Ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλο και πολύ στις μέρες μας.
Κάποια στιγμή στη ζωή, ο καθένας μπορεί να έχει αισθανθεί κάποια ενοχλητικά συμπτώματα, όπως μελαγχολία, άγχος, υπνηλία ή αϋπνία. Παρόλα αυτά, δε σημαίνει πως πάσχει από κατάθλιψη. Μερικές φορές όμως, αγνοούμε τα σημάδια και υποτιμούμαι την κατάσταση. Γι αυτό είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά και μετά από πόσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε βοήθεια.
Τα συμπτώματα μπορούμε να τα διαχωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Σε σωματικά και συναισθηματικά. Σωματικά συμπτώματα είναι, οι πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες, οι στομαχικές διαταραχές, ανεξήγητοι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις, αλλαγές στο βάρος, κόπωση και εξάντληση και ίσως και πόνος στο θώρακα, διαταραχές ύπνου (υπνηλία/ αϋπνία/ διακοπτόμενος ύπνος/ εφιάλτες) . Αυτά τα σημάδια αν συνεχίζουν να υπάρχουν για δύο βδομάδες ή και παραπάνω και δεν οφείλονται σε κάποια αποδεδειγμένη ιατρική διάγνωση, τότε κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη κατάθλιψης.
Συνήθως, παράλληλα με τα σωματικά, αλλά και ανεξάρτητα, εμφανίζονται και συναισθηματικά συμπτώματα. Το πιο συχνό, είναι η αλλαγή στη διάθεση. Ξαφνικά δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί χαρά. Υπάρχει αναστάτωση με το παραμικρό. Η λύπη, η μελαγχολία και η απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που επικρατούν και πολλές φορές ξεσπάμε σε κλάματα, χωρίς σημαντική και εμφανή αιτία. Επιπλέον, ο τρόπος σκέψης παρουσιάζει έντονες αλλαγές, καθώς κατακλύζεται από απαισιοδοξία, φόβο, ανασφάλεια, ενοχή και φαίνεται όλα να καταλήγουν σε αδιέξοδο. Τέλος, η κοινωνικότητα μειώνεται δραματικά, καθώς απουσιάζει η επιθυμία για συναναστροφή, για ανταλλαγή απόψεων και για δραστηριότητες και στη θέση της μπαίνει η επιθυμία για έντονη μοναχικότητα, χωρίς εμφανή λόγο.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να μας προβληματίσουν έντονα, αν επιμένουν για περισσότερο από δύο βδομάδες και ο προβληματισμός μας πρέπει να γίνει εντονότερος, αν υπάρχουν παραπάνω από ένα συμπτώματα στη ζωή του καθενός. Σίγουρα πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια από ειδικό, αν υπάρχει έστω και μικρή έκπτωση της λειτουργικότητάς μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κατάθλιψη είναι μια πολύ συχνή πάθηση και είναι κρίμα να υποφέρουμε και να μην αναζητούμε βοήθεια. Πρέπει να θυμόμαστε πως με την κατάλληλη υποστήριξη, αγωγή και θεραπεία, όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν..
Ευχαριστούμε την Κουρτίδου Μαρία, Ψυχολόγος, [email protected].
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.