Μπορεί να είσαι εκείνος ο άνθρωπος που τραγουδάει πάντα στο ντους. Ή αυτός ο άνθρωπος που χορεύει στη βροχή. Μπορεί να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι πιο κλειστοί και σοβαροί. Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, μπορεί να είσαι ή να μην είσαι ευτυχισμένος. Κι αν πιστεύεις ότι σίγουρα κάποιοι άνθρωποι είναι γεννημένοι ευτυχισμένοι, εμείς θα σου πούμε πως κάνεις λάθος. Γιατί, η ευτυχία δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία.
Η ευτυχία δεν είναι κάτι που έρχεται απλά σε εμάς, δεν είναι μια συγκυρία. Είναι αποτέλεσμα των αποφάσεών μας, των συνηθειών μας και της προσοχής που δίνουμε στις μικρές στιγμές της ζωής. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται πιο ευτυχισμένοι από άλλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε κι εμείς να πετύχουμε την ίδια ικανοποίηση. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι όλοι μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές συνήθειες για να δημιουργήσουμε έναν πιο ευτυχισμένο εαυτό. Η ευτυχία είναι πάντα κάτι που μπορούμε να καλλιεργήσουμε.
Παρακάτω, διαβάζεις τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις την ευτυχία αυτήν τη χρονιά. Το 2025, θα είναι όπως το έχεις φανταστεί.
«Αγκάλιασε» τη φιλία όσο μεγαλώνεις
Η φιλία ωφελεί τους ανθρώπους σε κάθε ηλικία, αλλά στην τρίτη ηλικία μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερα σημαντική πηγή ευτυχίας. Αν και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι συνήθως περιορίζουν τα κοινωνικά τους δίκτυα, δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους που τους γνωρίζουν καλά, η έρευνα δείχνει ότι είναι καλή ιδέα να παραμείνουμε ανοιχτοί σε νέες φιλίες, καθώς αυτές προσφέρουν διαφορετικά οφέλη σε σχέση με τις οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες μπορεί να βασίζονται σε υποχρέωση. Καθώς οι φιλίες είναι μη υποχρεωτικές σχέσεις, συνήθως είναι πιο ευχάριστες και λιγότερο τεταμένες ή φορτισμένες όσο μεγαλώνουμε.
Εξάσκησε την «ευτυχία από κοινού» (confelicity)
Η συμπόνια είναι μια γνωστή βάση της αληθινής φιλίας. Ουσιαστικά, σημαίνει «κοινός πόνος» και μας βοηθά να συνδεθούμε με τους φίλους μας όταν αυτοί χρειάζονται βοήθεια. Αλλά υπάρχει και μια αντίθετη κατάσταση, η οποία είναι εξίσου σημαντική και συνήθως υποτιμημένη – η «ευτυχία από κοινού» ή «confelicity», όπως την αποκαλούν πολλοί. Η σημασία του να μοιράζεσαι τη χαρά της επιτυχίας ενός φίλου και να υποστηρίζεις ενθουσιωδώς τα καλά νέα του είναι βασική, για τη διατήρηση υγιών φιλιών και φυσικά την ευτυχία.
Πες «ναι» στον εθελοντισμό
Είναι σχεδόν κοινότοπο να λέμε ότι η βοήθεια στους άλλους μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα από το να ανταμείβουμε τον εαυτό μας, αλλά όσο μαθαίνουμε περισσότερα για την αλτρουιστική συμπεριφορά, τόσο αληθεύει. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εθελοντισμός μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε σοβαρές καταστάσεις, όπως ο χρόνιος πόνος και η κατάθλιψη. Ένα παράδειγμα, είναι μια μελέτη του 2002 που έδειξε ότι οι εθελοντές που βοήθησαν άτομα με χρόνιο πόνο, είδαν τις εντάσεις του δικού τους πόνου να μειώνονται.
Μην σαμποτάρεις το journaling
Η πρακτική του να μετράμε τις ευλογίες μας είναι αρχαία, αλλά βασίζεται σε ένα καλά τεκμηριωμένο επιστημονικό γεγονός. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι γράφοντας τρία καλά πράγματα που συνέβησαν στη ζωή μας μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Αυτή η απλή άσκηση ενισχύει την ευημερία και βοηθά να βλέπουμε τη ζωή μας από μια πιο θετική πλευρά.
Nα ανυπομονείς για τις ευχάριστες δραστηριότητες
Η έρευνα δείχνει ότι η ανυπομονησία για κάτι ευχάριστο μπορεί να είναι εξίσου σημαντική όσο και η ίδια η δραστηριότητα. Μια μελέτη που έγινε με αρουραίους στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ, δείχνει ότι όταν οι αρουραίοι ανυπομονούσαν για μια ευχάριστη εμπειρία, ένιωθαν πιο αισιόδοξοι. Αυτό φαίνεται να ισχύει και για τους ανθρώπους: Το να προσδοκούμε τακτικά ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε μια πιο αισιόδοξη άποψη για τη ζωή.
Μην ανησυχείς υπερβολικά για την ευτυχία
Αυτό μπορεί να είναι μια έκπληξη, αλλά το να ανησυχούμε υπερβολικά για την ευτυχία μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσει την επίτευξή της. Μελέτες δείχνουν ότι όταν προσδοκούμε υπερβολικά την ευτυχία – για παράδειγμα, περιμένοντας ότι ένα όμορφο γεγονός ή μια ταινία θα μας κάνει πολύ χαρούμενους – συχνά αισθανόμαστε απογοητευμένοι. Η επιστήμη προτείνει να υιοθετήσουμε μια πιο ήπια, στωική στάση απέναντι στη ζωή και να δεχόμαστε τις ανοδικές και καθοδικές περιόδους της.
Μην καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα καφεΐνης
Η καφεΐνη μπορεί να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε, αλλά πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα και τον χρόνο κατανάλωσης. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, πονοκεφάλους και άγχος. Οι επιστήμονες συνιστούν να μην καταναλώνουμε πάνω από 400 mg καφεΐνης την ημέρα και να περιορίζουμε την κατανάλωση καφέ τουλάχιστον 8 ώρες πριν κοιμηθούμε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.