WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Η πικρία είναι εχθρός μας


1 Οκτωβρίου 2013

Η πικρία είναι ο θυμός που μένει καταπιεσμένος μέσα για πολύ καιρό δεν μας αφήνει σε ησυχία.

Το βασικό πρόβλημα με την πικρία είναι ότι μένει μέσα λειτουργώντας ύπουλα. Αν καταπιέζουμε το θυμό και τον αφήνουμε να μένει μέσα στο σώμα μας, σίγουρα θα μας τρελάνει και θα μας αρρωστήσει στο τέλος. Λειτουργεί σαν σαράκι. Για να το βγάλουμε από μέσα μας χρειάζεται απλά να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας.

Πολλοί μεγαλώσαμε σε οικογένειες που ο θυμός ήταν κάτι κακό. Δεν μας επέτρεπαν να θυμώνουμε. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να θυμώσει εκτός από το γονιό. Έτσι μάθαμε να καταπίνουμε τα συναισθήματά μας, αντί να τα εκφράζουμε. Τώρα, μπορούμε πια να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς κρατάμε το θυμό μέσα μας. Οι άλλοι δεν έχουν καμία σχέση.

Το στρείδι παίρνει έναν κόκκο άμμου και τον καλύπτει με πολλές στρώσεις ασβεστίτη, ώσπου να γίνει ένα πανέμορφο μαργαριτάρι. Με ανάλογο τρόπο καλλιεργείς κι εσύ διαρκώς τα συναισθηματικά σου τραύματα, σαν να παίζεις, στο μυαλό σου την ίδια παλιά ταινία. Αν επιθυμείς λοιπόν να απελευθερωθείς από τα τραύματά σου κι αν θέλεις να τα βγάλεις από μέσα σου τότε είναι καιρός να προχωρήσεις πέρα απ’ αυτά.

Εμείς επιτρέπουμε στον άλλο να μας θυμώσει. Μην γεμίζετε τις ψυχές σας με πικρία. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να απαλλαγούμε απ΄αυτή, αλλά μπροστά στην ανακούφιση που θα νιώσουμε χαλάλι ο κόπος. Ξεκινήστε λοιπόν με απλά βηματάκια στην αρχή. Την επόμενη φορά που κάτι δεν σας αρέσει, σας προσβάλλει, σας στεναχωρεί, πείτε στον άλλο πως νιώσατε. Βρείτε για ποιο λόγο η συμπεριφορά του σας έκανε να νιώσετε έτσι. Αξίζει να θυμώσετε; Μιλήστε χωρίς να ασκήσετε κριτική, χωρίς να "βγάλετε" κακία, απλά πείτε πως ακριβώς νιώσατε, όπως περιγράφετε στον παθολόγο για κάποια σωματική ενόχληση που νιώσατε. Απλά πράγματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.