WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα;


8 Μαρτίου 2014

Film-Still-20-DF_BTS-Liya-Kebede-and-Waris-Dirie_026.jpg

Kαι αναρωτηθηκάμε πώς θεωρείται παγκόσμια ημέρα της γυναίκας δεδομένου ότι η σημασία αλλάζει απ΄χώρα σε χώρα. 

Η έννοια της λέξης "γυναίκα" γίνεται αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο από τις διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς. Είναι πολλά τα σημεία που θα μπορούσαμε να αγγίξουμε και να θίξουμε σχετικά με τη θέση της γυναίκας αλλά εμείς επιλέξαμε ένα συγκεκριμένο, την κλειτοριδεκτομή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 120-140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί αυτόν το σεξουαλικό ακρωτηριασμό, ενώ άλλα 2 εκατομμύρια ζουν κάθε χρόνο υπό αυτή την απειλή. Για να το πούμε αλλιώς, έξι κορίτσια σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή κάθε λεπτό.

Είναι σοκαριστικό και δύσκολο για μια γυναίκα του δυτικού κόσμου να συλλάβει και να κατανοήσει τη σημασία της τελετής αυτής, γιατί περί τελετής πρόκειται, για τις γυναίκες στις χώρες αυτές.

Η κλειτοριδεκτομή είναι ένα αρχαίο έθιμο μύησης που επιβιώνει μέχρι σήμερα, κατά κόρον στην Αφρική, αν και απαντάται και σε ορισμένες χώρες της Ασίας και ελάχιστες της Μ. Ανατολής. Η αφετηρία του χάνεται στα βάθη των αιώνων της αφρικανικής παράδοσης. Όπως προστάζει λοιπόν ένα πανάρχαιο έθιμο στο Μαλί, αυτή την τεράστια χώρα της Δυτ. Αφρικής, όλα τα μικρά κορίτσια του χωριού, πλυμμένα καθαρά, στολισμένα με ένα κοχυλάκι στο μέτωπο και με λευκό μαντήλι στα μαλλιά, συγκεντρώνονται από νωρίς στο πιο κεντρικό σημείο της κάθε κοινότητας. Οι μανάδες έχουν μαγειρέψει καλό φαγητό, οι μουσικοί με τα ταμ-ταμ δίνουν το ρυθμό, και οι σοφές γερόντισσες χορεύουν και τραγουδούν. Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή όσο ασύλληπτο κι αν μας φαίνεται γιατί για εκείνους είναι κάτι καλό.

«Σήμερα όλοι στο χωριό είναι χαρούμενοι, γιατί είναι η μέρα που τα κορίτσια θα κάνουν κλειτοριδεκτομή. Σ’ εμάς έτσι γίνεται, για να μπορεί έπειτα το κορίτσι να παντρευτεί», εξηγεί ο αρχηγός του χωριού. «Ξέρεις τι είναι κλειτοριδεκτομή;», ρωτάμε τη μικρή του κόρη Αϊσά, 10 χρονών. Η μητέρα προλαβαίνει: «Δεν τους λέμε τίποτα, για να μη φοβηθούν και αντισταθούν. Θα καταλάβουν εκείνη τη στιγμή που θα τους συμβεί».

Το ξημέρωμα, σ’ ένα σπίτι έξω από το χωριό, ένα -ένα, 36 μικρά κορίτσια θα υποβληθούν σε αυτή τη βάναυση πρακτική. Μικρά κορίτσια αιχμάλωτα της παράδοσης και των δεισιδαιμονιών υποβάλλονται ανυπεράσπιστα στο σκληρό έθιμο, βιώνοντας φρικτές συνέπειες σε όλη τους τη ζωή. Μιας παράδοσης που περνάει άκριτα από γενιά σε γενιά. «Δεν ξέρω γιατί ακριβώς το κάνουμε. Γεννηθήκαμε και το βρήκαμε έτσι, κι έτσι θα το κρατήσουμε. Μη γελιόμαστε, η κλειτοριδεκτομή δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι το τέλος του κόσμου», λέει η γερόντισσα που είναι επιφορτισμένη με την τέλεση της σκληρής πρακτικής.

Δείχνει το μικρό σκουριασμένο μαχαίρι που θα χρησιμοποιήσει στην τελετή. Κι όμως, η ίδια πιστεύει ότι κάνει κάτι καλό. «Όποια δεν έχει κάνει κλειτοριδεκτομή είναι κατάρα. Δεν μπορεί να βρει άντρα, δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Με την κλειτοριδεκτομή δεν παθαίνουν τίποτα κακό. Πλένω τα κορίτσια με το παραδοσιακό φάρμακο για να φυλαχτούν από τα κακά πνεύματα και καθαρίζω το μαχαίρι στη φωτιά», εξηγεί και επιμένει: «Δεν κλαίνε, δεν πονάνε, δεν παθαίνουν τίποτα κακό».

Είναι συγκλονιστικό, σοκαριστικό και μπορεί να σας γεμίζει θυμό. Όμως γι εκείνες είναι η πραγματικότητα τους. Και ξέρετε κάτι; Την μεγαλύτερη αντίσταση στην αλλαγή αυτού του αυθαίρετου εθίμου, την προκαλούν οι γυναίκες των χωρών αυτών. Γιατί χρειάζονται χρόνο για μπορέσουν να το αλλάξουν μόνες τους. Είναι πιο ανώδυνο για εκείνες να υποβληθούν στη διαδικασία αυτή απ΄το να θεωρηθούν καταραμένες απ΄τη δικιά τους κοινωνία.

Απατώντας λοιπόν στο αρχικό ερώτημα και βλέποντας τα πράγματα πιο διευρυμένα. Σήμερα, γιορτάζει κάθε γυναίκα που μπορεί να βιώνει με αξιοπρέπεια, θάρρος, δύναμη και σεβασμό τις κοινωνικές νόρμες της πατρίδας της. Αλλά, γιορτάζει και εκείνη που κατάφερε να μην απορροφηθεί απ΄το κοινωνικό της σύστημα και να  δει την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω της λίγο πιο αποστασιοποιημένα βάζοντας τα δυνατά της να το δουν κι άλλοι  έτσι. Όπως η Waris Dirre, το λουλούδι της ερήμου. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.