WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Ανία vs Αγωνία


13 Σεπτεμβρίου 2013

Εσάς τι σας αντιπροσωπεύει;

Πολλοί θα έλεγαν πως τον αιώνα μας τον χαρακτηρίζει η αγωνία περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Αβεβαιότητα, ανασφάλεια, άγχος για το μέλλον. Κι όμως, η ανία είναι πιο κοντά σ’ αυτό που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα. Η λέξη ανία μπορεί να φέρνει στο μυαλό μας καταστάσεις «βαρεμάρας», οκνυρία, απραξία, έλλειψη ενδιαφέροντος, έλλειψη κινήτρων, με απλά λόγια έλλειψη νοήματος.

Στην αρχή της ανθρώπινης Ιστορίας, ο άνθρωπος έχασε κάποια βασικά ζωώδη ένστικτά του, τα οποία προσδιορίζουν τη συμπεριφορά ενός ζώου και με τα οποία το ζώο βρίσκεται σε κατάσταση ασφαλείας. Μια τέτοια ασφάλεια, όπως ο παράδεισος, είναι αποκλεισμένη για τον άνθρωπο για πάντα, ο άνθρωπος πρέπει να κάνει επιλογές. Δεν αρκούσε μόνο αυτό, έχει υποστεί ακόμη μία απώλεια στην πιο πρόσφατη εξέλιξή το, στο μέτρο που οι παραδόσεις οι οποίες υποστηρίζουν τη συμπεριφορά του τώρα σβήνουν ταχέως. Κανένα ένστικτο δεν του λέει τι να κάνει και καμία παράδοση δεν του λέει τι θα έπρεπε να κάνει. Μερικές φορές δεν ξέρει καν τι επιθυμεί να επιλέξει ο ίδιος. Απεναντίας, είτε επιθυμεί να κάνει αυτό που οι άλλοι άνθρωποι κάνουν (κομφορμισμός) είτε αυτό που οι άλλοι άνθρωποι επιθυμούν να κάνει αυτός (ολοκληρωτισμός).

Το υπαρξιακό λοιπόν κενό, εκδηλώνεται με την μορφή της ανίας. Είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο Σοπενχάουερ όταν λέει ότι «η ανθρωπότητα ήταν φαινομενικά καταδικασμένη να αιωρείται αιωνίως ανάμεσα στα δύο άκρα της αγωνίας και της ανίας". Τώρα μάλιστα, η ανία προκαλεί, και το δίχως άλλο φέρνει στους ειδικούς περισσότερα προβλήματα από όσα φέρνει η αγωνία.

Η κατάσταση που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μοιάζει με τη «Νεύρωση της Κυριακής». Όταν ξαφνικά δεν έχουν να κάνουν τίποτα. Δεν υπάρχει νόημα στη ζωή τους. Έχουν ενέργεια και όρεξη να κάνουν πράγματα αλλά δεν υπάρχει ελπίδα. Αν λοιπόν πρέπει να κάνει κάνεις κάτι για να αντιμετωπίσει το νέο αυτό φαινόμενο, είναι να ζητήσει το νόημα της ζωής του. Να βρει ένα λόγο για να αγωνίζεται.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.