WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Κατά φαντασίαν ασθενής


29 Μαρτίου 2013

3869d816000a10f951269a39_large-.jpg

Πρόβλημα ή όχι;

Πολλοί άνθρωποι ερμηνεύουν τα συμπτώματα της γρίπης ή έναν απλό πονοκέφαλο ως ενδείξεις για κάτι πολύ σοβαρό. Δεν πρόκειται απλά για μια φοβία. Η υποχονδρίαση όπως ονομάζεται, είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια, που αναφέρεται στον έντονο φόβο του ατόμου ότι πάσχει από σοβαρή ασθένεια. Ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής και πως προκύπτει; Υπάρχει αντιμετώπιση;

Τα άτομα που υποφέρουν από υποχονδριάση, παραπονιούνται για πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος τους και βιώνουν έντονο άγχος ότι θα τους συμβεί κάτι κακό. Η υποχονδρίαση, σύµφωνα µε το DSM-IV-TR (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), ανήκει στις σωµατόµορφες διαταραχές, µια οµάδα ψυχικών διαταραχών που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους τα σωµατικά συµπτώµατα, τα οποία δεν µπορούν να αποδοθούν σε διάγνωση οργανικής πάθησης. Στην υποχονδρίαση, οι ασθενείς πιστεύουν ή υποπτεύονται ότι πάσχουν από κάποια σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή τους. Τα άτομα αυτά υποβάλλονται σε εξετάσεις και αναζητούν επίμονα ιατρική βοήθεια καθώς η αγωνία και το άγχος τους εντείνεται όταν δεν μπορούν να λάβουν μια συγκεκριμένη απάντηση για την κατάστασή τους. Δυστυχώς, τα άτομα αυτά δεν ηρεμούν όταν οι γιατροί τα διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αλλά ούτε λόγος ανησυχίας. Μπορούν να συνεχίσουν να υποφέρουν και να νιώθουν πόνο. Συµπτώµατα όπως η ζάλη, η ταχυπαλµία, το τρέµουλο, ο πονοκέφαλος, ο πόνος στο στήθος και πολλά άλλα, µονοπωλούν το ενδιαφέρον τους, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν και περαιτέρω επιπτώσεις στη ζωή των υποχόνδριων ατόµων. Υπάρχει περίπτωση να ζητήσουν δεύτερη και τρίτη γνώμη, μέχρι κάποιος γιατρός να τους επιβεβαιώσει ότι πάσχουν από κάτι κακό. Μάλιστα, πολλά άτομα έχουν οδηγηθεί σε εγχειρήσεις και πολύ ακριβές θεραπείες, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Η αιτία που δεν αφήνει τους υποχόνδριους μακριά από τους γιατρούς, οι συνεχείς σκέψεις, ο φόβος και η αγωνία με αποτέλεσμα όλη αυτή η πίεση και το άγχος στο τέλος να δημιουργούν σωματικές διαταραχές.

Ωστόσο, σε αυτό το σηµείο, είναι σηµαντικό να τονίσουµε πως η ενασχόληση µε θέµατα υγείας, καθώς και η συνέπεια στο ετήσιο τσεκάπ, δεν αποτελούν δείγµατα υποχονδρίασης. Η λανθασμένη ερμηνεία συμπτωμάτων αλλά και η εμμονή ότι κάτι κακό συμβαίνει πάρα τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τη υγιή κατάσταση.

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί μια τέτοια ψυχική πάθηση;

Είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί η πάθηση αυτή, λόγω των πεποιθήσεων που έχει αναπτύξει το άτομο σχετικά με την υγεία του. Το άτοµο δυσκολεύεται να κατανοήσει την πραγµατική διάσταση της διαταραχής, έχοντας εµµονή µε το οργανικό κοµµάτι και παραβλέποντας τους ψυχολογικούς παράγοντες και την επίδρασή τους στην κατάσταση. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί τον κυριότερο τρόπο αντιμετώπισης της υποχονδριακής διαταραχής. Ωστόσο, οι τρόποι αντιμετώπισης διαφέρουν ανάλογα µε τον κάθε άνθρωπο και τα συµπτώµατά του και διαµορφώνονται ανάλογα. Σε κάποιες περιπτώσεις, µπορεί να κριθεί απαραίτητη από ψυχίατρο, ακόµη και η λήψη φαρµακευτικής αγωγής, πάντα παράλληλα µε την ψυχοθεραπεία.

Διαβάστε παρακάτω μερικά συμπτώματα της υποχονδρίασης:

•Το άτοµο φοβάται και ασχολείται διαρκώς µε την ασθένεια που δεν έχει.

•Παρερμηνεύει οποία σωματική διαταραχή παρατηρήσει προσπαθώντας να αναγνωρίσει ως συμπτώματα μια σοβαρής ασθένειας.

•Παρόλο τα παράπονα και τους υποτιθέμενους πόνους, οι εξετάσεις βγαίνουν καθαρές.

•Οι γιατροί που επιβεβαιώνουν ότι είναι καλά, δεν θεωρούνται σωστοί επιστήμονες. Προκειμένου να βρεθεί ο γιατρός εκείνος που θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες του.

•Τα σωµατικά συµπτώµατα για τα οποία παραπονείται το άτοµο διαρκούν περισσότερους από 6 µήνες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.