6 χαρακτηριστικές φράσεις που ακούγονται συχνά στις σχέσεις, αλλά ουσιαστικά είναι ευγενικές απειλές
JTeam
3 Μαΐου 2025

To να βρίσκεσαι σε μια σχέση μπορεί πολλές φορές να μοιάζει σαν να περπατάς μέσα σε ένα ναρκοπέδιο. Έχουμε βρεθεί όλοι εκεί και όλοι έχουμε ακούσει αυτές τις φαινομενικά αθώες φράσεις που, μετά από προσεκτικότερη εξέταση, καταλαβαίνουμε ότι ενέχουν μια υποκείμενη απειλή. Δεν κάνουν μπαμ ότι είναι τοξικές, αλλά με λίγο προσοχή βλέπουμε ότι δεν κάνουν καλό στη σχέση μας.
Η ψυχολογία έχει πολλά να πει για αυτές τις «ευγενικές απειλές». Αυτές είναι λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούνται συχνά σε σχέσεις και, ενώ φαίνονται αβλαβείς στην επιφάνεια, μπορούν να υπονομεύσουν διακριτικά τον σύντροφό μας και να απομακρύνουν την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό που είναι ζωτικής σημασίας. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε 6 από αυτές τις φράσεις - αυτές που ίσως δεν έχεις καν συνειδητοποιήσει ότι προκαλούν κακό.
«Εάν με αγαπούσες, θα…»
Αυτή η φράση είναι κλασική στις σχέσεις, και αποτελεί μια φαινομενικά αθώα δήλωση που συχνά κρύβει μια κρυφή απειλή, ωστόσο. Είναι χειριστική και τοξική, κι όμως χρησιμοποιείται τόσο συχνά που πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε καν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει.
«Αντιδράς υπερβολικά»
Αυτή είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιείται για να μετατοπιστεί η εστίαση μακριά από ένα θέμα και μπορεί να οδηγήσει έναν σύντροφο σε αισθήματα ενοχής και αμφιβολίας για τον εαυτό του. Εάν ο σύντροφός σου, σού πει ότι αντιδράς υπερβολικά, ίσως αξίζει τον κόπο να εμβαθύνεις στο γιατί νιώθεις όπως νιώθεις. Τα συναισθήματά σου είναι έγκυρα - αντί να τα απορρίψεις, επικοινώνησε ανοιχτά με τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.
«Υποθέτω ότι δεν είμαι αρκετά καλός για σένα…»
Αυτή η φράση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συναισθηματικής χειραγώγησης, μια ανεπαίσθητη απειλή που ρίχνει την ευθύνη στο άλλο άτομο και δημιουργεί ενοχές. Για την ακρίβεια, είναι μια ισχυρή δήλωση που χρησιμοποιείται συχνά ως αμυντικός μηχανισμός. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όλοι έχουν αξία και κανείς δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιεί την αυτοεκτίμησή του ως όπλο σε μια διαμάχη. Η επικοινωνία πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή, ειλικρινής και με σεβασμό στις σχέσεις.
«Ωραία, κάνε ό,τι θέλεις»
Αυτή η φράση είναι ένα κλασικό παράδειγμα παθητικής επιθετικότητας. Μπορεί να φαίνεται σαν μια παραχώρηση, μια συμφωνία, αλλά συχνά συνοδεύεται από αγανάκτηση και ανείπωτη απογοήτευση. Μπορεί να είναι ένας τρόπος έκφρασης θυμού ή απογοήτευσης χωρίς να αντιμετωπίζεις άμεσα το θέμα. Είναι ένας ευγενικός τρόπος να πεις, «είμαι αναστατωμένος, αλλά δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτό». Τέτοιες έμμεσες εκφράσεις θυμού μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθήματα στεναχώριας και δυσαρέσκειας στις σχέσεις.
«Πρέπει να μιλήσουμε…»
Παραδόξως, το «πρέπει να μιλήσουμε» μπορεί συχνά να είναι μια ευγενική απειλή σε μια σχέση, παρόλο που φαίνεται σαν το προοίμιο μιας σημαντικής συζήτησης. Η προσμονή που δημιουργεί μπορεί να αυξήσει το άγχος και την ένταση— είναι σαν να περιμένεις να γίνει κάτι κακό. Δεν δίνει στο άλλο άτομο χρόνο να προετοιμαστεί διανοητικά ή την ευκαιρία να συμμετάσχει ισότιμα στην απόφαση πότε και πού θα γίνει η συζήτηση.
«Δεν φταις εσύ, εγώ…»
Μία από τις πιο κλισέ φράσεις. Συχνά χρησιμοποιείται ως ένας ευγενικός τρόπος για να τερματίσεις τις σχέσεις ή να αποφύγεις να αντιμετωπίσεις πραγματικά ζητήματα. Ωστόσο, αυτή η φράση μπορεί να είναι μια ευγενική απειλή, συνάγοντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται μέσα σε ένα άτομο και αφαιρεί την ευκαιρία για διάλογο ή ανάπτυξη. Προσπάθησε για ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες—οι σχέσεις πραγματικά αναπτύσσονται μέσω της γνήσιας επικοινωνίας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.