WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Γιατί δεν βλέπουμε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο;


24 Ιανουαρίου 2014

Σας έχει τύχει στη ζωή σας να κοιτάτε προς την ίδια κατεύθυνση με κάποιον που είναι δίπλα σας και να μην μπορείτε να δείτε το ίδιο πράγμα; Να βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας αλλά εσείς να μην μπορείτε να αντιληφθείτε τη θέση του.

Γιατί γίνεται αυτό; Είναι θέμα όρασης; Ή απλά κάποιοι είναι πιο παρατηρητικοί από σας;

Εμείς πιστεύουμε πως είναι θέμα βιωμάτων και θα σας πούμε τι ακριβώς σκεφτήκαμε. Ο κάθε άνθρωπος μεγαλώνει σε διαφορετικό περιβάλλον και προσλαμβάνει διαφορετικά ερεθίσματα. Γνωστό και κατανοητό. Τι σχέση έχει όμως αυτό με το τι βλέπει κανείς κάθε φορά;

Στενή θα λέγαμε. Αφού ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του εμπειρίες, έχει εκπαιδεύσει και τον εαυτό του να βλέπει τον κόσμο μ΄ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει μάθει να αναγνωρίζει πολύ εύκολα τα θετικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, γιατί απλά θέλει να βλέπει την καλή πλευρά των συνανθρώπων του. Ένας άλλος πάλι να είναι επιφυλακτικός ή καχύποπτος.

Ακόμα, σκεφτόμασταν πως μπορεί να μην αρκεί ο τρόπος και το περιβάλλον που έχει μεγαλώσει κάποιος αλλά και ο ρόλος που υπηρετεί. Οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν αποκτούν διάφορους ρόλους, για παράδειγμα, είναι παιδιά, σύζυγοι, επαγγελματίες, σύντροφοι, φίλοι, γονείς κ.α. Όταν κάποιος λοιπόν εγκλωβίζεται σ΄έναν ρόλο μπορεί να μην αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα ή να αρνείται να τα δείτε επειδή ο ρόλος του δεν του επιτρέπει. Μια μαμά ας πούμε, εγκλωβισμένη στα πρέπει και τα καθήκοντα έρχεται σε ρίξη συνεχώς με την έφηβη κόρη της απλά και μόνο επειδή δεν θέλει να δει ότι το παιδί της σιγά σιγά ανεξαρτητοποιείται και ο ρόλος της ως μητέρα περνά κρίση. Είναι αυτό που ονομάζουν οι ειδικοί το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς».

Απ΄την άλλη πάλι, κάποιοι φοβούνται να δουν τα πράγματα γύρω τους. Φοβούνται το τι θα γίνει μετά. Μήπως αποτύχουν. Όμως ο φόβος της αποτυχίας είναι χειρότερος από την ίδια την αποτυχία.

Αν προσπαθούσαμε να καταλήξουμε κάπου ίσως θα ήταν πως ο καθένας βλέπει αυτά που έχει μάθει. Όσο πιο εγκλωβισμένος είναι σε κάποιον ρόλο ή στις πεποιθήσεις του, τόσο πιο δύσκολο είναι κάποια μέρα να δει κάτι διαφορετικό. Να καταφέρει να δει αυτό που βλέπει και ο διπλανός του.

Ίσως, αν εκπαιδεύσει κάποιος τον εαυτό του και δει τα πράγματα πιο διευρυμένα χωρίς να εστιάζει με όλο του είναι σ΄ένα σημείο, να είναι καλύτερα. Μπορεί να σταματήσει να βλέπει αδιέξοδα μ΄αυτόν τον τρόπο και να έχει μια πιο μεγάλη και ξεκάθαρη εικόνα. Μπορεί ακόμη και να καταλάβει τι του λέει ο άνθρωπος που κάθεται δίπλα του και διαφωνεί μαζί του. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.