WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο θυμός σαν μήνυμα και γιατί αξίζει να τον ακούσουμε


JTeam

19 Ιουλίου 2025

Θυμός
© Shutterstock
Η Ιωάννα Αρτέμη, Κοινωνική Λειτουργός - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , συνεργάτιδα του Κέντρου Ψυχοθεραπείας «Φρόσω Φωτεινάκη & Συνεργάτες» εξηγεί

Ο θυμός είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα συναισθήματα. Ορισμένες φορές θεωρείται αρνητικός ή επικίνδυνος και προσπαθούμε να τον καταπνίξουμε ή να τον αγνοήσουμε. Όμως, στην πραγματικότητα, ο θυμός είναι ένα πολύτιμο σήμα – ένα μήνυμα που αξίζει να ακούσουμε με προσοχή.

Ο θυμός μας πληροφορεί ότι κάτι σημαντικό για εμάς έχει παραβιαστεί: Ένα όριο, μια ανάγκη, μια αξία.

Μας καλεί να δώσουμε προσοχή σε αυτό που δεν πάει καλά και να δράσουμε ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας. Όταν τον αγνοούμε, ο θυμός μπορεί να συσσωρευτεί και να ξεσπάσει έντονα ή να στραφεί προς τα μέσα, προκαλώντας άγχος, εσωστρέφεια, θλίψη ή και σωματικά συμπτώματα.

Αντί να αντιμετωπίζουμε τον θυμό ως κάτι απειλητικό ή ανεπιθύμητο, μπορούμε να τον προσεγγίσουμε με περιέργεια και αποδοχή. Το να «ακούμε» τον θυμό σημαίνει να τον παρατηρούμε χωρίς ενοχές ή βιαστικά συμπεράσματα. Κάθε φορά που θυμώνουμε, αξίζει να αναρωτηθούμε: Τι ήταν αυτό που μας ενόχλησε; Υπάρχει κάποια ανάγκη ή αξία που δεν έγινε σεβαστή; Ποια όρια χρειάζεται να προστατεύσουμε; Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο θυμός μπορεί να μας βοηθήσει να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να ισορροπήσουμε , αντί να μας καθηλώνει.

Τεχνικές για τη διαχείριση του θυμού

Η διαχείριση του θυμού ξεκινά με την αναγνώρισή του και την παρατήρησή του, χωρίς να τον αφήνουμε να μας κυριεύει. Είναι βοηθητικό να παίρνουμε απόσταση από την κατάσταση, μειώνοντας έτσι την εσωτερική ένταση και επιτρέποντας στον εαυτό μας να επεξεργαστεί το συναίσθημα με ψυχραιμία. Επιπλέον, αξιοποιώντας τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης μπορούμε να αποφορτιστούμε και να ενισχύσουμε την αίσθηση αυτοελέγχου.

Για να αποφύγουμε εντάσεις και παρεξηγήσεις, καλό είναι να επιλέγουμε τον κατάλληλο χρόνο και χώρο για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας προς το άτομο που μας έχει θυμώσει, αλλά και να μοιραζόμαστε τον θυμό μας με ανθρώπους που μπορούν να μας ακούσουν, ώστε να λάβουμε υποστήριξη. Όταν ο θυμός ξεπερνά τα όρια και στρέφεται είτε προς τους γύρω μας είτε προς τον εαυτό μας, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι κρίσιμη για την ασφαλή και αποτελεσματική διαχείρισή του.

Ο θυμός ως δρόμος για τη συναισθηματική ωριμότητα

Για να εμβαθύνουμε στην κατανόηση του θυμού, η ψυχολογική προσέγγιση δεν στοχεύει στην αγνόηση ή αποφυγή του, αλλά στη σύνδεση με αυτή τη πλευρά μας. Ο σκοπός δεν είναι η αποφυγή του θυμού, αλλά η δημιουργία χώρου για να αναγνωριστεί, να εκφραστεί και να κατανοηθεί. Μαθαίνοντας να τον ακούμε, να τον επεξεργαζόμαστε και να τον εκφράζουμε με ασφάλεια, ενισχύουμε τη συναισθηματική μας ωριμότητα και δημιουργούμε πιο αυθεντικές και λειτουργικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.