WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Μάθετε όλα όσα θα γίνουν στο μέλλον


19 Σεπτεμβρίου 2014

Μήπως η γνώση τελικά δεν θα φέρει την ευτυχία; 

Γιατί πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να πιστεύουν στα ζώδια; Δεν κλείνουν συμφωνίες αν ο Eρμής είναι ανάδρομος, αναζητούν απαντήσεις για καθημερινά προβλήματα αλλά και τις υπαρξιακές τους ανησυχίες. Γιατί άραγε η εμμονή αυτή είναι τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα μας;

Η αστρολογία έχει γνωρίσει εποχές µεγάλης δόξας, που φτάνουν και µέχρι τις µέρες µας. Στην αρχαία Ελλάδα, τα φηµισµένα µαντεία και οι ιεροί µάντεις είχαν καταλυτική διαµεσολάβηση στην έκβαση των πολέµων, τη βασιλική εξουσία και την τύχη των διακεκριµένων θνητών. Αλλά και ο πρόεδρος Ρίγκαν έχει παραδεχτεί ότι είχε διαβουλεύσεις µε αστρολόγους στο Λευκό Οίκο. Ο κόσµος πίστευε στην αστρολογία πολύ πριν κάνει την εµφάνισή της η Ψυχολογία ως επιστήµη. Είναι, λοιπόν, φυσικό οι άνθρωποι να ακολουθήσουν µια µακρά παράδοση, όσο κι αν σχεδόν πάντα διαψεύδονται οι προβλέψεις και εξηγήσεις της.

Ωστόσο, η αστρολογία δρα ως απενοχοποιητική κατά κάποιο τρόπο. Αν για παράδειγμα, αποτύχει μια σχέση ή δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στη δουλειά τότε οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αποδώσουν την αποτυχία στην κακή θέση των ζωδίων.

Από την άλλη μεριά, ο δρόμος της ψυχολογίας είναι πιο δύσκολος και απαιτεί χρόνο, καθώς υποδεικνύει την ευθύνη, την προσαρμοστικότητα του ατόμου στις πραγματικές και όχι τις ζωδιακές συνθήκες. Αυτό σημαίνει πως το άτομο θα πρέπει να δει μέσα του τι πρέπει να αλλάξει στη ζωή του, ποιες συμπεριφορές είναι αυτές που δημιουργούν πρόβλημα ή όχι. Είναι μια διαδικασία αρκετά δύσκολη και επίπονη.

Η τύχη όμως πως επηρεάζεται; Γιατί συμβαίνει κάτι;

Είναι ισχυρή η αντίληψη ότι κάθε γεγονός έχει λόγο για να συµβαίνει, ότι ο άνθρωπος δεν είναι µόνος στην άκρη του σύµπαντος αλλά ενώνεται µε αυτό, ότι συνδέεται µε µια υπέρτατη δύναµη που ρυθµίζει την τύχη του και τον φροντίζει προσωπικά. Έτσι, η αστρολογία έρχεται να δώσει κάποιες απαντήσεις για τα παιχνίδια της μοίρας και του πεπρωμένου. Δρα κατασταλτικά στα ερωτηματικά των ανθρώπων και στην ανησυχία τους να ερμηνεύσουν κάποια πράγματα. Οι άνθρωποι προτιμούν να διαβάσουν τις προβλέψεις του μέλλοντος ώστε να είναι προετοιμασμένοι γι αυτό που πρόκειται να συμβεί. Ο φόβος για το αβέβαιο μέλλον είναι πιο τρομακτικό στα μάτια τους από μια εξίσου τρομακτική πρόβλεψη. Λειτουργεί ως «προσομοίωση» της πραγματικότητας κάνοντας τους ανθρώπους πιο έτοιμους να δεχθούν ένα γεγονός.

Ειδικά όσον αφορά τον υπαρξιακό φόβο του θανάτου, το δέος για το αναπόφευκτο και το χρονικά απρόβλεπτο ζήτηµα του θανάτου ταλαιπωρούν την ανθρώπινη ζωή. Οι άνθρωποι επενδύουν τις εμμονές τους σε δεισιδαιμονίες, φυλακτά, µάγια, βαρύγδουπες προβλέψεις µε ένα επίµονο, ανά τους αιώνες τρόπο, αν και όλα αυτά θεωρούνται ρεαλιστικά ανίσχυρα. Προβάλλουν σε αυτά τα αντικείµενα τα σχέδια, τα όνειρα και τις επιθυµίες τους αλλά και το αίσθηµα φόβου για τυχόν ανεπιθύµητες και ανεξέλεγκτες συνθήκες και γεγονότα.

Θα ήταν άδικο και υπεροπτικό να πει κάποιος πως η ενασχόληση με τα ζώδια είναι μόνο για ανθρώπους με χαμηλή αυτοπεποίθηση, έλλειψη μορφωτικού επιπέδου ή γυναικεία ενασχόληση. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτεί ο καθένας είναι κατά πόσο μια πρόβλεψη μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και την ελεύθερη βούληση. Μια ζωή απελευθερωμένη από φόβους και προκαταλήψεις, γεμάτη κίνητρα και αυτενέργεια, μοιάζει καλύτερη καθώς δε δεσμεύεται από όρια για το πόσο κάποιες επιλογές είναι ή δεν είναι επιζήμιες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.