WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Γιατί «τσακώνομαι» με τον σύντροφό μου συνέχεια;


26 Φεβρουαρίου 2013

Τα καβγαδάκια μέσα σ’ ένα ζευγάρι είναι κάτι λογικό και αναμενόμενο, εξαιτίας της διαφορετικότητας τόσο του χαρακτήρα όσο και των αναγκών του κάθε ατόμου. Ωστόσο, όταν οι καβγάδες γίνονται συχνοί και έντονοι τότε πρόκειται για βαθύτερα και σοβαρότερα θέματα στη σχέση.

Τί μπορεί να φταίει;

Μπορεί να ξεκινήσει ένας μεγαλός καβγάς από κάτι ασήμαντο. Παρατηρώντας, κανείς το ζευγαρί διαπιστώνει πως δεν τσακώνονται για το λόγο που άρχισε ο καβγάς αλλά υπάρχει κάτι άλλο μεταξύ τους, πιο σοβαρό. Όταν βγαίνουν στην επιφάνεια συναισθήματα όπως θυμός, απογοήτευση, πικρία και αδικία τότε το ζευγάρι δεν ξέρει πώς να τα διαχειριστεί και να τα επικοινωνήσει σώστα.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθει κάποιος να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να καταλαβαίνει την πραγματική αιτία που κάτι τον ενόχλησε. Σε κάθε περίπτωση έχετε υπ όψιν σας ότι ένας καβγάς δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο για να εκτονώσετε τη συσσωρευμένη ένταση αλλά και έναν τρόπο για να επικοινωνήσετε μεταξύ σας έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τους καβγάδες;

Προσπαθήστε να αποφύγετε να μιλήσετε με τον άλλο όταν είστε θυμωμένοι μ’ έναν εξωτερικό παράγοντα. Είναι καλύτερα να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να ηρεμήσει ώστε να καταφέρετε να συζητήσετε ψύχραιμα αργότερα. Αυτό ισχύει και όταν έχετε θυμώσει με τον σύντροφό σας. Εξηγήστε του πως δεν είστε σε θέση να το συζητήσετε εκείνη τη στιγμή και πως θα επιστρέψετε στο θέμα αυτό αργότερα.

Ακούστε προσεχτικά τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας πριν αρχίσετε να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας. Δώστε σημασία στα επιχειρήματά του και ανταπαντήστε ήρεμα και εμπεριστατωμένα σε ό,τι σας πει. Είναι σημαντικό να μπείτε στην θέση του άλλου.

• Αν θέλετε οπωσδήποτε να ασκήσετε κριτική κάντε το με τρυφερότητα ή χιούμορ αποφεύγοντας να είστε σκληροί ή ειρωνικοί απέναντι στον σύντροφό σας. Αυτή η στάση μπορεί μόνο να εντείνει την κατάσταση μεταξύ σας. Καθώς, βάζετε τον άλλον σε θέση άμυνας.

• Βρείτε τι είναι αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί και επιχειρήστε να μιλήσετε γι' αυτό. Είναι σημαντικό να εστιάσετε στην συμπεριφορά που σας ενοχλεί και όχι σε χαρακτηρισμούς.

• Δεν είναι ο σκοπός να δικαιωθεί κάποιος από τους δύο αλλά να λυθεί το πρόβλημα και να βελτιωθεί η μεταξύ σας σχέση.

• Μην φοβηθείτε να ζητήσετε συγγνώμη για την συμπεριφορά σας. Θα ρίξει τους τόνους ανάμεσα σας και θα σας φέρει πιο κοντά.

Να θυμάστε πως το βασικό είναι κάθε φορά να μιλάτε για το πώς νιώθετε, μην φοβάστε να εξωτερικεύετε τις σκέψεις σας και τα παράπονα σας τη στιγμή που τα νιώθετε. Η τεχνική «ας το τώρα δεν πειράζει» δημιουργεί πρόβλημα στην σχέση σας, διότι τα καταπιεσμένα συναισθήματα είναι αυτά που βγαίνουν πρώτα και σε έντονο βαθμό, με την πρώτη ευκαιρία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.