Μπορεί σ΄ένα λεξικό να μην έχει διαφορά ως προς το νόημα όμως πιθανότατα στη ζωή να έχει τεράστια σημασία. Το «sorry» το ακούει κάνεις στο μετρό, στο λεωφορείο, στο δρόμο, στην ουρά της τράπεζας, σ΄ένα σχολείο, σε μία εταιρεία, σε μία παρέα φίλων, από ένα ζευγάρι, στο φούρνο της γειτονιάς του. Η πραγματική συγνώμη όμως δεν θα ακουστεί εύκολα. Γιατί;
Ιδού μερικοί λόγοι που μας δυσκολεύουν να πούμε συγνώμη ενώ γνωρίζουμε πως έχουμε άδικο.
- Ο φόβος ότι η συγνώμη δεν θα γίνει δεκτή. Είναι δύσκολο να παραδεχτεί κάποιος το λάθος του όμως είναι πολύ ανακουφιστικό όταν το κάνει. Κανείς δεν είναι τέλειος. Τολμήστε το όμως και να ξέρετε πως θα εκτιμηθεί.
- Ο χρόνος είναι ο γιατρός των πάντων. Πολλοί πιστεύουν πως θα ξεχαστεί και έτσι κάνουν υπομονή μέχρι να περάσει. Να καταλαγιάσει ο θυμός ή η στεναχώρια που προκάλεσαν. Όμως, όσος καιρός κι αν περάσει το σημάδι της ζημιάς που έχουν προκαλέσει οι πράξεις ή τα λόγια θα είναι πάντα εκεί.
- Ίσως, έχει χάσει την αξία της. Η φράση «από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο» έχει δημιουργήσει μεγάλο κακό στις ανθρώπινες σχέσεις. Η συγνώμη έχει πάντα αξία και ειδικά όταν συνοδεύεται και από πράξεις που αποδεικνύουν την μεταμέλεια και την πρόθεσή σας να επανορθώσετε.
Ξέρετε κάτι είναι ωραίο να θυμάστε πως με τη συγνώμη πετυχαίνετε μια πιο βαθιά κατανόηση των γεγονότων που έχετε ζήσει και έτσι δεν παραμένετε θύματα ή δήμιοι των περιστάσεων. Για το λόγο αυτό ζητήστε συγνώμη στα άτομα που πιστεύετε πως αδικήσατε αλλά και συγχωρέστε όσους νιώθετε πως σας αδίκησαν. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για τον εαυτό σας. Για να νιώσετε εσείς ήρεμοι και ήσυχοι μέσα σας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.