WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

H χαμογελαστή κατάθλιψη των social media


2 Δεκεμβρίου 2014

Μέσω των social media (Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest...) η αλήθεια είναι πως μπορούμε να έρθουμε με έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο σε επαφή με τους φίλους οποιαδήποτε στιγμή.  Μπορούμε να ενημερωνόμαστε για πράγματα και events που μας ενδιαφέρουν, μπορούμε να βρούμε "χαμένους" φίλους και συμμαθητές του παρελθόντος και όχι μόνο.
Για πολλούς όμως, η χρήση των social media δεν μένει μόνο εκεί, αλλά γίνεται απαραίτητη και αναγκαία ενασχόληση για την ζωή τους, για να ξεκινήσουν και να τελειώσουν  την μέρα τους, σε σημείο που αν δεν μπορούν για διάφορους λόγους να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, να εκδηλώνουν ανησυχία, stress, μέχρι και στερητικά σύνδρομα.
Όπως καταλάβατε μιλάμε για την καινούρια μορφή εξάρτησης της εποχής που διανύουμε και που ολοένα αυξάνεται σε ποσοστά. Με σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, τα αποτελέσματα έδειξαν, πως όσοι έχουν εξάρτηση απ´το διαδίκτυο, έχουν αρκετά χαμηλή αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση, και είναι άτομα που νιώθουν μοναξιά έχοντας την ανάγκη να νιώθουν πάντα πως έχουν παρέα ή να έχουν τον έλεγχο των άλλων. Προβάλλουν τον ιδανικό εαυτό τους τις περισσότερες φορές με σκοπό να νιώσουν την αποδοχή των άλλων. Και όπως κάθε εξάρτηση που φλερτάρει με την κατάθλιψη, έτσι και αυτή συνδέεται και μπορεί να οδηγήσει ένα ευάλωτο άτομο σ´αυτήν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το μεγαλύτερο ποσοστό εξαρτημένων ατόμων το καταλαμβάνουν οι νεότερες ηλικίες και κυρίως έφηβοι. Άτομα που δεν έχουν δουλέψει με τον εαυτό τους και που διαπραγματεύονται την ταυτότητά τους, άρα έχουν και μια ευαλωτότητα μεγαλύτερη από ένα άτομο που έχει φτάσει να παίρνει επιβεβαίωση και ευχαρίστηση πρώτα απ´τον ίδιο του τον εαυτό. Σύμφωνα άλλωστε με τον Carl Rogers, κάθε άνθρωπος διακατέχεται από το βασικό ένστικτο να βελτιώσει τον εαυτό του και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.
Επίσης η εξάρτηση των social media δημιουργεί αρκετά προβλήματα στα ζευγάρια και  τα αποξενώνει. Όλοι μας θα έχουμε δει ζευγάρι σε κάποια καφετέρια να μη μιλάει και να είναι προσηλωμένο στην συσκευή του. Άλλοι πάλι το φέρνουν μέχρι και στο κρεβάτι τους.
Για να προλάβουμε τυχόν άσχημη τροπή της ευχάριστης και χρήσιμης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να μένουμε καθημερινά εκτός δικτύου για αρκετές ώρες και ειδικά όταν βρισκόμαστε με παρέα. Επίσης όταν περνάμε περιόδους έντονης πλήξης, που αυξάνεται συνήθως η ανάγκη μας για την ενασχόληση των μέσων αυτών, είναι απαραίτητο να την συνοδεύουμε και από κάτι άλλο, όπως ένα βιβλίο ή μια ψυχαγωγική εφαρμογή.
Αν θέλουμε μια πιο αυθεντική ζωή και πιο υγιή θα πρέπει να έχουμε τον έλεγχο όλων αυτών και να απολαμβάνουμε την παρέα των φίλων μας και όσων αγαπάμε, χωρίς να επιτρέπουμε σε έναν εικονικό κόσμο να μας χαλάει τον πραγματικό μας κόσμο.
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.