
Υπάρχουν ζευγάρια που έχουν «χτίσει» την επικοινωνία τους στη σχέση πάνω στον σαρκασμό και τη γκρίνια. Για κάποιους, ίσως, αυτό να λειτουργεί, όμως για τους περισσότερους είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση τους. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές μικρές, αλλά καθοριστικές συνήθειες που μπορούν να προλάβουν τη φθορά και να κρατήσουν το ζευγάρι ενωμένο, ακόμη και στις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες συχνά απομακρύνονται συναισθηματικά και απομονώνονται, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Αντίθετα, οι ευτυχισμένες σχέσεις βασίζονται σε σταθερή και ουσιαστική επικοινωνία. Μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει πως βάση για έναν ευτυχισμένο και μακροχρόνιο γάμο αποτελούν η επικοινωνία, η κατανόηση και η εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτές οι μικρές αλλά πολύτιμες συνήθειες των ζευγαριών είναι το μυστικό που βοηθά τη σχέση τους να αντέξει στον χρόνο.

5 ουσιαστικές συνήθειες που βοηθούν τα ζευγάρια να παραμείνουν ενωμένα
#1 Μιλούν με ειλικρίνεια και αγάπη
Σε μια υγιή σχέση, και οι δύο σύντροφοι μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά, χωρίς φόβο και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Η ειλικρίνεια δεν σημαίνει να έχεις πάντα δίκιο ή να «κερδίζεις» στον καβγά. Σημαίνει να μπορείς να εκφράσεις αυτό που σκέφτεσαι και νιώθεις, χωρίς να προσβάλεις τον σύντροφό σου. Αντί να αποφεύγεις τη συζήτηση λέγοντας «δεν ξέρω» ή «δεν με νοιάζει», προτίμησε να ξεκινήσεις με φράσεις όπως: «Εγώ νιώθω...», «Η γνώμη μου είναι...», «Από τη δική μου πλευρά...». Έτσι, δημιουργείς χώρο για συζήτηση και όχι αντιπαράθεση. Να θυμάσαι πως το να διαφωνείτε με σεβασμό είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές. Το κλειδί είναι να μπορείτε συμβιβάζεστε όταν χρειάζεται, και κανείς να μη φοβάται να εκφράσει όσα σκέφτεται.
#2 Έχουν ενσυναίσθηση
Τα ζευγάρια που επικοινωνούν καλά, κάνουν ένα βήμα πίσω για να μπουν στη θέση του άλλου. Δεν χρειάζεται να σκέφτονται ή να νιώθουν ακριβώς το ίδιο, αλλά χρειάζεται να δείχνουν ότι κατανοούν τον άλλον. Ακόμα κι αν διαφωνείς, είναι σημαντικό να μπορείς να πεις: «Καταλαβαίνω γιατί το βλέπεις έτσι» ή «Αν ήμουν στη θέση σου, ίσως να ένιωθα το ίδιο». Η ενσυναίσθηση δεν σημαίνει συμφωνία. Σημαίνει ότι σεβόμαστε τον τρόπο που ο άλλος βιώνει μια κατάσταση. Και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να «έχουμε δίκιο».
#3 Μιλούν από την καρδιά
Η ουσιαστική επικοινωνία δεν είναι απλώς ανταλλαγή λέξεων. Είναι η αίσθηση ότι αυτό που λες έχει σημασία για τον άλλον. Ότι ο άλλος σε ακούει με προσοχή και ενδιαφέρεται για όσα νιώθεις και σκέφτεσαι. Το να λες «σ’ αγαπώ» δεν αρκεί. Πρέπει να φαίνεται και από τις πράξεις σου - από το πώς ακούς, πώς απαντάς, πώς αντιδράς όταν ο άλλος ανοίγεται. Αυτό που μετράει δεν είναι να απαντήσεις γρήγορα, αλλά να νιώσεις πρώτα αυτά που ακούς.
#4 Δεν σε ειρωνεύονται για να πληγώσουν
Σαρκασμός μπορεί να υπάρχει στα αστεία - όχι στις δύσκολες στιγμές. Όταν τα λόγια γίνονται «όπλα» και χρησιμοποιούνται για να ταπεινώσουν ή να πληγώσουν τον άλλον, δεν υπάρχει κανένα είδος επικοινωνίας. Σε μια υγιή σχέση, ακόμα και όταν υπάρχει ένταση, αποφεύγονται φράσεις που μειώνουν ή ειρωνεύονται τον άλλον. Το να είσαι ευθύς δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σκληρός. Η ειλικρίνεια δεν χρειάζεται να πονάει. Μπορεί να λέγεται με τρόπο που δεν πληγώνει.
#5 Ακούν πραγματικά και με προσοχή
Το να ακούς σημαίνει να είσαι παρών. Να κοιτάς τον άλλον στα μάτια, να μην κοιτάς το κινητό ή την τηλεόραση, να μην σκέφτεσαι τι θα απαντήσεις πριν καν ολοκληρωθεί η φράση. Αν νιώθεις ότι δεν είσαι συγκεντρωμένος, μπορείς να ζητήσεις να συνεχίσετε τη συζήτηση λίγο αργότερα - όταν θα μπορείς να εστιάσεις σε όσα ακούς.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.