WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Συγχωρείται η απιστία ή όχι;


2 Απριλίου 2014

Δύσκολη υπόθεση!

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς πώς είναι εύκολο να δεχτεί ότι ο σύντροφός του τον απάτησε. Όπως δεν υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος για να το αντιμετωπίσει κανείς. Είναι μια διαδικασία που δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Η απιστία έχει ταυτιστεί με την προδοσία και όχι άδικα αφού ο "απατημένος" τις περισσότερες φορές νιώθει προδομένος συναισθηματικά.  To θέμα όμως δεν είναι το σοκ που παθαίνει κάποιος όταν ανακαλύπτει ότι ο σύντροφός τον απάτησε αλλά το μετά. Όταν συνέλθει λίγο, τι κάνει τότε; Τον συγχωρεί ή όχι; Αλλάζει η σχέση; Μπορεί να συνεχίσουν να είναι μαζί;

Σε ποιο ερώτημα να πρωτο-απαντήσουμε; 

Η πιο safe και σωστή κατ' εμάς απάντηση είναι η ψυχοθεραπεία. Ακριβώς, θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού καθώς είναι μία πολύπλοκη διαδικασία η απιστία.

Αν τώρα σας φαίνεται υπερβολική η λύση αυτή και προτιμάτε απλά να χωρίσετε τότε θα πρέπει να σκεφτείτε πράγματα για τον εαυτό σας και για τη σχέση σας. Η προδοσία είναι άδικο να ταυτίζεται με προσωπική αποτυχία. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και ως άλλοθι για να μην αναλογιστείτε και τα δικά σας λάθη στη σχέση. Τι μπορεί να έφταιξε;

Κι αυτό όμως, θα πρέπει να γίνει με μέτρο καθώς η απιστία θεωρείται προσωπική υπόθεση. Εκείνος ή εκείνη, γιατί δεν έχει φύλο η απιστία, που επιλέγει για ένα βράδυ ή για περισσότερα να προδώσει το σύντροφό του κρύβει από πίσω άλλα πράγματα. Ανασφάλεια, έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος, μοναξιά, απελπισία, φόβο...Κάτι απ΄όλα αυτά ή και ένα κράμα αυτών.

Έχετε μπερδευτεί; Και εμείς γιατί βλέπουμε πως η απιστία δεν είναι απλή υπόθεση. Ούτε απ΄την πλευρά του άπιστου αλλά ούτε κι από την πλευρά του προδομένου. Η κατάσταση πλέκεται περισσότερο όταν μιλάμε για απιστία μέσα στην οικογένεια. Οι δύο γονείς είναι τόσο μπερδεμένοι απ΄τη ζωή τους που φτάνουν σε ένα σημείο να μην ξέρουν σε πια από τις δύο πραγματικότητες ανήκουν. Σαν συμβουλή πάντως έχουμε να δώσουμε την εξής:  "προσοχή στα παιδιά". Τα παιδιά μαθαίνουν απ΄τις πράξεις των γονιών τους και όχι απ΄αυτά που λένε. Ερμηνεύουν το συναίσθημα όσο καλά και θέλουν να πιστεύουν οι γονείς ότι το κρύβουν. Εκείνα ξέρουν πολύ καλά πως κάτι δεν πάει καλά. Η προσοχή τώρα εστιάζεται στο ότι τα παιδιά θα μιμηθούν το πρότυπο της σχέσης που έχουν οι γονείς τους. Γι΄αυτό θέλει πολύ σκέψη για το τι θα αποφασίσετε ως γονείς. Η ψυχρότητα τραυματίζει περισσότερο από ένα διαζύγιο.

Σε μία σχέση τώρα που δεν υπάρχουν παιδιά τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση όμως το άτομο πρέπει να γυρίσει στον εαυτό του και να αναρωτηθεί: για πιο λόγο να συγχωρήσει μια απιστία; για ποιο λόγο επέλεξε να προδώσει; έχει νόημα να συνεχίσει να ζει μέσα στη σχέση; τι θα του προσφέρει ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου;

Γι΄αυτό σας είπαμε πως για να πάρετε τη σωστή απόφαση για εσάς καλό θα ήταν να ζητούσατε και τη βοήθεια του ειδικού. Θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα λίγο πιο διευρυμένα και όχι τόσο εστιασμένα στο "κέρατο" ή στην "διέξοδο".

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.