WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Collapsed narcissists: Γιατί αυτή η κατηγορία ναρκισσιστών είναι τόσο επικίνδυνη;


JTeam

13 Ιανουαρίου 2025

Collapsed narcissists: Γιατί αυτή η κατηγορία ναρκισσιστών είναι τόσο επικίνδυνη;
Freepik
Οι ναρκισσιστές δεν έχουν ενσυναίσθηση και πάντα αναζητούν την προσοχή

Οι ναρκισσιστές είναι εγωιστές, έχουν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους, συνεχώς αυτοπροβάλλονται και θεωρούν ότι είναι σημαντικότεροι από όλους τους άλλους. Ένα από τα πιο ενοχλητικά χαρακτηριστικά τους, ωστόσο, είναι ότι προσπαθούν να χειραγωγήσουν και να υποβαθμίσουν τους γύρω τους, ώστε να υπερτονίσουν την αξία τους. Έχουν πείσει και οι ίδιοι τους εαυτούς τους πως είναι κάτι ιδιαίτερο, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, είναι ευρέως αποδεδειγμένο ότι οι ναρκισσιστές έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης. Αδιαφορούν παντελώς για τα συναισθήματα και τις σκέψεις των άλλων ανθρώπων. Δεν θα νιώσουν συμπόνια, ούτε θα δείξουν αλληλεγγύη. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι ο εαυτός τους και η εικόνα που βγάζουν προς τα έξω.

Jenny.Gr
Freepik

Νέα έρευνα για τους ναρκισσιστές

Αυτά γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, διότι μια νέα έρευνα έρχεται να «φωτίσει» μια άγνωστη πλευρά των ναρκισσιστών. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, όταν οι συμμετέχοντες ναρκισσιστές κλήθηκαν να κοιτάξουν φωτογραφίες του εαυτού τους, η νευρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους υποδήλωνε αρνητικό συναίσθημα.

Αν η αυτοαναφορά και η καυχησιολογία αποτελούν τρόπους, με τους οποίους ένας ναρκισσιστής «δείχνεται», στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή η στρατηγική δεν απέδωσε, αφού ο ίδιος έχει χάσει τον σκοπό του και δε διστάζει να αμφισβητήσει τα λεγόμενά του δημόσια. Ένας ναρκισσιστής που έχει καταρρεύσει ψυχολογικά, μπορεί να είναι βαθιά απογοητευμένος ή οργισμένος.

Όταν ζητήθηκε στους εν λόγω ναρκισσιστές, να υποθέσουν ότι τους απορρίπτουν ή τους προσβάλλουν, διαπιστώθηκε ότι έτρεφαν συναισθήματα θλίψης και απέχθειας προς τον εαυτό τους. Αυτή η κατηγορία ναρκισσιστών, οι λεγόμενοι «collapsed narcissist», μπορεί να αντιδράσει, είτε με ντροπή είτε με θυμό και οργή, θέτοντας μια κατάσταση εκτός ελέγχου. Αυτή η συνθήκη σίγουρα θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανασφάλειές της και την αρνητική εικόνα που έχει, τελικά, για τον εαυτό της.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αν επιθυμείς να βοηθήσεις κάποιον ναρκισσιστή δεν έχεις παρά να προσπαθήσεις μέσα από συζητήσεις να βρει ξανά την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό του. Αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης με τον εαυτό μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.