WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Γιατί σας "κυριεύει" η μελαγχολία των Χριστουγέννων


23 Δεκεμβρίου 2014

Έξω παντού στολισμένοι δρόμοι και λαμπάκια, κόσμος να πηγαινοέρχεται φορτωμένος σακούλες, ζευγάρια αγκαλιασμένα να περπατούν, παιδάκια να τρέχουν από εδώ και από εκεί. Αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, που αντιπροσωπεύει την αγάπη, την χαρά, την αλλυλεγγύη και αυτή μια πολύ όμορφη και ζεστή εικόνα. Κάτι όμως μας αγχώνει σ´αυτό και στο βάθος μας δημιουργεί μια στενοχώρια ή μελαγχολία ίσως..Γιατί όμως; Το άγχος και οι σκέψεις εντείνονται αυτές τις μέρες και τα Χριστούγεννα ως γιορτή μας διακινούν πολλά συναισθήματα.

Οι βασικοί λόγοι που νιώθει κάποιος έτσι αυτές τις μέρες είναι οι εξής:

• Το άγχος της οργάνωσης του προγράμματος ώστε να τα προλάβει όλα, να τα καταφέρει σχετικά με τα γιορτινά τραπέζια, τα δώρα, τις κοινωνικές υποχρεώσεις, ιδίως αν υπάρχει και οικονομικό πρόβλημα, αυτό αυξάνεται, γιατί η αλήθεια είναι ότι τα δώρα πρωταγωνιστούν αυτή την εποχή και οι ανάγκες των παιδιών αυξάνονται.

• Η πρόσφατη απώλεια αγαπημένου μας προσώπου ή χωρισμός.

• Ως οικογενειακή γιορτή τα Χριστούγεννα, φέρνει στην επιφάνεια θέματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και τις σχέσεις, γιαυτό οι εντάσεις και οι προσωπικές διαμάχες αυξάνονται αυτές τις μέρες.

• Η μοναξιά επίσης είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται μακρυά απ´όσους αγαπάνε ή όσοι δεν έχουν οικογένεια.

•Επίσης με την έναρξη της νέας χρονιάς, αρκετοί στον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς ματαιώνονται και απογοητεύονται για τα πράγματα που πιθανόν δεν κατάφεραν ή δεν έκαναν. Πώς βγαίνουμε απ´όλο αυτό

•Δεν χρειάζεται να πνιγούμε τα συναισθήματά μας προκειμένου να δείξουμε ευτυχισμένοι και μέρος του συνόλου. Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα και να τα επεξεργαζόμαστε.

• Προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να κρατάμε κάποιες δραστηριότητες για τον εαυτό μας, όπως η γυμναστική και ο ύπνος. Θα μας βοηθήσουν οι ενδορφίνες που θα παράγει ο οργανισμός μας στην καλυτέρευση της διάθεσης.

• Μη κρίνετε την αξία του δώρου απ´την τιμή αλλά απ´την πρόθεση.

• Διαχειριστείτε τον χρόνο σας καλύτερα φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα.

• Μην έχετε στο μυαλό σας μια τηλεοπτική ιδανική οικογένεια. Στην αληθινή οικογένεια θα δημιουργηθούν και εντάσεις.

• Μην επιδιώκετε το τέλειο. Στο τραπέζι, στο φαγητό, στην οργάνωση, στα δώρα σας. Είναι στρεσογόνο.

Να θυμάστε πως τα Χριστούγεννα κρατούν σχεδόν 1 μήνα τον χρόνο. Κοιτάξτε να έχετε το χιούμορ σύμμαχό σας και να περάσετε όσο γίνετε πιο όμορφα χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας. Έχετε άλλωστε 11 ολόκληρους μήνες στη διάθεσή σας για να ομορφύνετε τις επόμενες γιορτές που θα' ρθουν.

Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.