Μερικές συμβουλές για να επιτύχουμε τους στόχους μας

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013
376398_474363652599667_428749613_n_large.jpg

Πολλές φορές τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μας φαντάζουν πολύ μακρινά.

Τόσο μακρινά που χανόμαστε μέσα στην ανασφάλεια και στο φόβο για το αν θα τα καταφέρουμε. Εξαιτίας αυτού του φόβου, που είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, πολλοί άνθρωποι αποθαρρύνονται και τελικώς συμβιβάζονται με κάτι λιγότερο από αυτό που πραγματικά λαχταρούν.

Επιπλέον, αν οι προσπάθειες, παρ’όλες τις καλές προθέσεις, δεν είναι καλά οργανωμένες στο μυαλό του ατόμου, πολλές φορές αποτυγχάνουν και έτσι η κατάληξη είναι πάλι ένα αίσθημα ματαίωσης και ένα «χτύπημα» στην αυτοεκτίμηση.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές αρχές ώστε να σχεδιάσουμε λίγο καλύτερα τις προσπάθειές μας.

  • Έχουμε ρεαλιστικούς στόχους. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να κάνουμε «μεγάλα όνειρα». Σημαίνει απλώς ,ότι πρέπει να έχουμε ή να αποκτήσουμε τα κατάλληλα εφόδια (δεξιότητες, γνώσεις, ικανότητες), που είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
  • Δεν περιμένουμε τα πάντα από την αρχή. Είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τα διάφορα βήματα που χρειάζονται για να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε. Όλα τα στάδια είναι απαραίτητα, ώστε να αποκτήσουμε εμπειρίες και να ωριμάσουμε ως άτομα. Π.χ. ένας απόφοιτος Α.Ε.Ι. θα ξεκινήσει με την πρακτική άσκηση, θα προχωρήσει σε μια εργασία παρεμφερή με αυτή που θέλει και μετά θα του δοθεί η ευκαιρία να εξασκήσει το επάγγελμά του. Αν η ευκαιρία του δοθεί πρώιμα, ίσως δεν είναι έτοιμος να τα καταφέρει και ματαιωθεί.
  • Αποκτούμε ένα δίκτυο συνεργατών. Η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών και βοήθειας, είναι πολύ σημαντική για κάθε άτομο. Ο κύκλος των γνωριμιών και των καλών σχέσεων, μας βοηθά να μαθαίνουμε για νέες ευκαιρίες και να προωθούμε ο ένας τη δουλειά του άλλου. Στην εποχή που τα social media κυριαρχούν, αυτή η στήριξη είναι πολύτιμη.
  • Πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας. Ένα άτομο που έχει κοπιάσει για να αποκτήσει ότι εφόδια χρειάζεται για να κατακτήσει το όνειρό του, πρέπει να αναγνωρίζει την αξία τους και να κάνει και τους άλλους να τη βλέπουν. Όταν βρεθούμε μπροστά σε μία ευκαιρία, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με αυτοπεποίθηση. Η σιγουριά της γνώσης θα πρέπει να είναι η βάση αυτής της ετοιμότητας, αλλιώς ίσως τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περιμένουμε.
  • Οι αποτυχίες δε μας σταματούν. Η αποτυχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι στο δρόμο για την επιτυχία. Μικρή ή μεγάλη, θα μας δώσει ένα μάθημα απαραίτητο για την πιο σωστή συνέχιση των προσπαθειών μας.

 Άλλωστε, όπως είπε και ο Walt Disney: «If you can dream it, you can do it”. Αρκεί να βρεις τον κατάλληλο τρόπο…

Ευχαριστούμε την συμβολή της Καλλιόπης Σαρρή, Ψυχολόγος, (Απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου. Ειδικευμένη στην Παιδαγωγική Ψυχολογία) ([email protected])