WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Free time, free spirit...


16 Ιανουαρίου 2015

Ο Όσκαρ Ουάιλντ έγραψε για την σπουδαιότητα της τέχνης και της ομορφιάς στο "Η Σημασία του να μην κάνεις τίποτα" ένας τίτλος που δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι δυνατόν να μην κάνει κάποιος τίποτα; Ειδικά σε μία κοινωνία που βασίζεται σε ανθρώπους που κάνουν διαρκώς πράγματα και μάλιστα ταυτόχρονα τις περισσότερες φορές. Κι όμως, η αξία του να μην κάνει κανείς τίποτα για λίγο έχει ευεργετικά οφέλη στη ζωή του.

Ποια; 

  • Το να μην κάνεις τίποτα δεν σημαίνει ‘να μην κάνεις τίποτα’: Μπερδευτήκατε; Σκεφτείτε για λίγο πως το μυαλό σας ακόμα κι όταν κοιμάστε εκείνο δουλεύει. Συνεπώς, κάνετε κάτι ακόμα κι όταν κοιμάστε. Το ζητούμενο είναι να κάνετε το ίδιο ή κάτι παρόμοιο κι όταν είστε ξύπνιοι. Πώς; Με τεμπελιά! Οι επιστήμονες δεν θεωρούν παθητική την τεμπελιά και όταν λένε να ‘μην κάνεις τίποτα’ εννοούν να ‘μην κάνεις κάτι χρήσιμο’. Για παράδειγμα, όταν δουλεύετε παραπάνω μόνο και μόνο για να βγάλετε περισσότερα λεφτά και να αγοράσετε πράγματα, κάνετε κάτι χρήσιμο για τους εμπόρους αλλά όχι απαραίτητα και για εσάς. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να σας κάνει να σκέφτεστε μόνο το μέλλον χωρίς να δίνετε σημασία στο παρόν. Με αυτή την έννοια, οι επιστήμονες ταυτίζουν το ‘να μην κάνεις τίποτα’ με το ‘να αισθάνεσαι ζωντανός’.
  • Όταν χαλαρώνετε και ξεκουράζεστε ενισχύετε σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργικότητά σας. Οι καλύτερες ιδέες έρχονται στα μέσα ενός περιπάτου ή απλά αγναντεύοντας τη θάλασσα.
  • Το να είστε σε εγρήγορση συνεχώς μέχρι να κοιμηθείτε δεν είναι καθόλου υγιές αλλά ούτε και παραγωγικό. Κάποιος που είναι πολυάσχολος ή multitasking όπως συνηθίζεται να λέγεται, δεν σημαίνει πως είναι και αποτελεσματικός. Νιώθει συνεχώς κούραση και είναι εξουθενωτικό να μην μπορεί να εστιάσει κάπου. Αντίθετα, όταν χαλαρώνει και δεν κάνει τίποτα μπορεί να βρει τους σωστούς μηχανισμούς για να επιλύσει ένα πρόβλημα.
  • Είναι δύσκολο να μάθει κανείς πώς να μην κάνει τίποτα, πώς να χαλαρώσει χωρίς να του αποσπάσει την προσοχή ένα τηλεφώνημα, ένα mail, μια δουλειά που πρέπει να κάνει. Όταν μάθετε να χαλαρώνετε χωρίς να κάνετε τίποτα θα δείτε ότι θα μπορείτε πιο εύκολα να ελέγξετε την προσοχή σας αλλά και το πρόγραμμά σας.

Συνεπώς, προσπαθήστε να δημιουργήσετε τις συνθήκες εκείνες που θα σας εξασφαλίσουν τον ελεύθερο χρόνο. Μπορεί να είναι μία ώρα την εβδομάδα αλλά θα είναι μία ώρα αποκλειστικά για εσάς. Χωρίς έγνοιες και υποχρεώσεις. Είναι ο χρόνος κατά τον οποίο δεν είναι αναγκαίο να σχετιστείτε με κανένα άλλο άτομο. Είναι ο δικός σας χρόνος, οπού μπορείτε είστε μόνοι, να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, τις ιδέες σας, και να χαλαρώσετε. Ο ελεύθερος χρόνος είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε! 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.