WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τάσεις αυτοκαταστροφής


21 Νοεμβρίου 2013

Όλοι τις έχουμε μέσα μας και ξέρουμε να τις κρύβουμε καλά.

Τι θα απαντούσατε σε κάποιον που λέει πως σαμποτάρετε μόνες σας τον εαυτό σας; Πιθανότατα «Αποκλείεται» ή «Γιατί το λες αυτό;»

Κι όμως, το κάνουμε πολλές φορές ασυναίσθητα. Όταν για παράδειγμα προσπαθούμε να καταπιέσουμε τα συναισθήματά μας, τότε είναι πιθανό να υιοθετήσουμε συμπεριφορές που θα μας βλάψουν. Το να δραπετεύουμε από την πραγματικότητα μπορεί να φαντάζει επιθυμητό, αλλά τελικά μπορεί να μας βάλει σε μεγαλύτερες φασαρίες, επειδή, αρνούμενοι να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας, ουσιαστικά τις αφήνουμε να διαιωνίζονται. Αποτέλεσμα, να μας κυνηγά συνεχώς η σκέψη τους και το άγχος. Οι εκκρεμότητες πάντα θα βρουν τρόπο να κάνουν αισθητή την ύπαρξή τους. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε χώρο και χρόνο στα συναισθήματά μας να εκφραστούν.

Η αναβλητικότητα είναι μια από τις πιο αυτοκαταστροφικές τάσεις που έχουμε. Πολλές φορές ξεγελάμε τον εαυτό μας προκειμένου να  μην κάνουμε πράγματα που μας προκαλούν δυσφορία ή που μας φοβίζουν. Μπορεί να θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, να τολμήσουμε κάτι διαφορετικό, κι όμως να διστάζουμε. Η ανασφάλεια, ο φόβος μας ακινητοποιεί, ενώ το αύριο μας ακούγεται ανακουφιστικό.

Η έλλειψη της αυτοπεποίθησης.  Μπορεί η μετριοφροσύνη να θεωρείται αρετή και ο εγωισμός να είναι μην είναι κοινωνικά αποδεκτός, ωστόσο όταν το Εγώ καταπιέζεται σε υπερβολικό βαθμό, αυτό σημαίνει δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Είναι σημαντικό που και που να χαιρόμαστε με τα κατορθώματά μας και να επαινούμε τον εαυτό μας. Η προσπάθεια και η επιτυχία επιβραβεύεται. Δεν χρειάζεται να το προβάλλουμε έντονα. Η ζωή είναι πολύ απαιτητική και δεν θα πρέπει να αφήνουμε ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Το να υποτιμάμε, λοιπόν τον εαυτό μας τότε δεν είναι δείγμα καλή συμπεριφοράς αλλά χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.