WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τα ζώα μπορούν να θεραπεύσουν την κατάθλιψη


9 Οκτωβρίου 2014

Θα μπορούσε το γουργούρισμα μιας  γάτας ή το κούνημα της ουράς ενός σκύλου να βοηθήσουν τα άτομα με κατάθλιψη; Θα μπορούσε.

Μια άνευ όρων προσφορά αγάπης  μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, για τα όσους έχουν κατάθλιψη. Οι μελέτες δείχνουν, ότι τα ζώα μπορούν να μειώσουν την ένταση και να βελτιώσουν τη διάθεση. Μαζί με τη θεραπεία, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να βοηθήσουν ορισμένα άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, να αισθανθούν καλύτερα.

Απλή αγάπη. Είναι οι σχέσεις με την οικογένεια και τους αγαπημένους περίπλοκη; Ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι ένα μεγάλο αντίδοτο για όσους έχουν κατάθλιψη, γιατί θα αισθανθούν απλά. Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχούν, αν θα πληγωθούν ή αν θα πάρουν συμβουλές που δεν θέλουν.

Ευθύνη. Οι ειδικοί λένε, ότι η προσθήκη μιας μικρής ευθύνης μπορεί να βοηθήσει. Προσθέτει μια νέα και θετική εστίαση στη ζωή. Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να δώσει μια αίσθηση της αξίας και σημασίας του ίδιου του ανθρώπου.

Δραστηριότητα. Αυτές τις μέρες, είστε συνέχεια στον καναπέ; Θα χρειαστεί να βάλετε λίγο περισσότερη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα σας. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν. Αν έχετε ένα σκύλο, τότε θα πρέπει να περπατήσει και μια μικρή επιπλέον σωματική δραστηριότητα είναι καλή για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Συντροφιά. Η κατάθλιψη απομονώνει και απομακρύνει από τους φίλους και τους αγαπημένους. Όμως, όσοι έχουν να κατοικίδιο ζώο, δεν είναι ποτέ μόνοι. Αυτό μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά.

Κοινωνική αλληλεπίδραση. Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να ωθήσει όσους έχουν μια ήπια κατάθλιψη, να κάνουν περισσότερες κοινωνικές επαφές. Μπορούν να συνομιλήσουν με άλλους, ενώ βγάζουν βόλτα τον σκύλο στο πάρκο ή ενώ περιμένουν στο κτηνίατρο.

Επαφή. Οι μελέτες δείχνουν, ότι οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν έχουν φυσική επαφή με τους άλλους. Υπάρχει κάτι καταπραϋντικό, όταν χαϊδεύετε μια γάτα ή έναν σκύλο, γιατί αυτό το χάδι μπορεί να μειώσει το ρυθμό της καρδιάς σας.

Καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Έρευνες υποστηρίζουν, ότι η ιδιοκτησία ενός σκύλου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τις ορμόνες του στρες, και να ενισχύσει τα επίπεδα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, που δημιουργούν ευφορία. Ακόμα και η φροντίδα ενός ψαριού ή μιας χελώνα, θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάθεσή. Μελέτες υποστηρίζουν, ότι η παρακολούθηση των ψαριών που κολυμπούν και των πουλιών που φτερουγίζουν, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.