WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

7 πράγματα που μας διδάσκει ένας χωρισμός


16 Σεπτεμβρίου 2014

Καμία φορά που κάποιος χωρίζει ψάχνει εναγωνίως να απαντήσει σ΄ένα "γιατί".

Γιατί με χώρισε; Γιατί με παράτησε; Γιατί μου το έκανε αυτό; Γιατί με πρόδωσε; κτλ

Πίσω όμως από αυτό το "γιατί" και τα δυσάρεστα συναισθήματα που δημιουργεί ένα τέτοιο γεγονός υπάρχει πολλή σοφία κρυμμένη. Θα πρέπει ο καθένας να στρέψει την προσοχή του στον εαυτό του προκειμένου να μάθει από αυτό. Να μάθει πράγματα για τον ίδιο, για την επικοινωνία μέσα σε μία σχέση, για τη θέση του μέσα σ' αυτή. Σε μία προσπάθεια να κατηγοριοποιήσουμε τα βασικότερα μαθήματα μια αποτυχημένης σχέσης καταλήξαμε στα εξής:

  • Οι άνθρωποι δεν είναι περιουσία. Δεν μπορεί να θεωρηθεί κανείς κτήμα του άλλου. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε δικαίωμα να κρίνετε τις επιλογές του τρόπου ζωής του συντρόφου σας ανεξαρτήτως από το χρονικό διάστημα που είστε μαζί. Δεν πρέπει να ελέγχετε τη συμπεριφορά του, ακόμα κι αν δεν είναι η ιδανική για τη σχέση σας. Μην ξεχνάτε πως είναι ο σύντροφός σας είναι επιλογή σας. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του και να του εκφράσετε όλα εκείνα που σας νομίζετε πως σας ενοχλούν αλλά και όλα εκείνα για τα οποία τον αγαπάτε και τον θαυμάζετε.
  • Ο ποιοτικός χρόνος είναι σημαντικός για κάθε είδους σχέση. Ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη από χρόνο με τον εαυτό του. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουν αλλάξει τα συναισθήματά του ή δεν θέλει να βρίσκεται πλέον σε σχέση. Ο προσωπικός χρόνος είναι απαραίτητος. Το κάθε άτομο μπορεί να τον διαχειριστεί όπως εκείνο θέλει. Να πάει μια βόλτα, να δει φίλους, να κάνει ένα χόμπι κτλ.
  • Ο εαυτός σας ολοκληρώνεται μέσα από εσάς και μόνο. Δεν υπάρχει "το άλλο μου μισό" που θα σας συμπληρώσει και θα σας κάνει να νιώθετε ολοκληρωμένες. Είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχει υπωθεί στις ανθρώπινες σχέσεις. Ίσως, να εξυπηρετούσε τις προηγούμενες γενιές όπου οι γυναίκες είχαν ανάγκη έναν άντρα στο πλευρό τους για αυτοεπιβεβαίωση. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο καθένας πρέπει να κάνει δουλειά με τον εαυτό του και να νιώσει ένα ώριμο, ολοκληρωμένο και με θέση άτομο στην κοινωνία. Αν ψάχνετε την επιβεβαίωση και την αγάπη σε κάτι έξω από τον εαυτό σας, τότε θα προκύψουν προβλήματα εξάρτησης. Αγαπήστε τον εαυτό σας και νιώστε ευτυχισμένη. Για ποιο λόγο να αφήσετε την ευτυχία σας σ΄ένα άλλο πρόσωπο;
  • Μην προσπαθείτε να τον αλλάξετε, δεν πρόκειται. Είναι το πιο παράλογο πράγμα που συμβαίνει στις σχέσεις. Γιατί να τον αλλάξετε; Είναι ο άνθρωπος που ερωτεύτηκατε. Μέσα σε μία σχέση ο ένας υιοθετεί πράγματα απ΄τον άλλο. Μαθαίνει καινούριες συνήθειες, αλλάζει κάποιες άλλες. Όμως, όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα εκπαίδευσης που έχετε στο μυαλό σας.
  • Η περίοδος πάθους δεν διαρκεί για πάντα. Η κατανόηση της διαφοράς ανάμεσα στον πόθο και την αγάπη μας επιτρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όταν έρθει η ώρα για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Οι πεταλούδες στο στομάχι, το εντυπωσιακό ντύσιμο, τα μηνύματα στο κινητό και οι ατέλειωτες συζητήσεις μέσα στη νύχτα είναι όλα σημάδια ερωτικού πάθους. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα συνήθως ξεθωριάζουν και τότε παίρνει τη θέση τους η αγάπη. Μην σας τρομάξει. Είναι κάτι όμορφο και κάτι βαθύ.
  • Μερικές σχέσεις γίνονται μόνο και μόνο για να μας διδάξουν ότι πρέπει να τις αφήσουμε. Το να διακόψουμε μια σχέση συγχωρώντας και νιώθοντας αγάπη για το άλλο άτομο απαιτεί κατανόηση αλλά και αυτοσυγχώρεση. Μερικές σχέσεις έρχονται στη ζωή μας όχι για να μας δώσουν την παντοτινή ευτυχία, αλλά για να μας διδάξουν τον ορθό τρόπο για να τις σταματήσουμε. Το να αφήνουμε πίσω το παρελθόν μας επιτρέπει να είμαστε πλήρως παρόντες συναισθηματικά, πνευματικά και σωματικά σε μελλοντικές σχέσεις.
  • Οι σχέσεις μας με τους άλλους αντικατοπτρίζουν τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Οι σχέσεις βοηθούν στην εξέλιξη. Είναι ένας τρόπος μέσα από το μαζί να δείτε τον εαυτό σας να προχωρά. Να αλλάζει. Να αναζητά πράγματα. Όσο πιο πολύ συμπεριφέρεστε με γνώμονα τον καλύτερό σας εαυτό, τόσο πιο πολλή αυτοεκτίμηση καλλιεργείτε, η οποία με τη σειρά της σας βοηθά να καλλιεργήσετε σχέσεις αγάπης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.