις το κάρμα σου ενεργοποιίησε τον εσωτερικό παρατηρητή σου- παρατήρησε τις ενέργειές σου, ακόμη και τις σκέψεις σου, προσπαθώντας να είσαι όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτη γίνεται.

Η πρόθεση πίσω από τη δράση σου κάνει τη διαφορά – η πρόθεση που οδηγεί τη δράση σου είναι αυτή στην οποία πρέπει να δώσεις προσοχή.

Να θυμάσαι ότι οι άλλοι είναι καθρέφτες του εαυτού σου που σε βοηθούν να καταλάβεις ποιος είσαι.Τι άποψη έχουν οι άλλοι για σένα; Πως σε βλέπουν; Τι συναισθήματα τους προκαλείς; Μόλις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για εσένα και την επίδραση της ζωής σου στους άλλους.

Ανάπτυξε μια θετική στάση απέναντι στον εαυτό σου και τη ζωή και μάθε να διαχειρίζεσαι τον εσωτερικό σου κόσμο.

Στον Ινδουισμό, το κάρμα είναι συνώνυμο με την αλτρουιστική δράση. Όχι μόνο οι χειρονομίες, αλλά και οι λέξεις και οι σκέψεις μπορούν να το επηρεάσουν και να έχουν επιπτώσεις στη ζωή σου.

Για να βελτιώσεις το κάρμα σου υιοθέτησε επίσης έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, φρόντισε να βοηθάς τους άλλους, δείξε ευγνωμοσύνη και συγχώρεσε.

Μπορείς επίσης να βοηθήσεις τον εαυτό σου να καθαρίσει το κάρμα του με τεχνικές όπως είναι ο διαλογισμός ο οποίος αποτελεί εργαλείο για βαθιά σύνδεση με τον εαυτό σου, με theta healing, μια πολύ χρήσιμη τεχνική όπου δουλεύεις πάνω σε τραύματα και ασυνείδητα μπλοκ από το παρελθόν και τις προηγούμενες ζωές, καθώς και με ρέικι, την τεχνική για την εκκαθάριση του ενεργειακού πεδίου και των ενεργητικών αναμνήσεων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.