WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Κρίσεις πανικού: Ένας καλός μας "σύμμαχος"


7 Οκτωβρίου 2014

Και ξαφνικά εκεί που κάθεστε ήρεμοι, νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει σαν τρελή, ιδρώνετε, δυσκολεύεστε στην αναπνοή σας, πλημμυρίζουν το μυαλό σας ένα σωρό κακές σκέψεις, τρέμετε, νιώθετε έναν έντονο πόνο στο στήθος. Φοβάστε πως έχετε περάσει ή θα περάσετε κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αμέσως ανατρέχετε στα έκτακτα κάποιου εφημερεύοντος νοσοκομείου και ενώ κάνατε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και αποκλείσατε όλες τις εκδοχές, τελικά ακούσατε τον γιατρό να σας λέει ότι είστε μια χαρά στην υγεία σας.

Ναι αυτό που μόλις περιγράφτηκε είναι μια κλασική κρίση πανικού. Ο οργανισμός στην κρίση πανικού βιώνει μια απροσδόκητη και απρόσμενη κατάσταση με έντονα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα τα οποία διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Η ζαλάδα, η ναυτία, το σφίξιμο στο στομάχι, η λιποθυμία, είναι κάποια επιπλέον συμπτώματα. Μια κρίση πανικού μπορεί να κρατήσει από λίγα λεπτά ως αρκετές ώρες ή και μέρες. Ο ασθενής συνήθως αναγκάζεται να γυρνάει όλες τις ειδικότητες γιατρών και σταδιακά αρχίζει ν´απομονώνεται τις περισσότερες φορές ή να θέλει να βρίσκεται πάντα με παρέα. Το άτομο που έχει συνεχείς κρίσεις πανικού αρχίζει να περιορίζει με τον καιρό τις δραστηριότητές του, μέχρι που μπορεί να οδηγηθεί και στην αγοραφοβία ή και την κατάθλιψη. Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε πανικοβληθεί διαβάζοντας αυτό το άρθρο και να αναρωτιέστε τί μπορεί να δημιουργήσει μια κρίση πανικού. Το άτομο με έντονο και συνεχή άγχος, δυσαρέσκεια για την ζωή του και αρκετό θυμό για αυτήν, είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει έστω και μια φορά κρίση πανικού. Στις περιπτώσεις που το άτομο θα επιλέξει την ψυχοθεραπεία, ανακαλύπτει τις περισσότερες φορές πως ήταν ιδιαίτερα πιεσμένο όταν συνέβη η κρίση και ότι ήταν "διχασμένο" ανάμεσα σε αυτό που "θέλει" και σε αυτό που "πρέπει" να κάνει, σε αρχές και αξίες που συγκρούονται μέσα του. Δεν είναι τυχαίο που σε σημαντικά μεταβατικά στάδια του ανθρώπου παρατηρείται να εμφανίζεται συχνότερα η κρίση πανικού, όπως στην αποφοίτηση, στην απόκτηση ενός παιδιού, στον γάμο, στο διαζύγιο. Αν και η κρίση πανικού είναι μια δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση, παρόλα αυτά είναι ο τρόπος που το σώμα μας, προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα μας και κάτι πρέπει να αλλάξουμε. Μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ανάγκες μας και μας προστατεύει. Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, η κρίση πανικού μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη. Με απλά λόγια, εξυπηρετεί έναν πολύ σημαντικό σκοπό!

Να ζούμε ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι. Ακούστε προσεκτικά τι θέλει να σας πει το σώμα σας, ο εαυτός σας. Με το να καταπιέζετε τα θέλω και τις ανάγκες σας μπορείτε να ξεγελάτε για λίγο το μυαλό σας και να πείθεται εσάς, όμως το σώμα σας θυμάται τα πάντα και σας χτυπάει συναγερμό μέσω όλων αυτών των συμπτωμάτων. Όσο θα παρακούτε τον συναγερμό, τόσο πιο έντονος θα γίνεται ο ήχος του. Και μη φοβάστε την ίδια την κρίση πανικού, αυτή είναι "σύμμαχός" σας, να φοβάστε την αδιαφορία απέναντι στην ζωή.

Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια,
Τηλ. Επικοινωνίας:210-3600466/6972100906

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.